Bakan Vedat Işıkhan "47 bin 766 emeklinin maaşı kesildi daha da devam edecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sahte sigorta yaptıranların tespit edilip cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Ayrıca Işıkhan, 47 bin 766 emeklinin de maaşının kesildiğini söyledi.

22 Ağustos 2024 Perşembe 19:45

TAM 47.766 emeklinin maaşı kesildi! 

SGK son dönemde denetimleri arttırdı. Sahte iş yerleri ve sahte sigortalılara yönelik Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu üzerinden yapılan denetimler sıkılaştırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yapılan denetimler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Çalışma Bakanı’nın verdiği bilgilere göre, 1.407 iş yerinin sahte olduğu tespit edilirken, 47.766 kişinin de sigorta primlerini sahte iş yerleri üzerinden yatırdıkları ortaya çıktı.

SGK, sahte sigortalılığı en ciddi usulsüzlüklerden biri olarak değerlendirdi. Sigortalı çalışanlara, prim ödemeleri karşılığında emeklilik hakkı tanınıyor, ancak bu hakkın kazanılması için kişinin fiilen çalışıyor olması şart. Çalışmadan sigorta primi ödeyenler ise SGK mevzuatında kabul edilmiyor ve tespit edilenler için cezai işlem uygulandı.

Denetimlerde sahte sigortalı olduğu belirlenen 47.766 kişinin ödemiş olduğu tüm primler iptal edildi ve bu primler iade edilmeyerek SGK’nın geliri olarak kaydedildi. Sahte sigortalıların prim gün sayıları düşürüldü.

Ayrıca,  emekli olmuş kişilerden sahte sigorta yaptırdıkları tespit edilenlerin emeklilik hakları iptal edilip, maaşları kesildi. Bu kişilere bugüne kadar ödenmiş tüm emekli maaşları ise faiziyle birlikte geri talep edildi.

Sahte sigorta yaptırdığı belirlenen emeklilerin maaşları kesildi ve emeklilikleri iptal edildi. Bu kişiler, aldıkları tüm maaşları SGK’ya geri ödemek zorunda kalacak.

Ödemelerini yaptıktan sonra, eksik prim gün sayılarını tamamlamaları halinde yeniden emekli olma hakkı kazanabilecekler.

Bu eksik prim gün sayıları aktif olarak çalışarak, borçlanma hakları varsa borçlanma yaparak veya isteğe bağlı sigorta primi yatırarak tamamlanabilecek.

Bakan' ın sosyal medya üzerinden paylaştığı açıklama:

Kayıt dışı istihdamla mücadelede taviz yok! Bu sene Ocak-Temmuz ayları arasında 71 bin 456 iş yerini denetledik. Mevzuata aykırılık tespit ettiğimiz iş yerlerine 1 milyar 73 milyon TL idari para cezası uyguladık. Etkin denetimlerimiz sayesinde vatandaşlarımızın geleceğini koruma altına alarak sosyal güvenlik bilincini artırıyoruz. Çalışan haklarının ihlalini önlediğimiz gibi ülke ekonomisinin zarara uğramasını engelliyoruz.