Arap Yatırımcılar Ne Zaman Gelecek?
Para Ajansı olarak arap dünyasında çok geniş bağlantıları olan körfezdeki kraliyet ailelerinin temsilcisi Elif Rahvancı’ya sorduk. Araplar ne zaman gelecek?
16 Mart 2024 Cumartesi 22:40
Arap Yatırımcılar Ne Zaman Gelecek? Para Ajansı olarak arap dünyasında çok geniş bağlantıları olan körfezdeki kraliyet ailelerinin temsilcisi Elif Rahvancı’ya sorduk.
Araplar ne zaman gelecek?
Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hükümeti arasında Mart 2022 de savunma sanayii, sağlık, iklim değişikliği, sanayi, teknoloji, kültür, tarım, ticaret, ekonomi, kara, deniz taşımacılığı, gençlik, afet yönetimi, meteoroloji, iletişim ve arşiv alanında 13 anlaşma imzalandı.Temmuz 2023 te de ,bu anlaşmanın toplam tutarının 50.7 milyar dolar oldugunu İletişim Başkanlıgımız duyurdu .
Bu tarihler arasında bilinen tek satınalma Kalyon Enerji ile stratejik işbirliğine giden Birleşik Arap Emirlikleri merkezli International Holding Co. (IHC) nin Kalyon Enerji hisselerini satın alıp, iştiraklerine devretmesi.Özel sektördeki bazı Türk firmalarının ,BAE li otoritelerle iyiniyet antlaşmaları imzaladıkları da bilinmekte .Ancak 50.7 milyar dolarlık antlaşmaların tümüyle hayata gecirilmesi ve özel sektör yatırım ve yatırımcılarının da Turkiye ye gelmesi için tam olarak neyin beklendiğini, gözlemlediğimiz ve orada bulundugumuz süre içinde yaptıgımız görüşmelerden edindiğimiz izlenimlerden aktaralaım.
Oncelikle Rusya ile Ukrayna savasının başlamasıyla, özellikle BAE'nin güvenli liman olarak düşünülmesi sebebiyle, ülkeye çok yüklü sermaye girişi oldu. Bununla birlikte gayrimenkul fiyatlarında USD bazında %250'ye varan artışlar oldu .Kendi ülkelerinde gayrimenkul yatırımcısı olmak ,onlar için hem güvenli hem de cok karlı hale geldi. Gayrimenkul kira getirilerindeki artış da o ölçüde oldu. Bunun ile birlikte yatırımın geri dönüş hızı arttı. Yeni yapılacak olan 3 tane ada ve açılması yaklaşan "Oyun Adası " hem yatırımcılar için hem de turistler için cazibe merkezi haline gelmiş durumda.Ülkenin "Gri Liste"den cok yeni çıkmış olması da, yabancı sermayeyi daha hızlı bir şekilde çekecekmiş gibi durmakta.
Türkiye de yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar ise , yatırımlarını Eurobond faizlerine orantıladıkları zaman ,12 yılda yatırdıkları parayı ikiye katlayabildikleri için ,bunun üzerindeki bir geri dönüşüme sıcak bakmamaktadır. Yatırımın geri dönüşü 12 yıldan az olmalı .Aksi halde Eurobond almayı tercih ediyorlar . Otel yatırımları da aynı şekilde pahalı olduğu düşünülen yatırımlar arasında.Bu açıdan Azerbeycan onlar için fizibıl durmakta . İlgi duydukları sektörler ise özellikle hazine ya da alım garantili sektörler;enerji,köprü otoyol vb gibi. Startejik önemi oldugu için liman yatırımları da ilgi alanlarında...
Ülkede Artırılmıs Gerçeklik Bakanlıgı bulunmakta ve geçtiğimiz hafta, bu teknolojilere 100 milyar usd bütçe ayırdıgını ve yatırım planladığını duyurdu Türkiye nin teknoloji de çok iyi bir yerde oldugunu bildikleri için, bu alanda yatırım yapacak proje aramaktadırlar. Bunun yanısıra Afrika kıtası kendileri için önem arzetmekte;Unicef raporlarına göre 2050 yılında ,dünya nüfusunun %25 i Afrikalı olacak .Arap dünyası bu açıdan bakıldıgında Afrika kıtasında şimdiden yerini almak istemekte .Türkiye yi bir üretim üssü gibi düşünüp ,burada üretilen mal ve hizmetleri Afrika kıtasına götürmeyi planlamaktalar.
Türkiye yi bir üretim üssü gibi düşünüp ,sanayi şirketlerine yatırım yapmayı ve fonlamayı düşünmektedirler. Öte yandan Mısır ile BAE nin de çeşitli iy iniyet antlaşmaları imzalamış oldugu da bilinmekte.BAE tarafının Mısırdan ne gibi garantiler aldıgı çok bilinmemekle birlikte ,ilk para transferini Akdenizde aldıgı bir ada karsılıgında gerceklestirdi.Bu antlaşmadan hemen sonra ise Mısır IMF ile anlaştı ,serbest piyasada Mısır Lirası deger kaybetti ve faizler 600 baz puan arttı .
Sanıyoruz ki Türkiye nin bölgede ki cazip ve hakim yönlerini daha iyi ifade edip ,Afrika kıtası için üs olma önceliğini kaybetmemesi lazım .İkili heyetlerimizin daha sık ve etkili çalışmaları temennilerimizle...