‘Bal ve peynir’ izlenimi veren ürünler yasaklandı
22 Şubat 2020 Cumartesi 12:49
Tarım ve Orman Bakalığı aroma vericilerle üretilen balı, bitkisel yağlı ve gıda bileşenli peynir üretimini, meyve şekerinden yapılan pekmezleri yasakladı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, gıda ve gıdayla temas eden malzemelere ilişkin kriterler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gıda enzimleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, maksimum kalıntı limitleriyle yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenlendi.
Dikey ve yatay gıda kodeksi
Gıdayla temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleriyle birlikte uygulanacak. Gıdayla ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılacak.
Yönetmelik kapsamında yer alan, ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak koşuluyla bu adlarla üretilebilecek.
Bitkisel yağlı peynir üretilmeyecek
Yönetmeliğe göre pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemeyecek. Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretiminin önüne geçilecek.
Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi yasaklandı. Bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak.