Borsa İstanbul hangi hisselere tedbir uygular?
7 Şubat 2021 Pazar 22:16
Borsa İstanbul neden hisselere tedbir uygular? Tavan olan hisselere Borsa İstanbul tedbir mi uyguluyor? Hangi tedbirler uygulanır? Uygulanan tedbirler ne anlama gelmektedir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde…
Borsa İstanbul işlemlerinin güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşmesinin ve sağlıklı fiyat ve piyasa teşekkül etmesinin engellendiğine veya ihlallere sebebiyet verildiğine dair güçlü emareler oluşması durumunda önleyici tedbirler alır.
Yıldız Pazar 2021 yılı ocak ayı yıldız pazar tavan olan hisselerBorsa İstanbul yıldız pazarda 124 şirket bulunmaktadır. 2021 Ocak ayında yıldız pazarda bulunan 42 şirket tavan yaptı. Bu şirketlerden; #BRSAN, #GUBRF ve #JANTS şirketlerine Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı.
Ana Pazar 2021 yılı ocak ayı ana pazar tavan olan hisselerBorsa İstanbul ana pazarda 175 şirket bulunmaktadır. 2021 Ocak ayında ana pazarda bulunan 89 şirket tavan yaptı. Bu şirketlerden 19 tanesine Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı.
- ACSEL
- AGYO
- ALCAR
- BRYAT
- INTEM
- INVEO
- KRONT
- KRTEK
- MAALT
- OYAYO
- PSDTC
- SEKUR
- TDGYO
- TLMAN
- VAKFN
- YAPRK
- YESIL
- YGYO
Borsa İstanbul ana pazarda 57 şirket bulunmaktadır. 2021 Ocak ayında ana pazarda bulunan 36 şirket tavan yaptı. Bu şirketlerden #AYCES, #BURVA, #PKENT , #SNPAM şirketlerine Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı.
2021 yılı ocak ayı alt pazar tavan olan hisseler- 2021 yılının Ocak ayında toplam 147 hisse tavan oldu. Bu tavan olan hisselerin yüzde 20 yanı 25 tanesine Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı.
- 2021 yılının Ocak ayında iki kez ve daha fazla tavan olan 98 tane hisse vardır. Bu tavan olan hisselerini yüzde 46 yani 31 tanesine Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı.
Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili kararları uyarınca, Borsamız Pay Piyasasında işlem gören paylarda işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi devreye alınmıştır.
Brüt TakasBrüt takas nedir; SPK ‘nın Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. işbirliğiyle, yatırımcıları korumaya yönelik çalışmalar kapsamında, hisse senedinin takasında netleştirmenin kaldırılması kararı alarak uyguladığı bir çeşit tedbir niteliğindeki işleme verilen isimdir.
Brüt takas hisseleri alabilmeniz için üzerinden 2 gün (T+2) geçmiş nakit paranızın olması gerekir.
Brüt takasa giren hisselerde aynı gün içinde alım yaptıysanız satım işlemi yapılamaz. Bir sonraki işlem gününde işlem yapabilirsiniz.
Brüt takastaki hisselerde işlem yapılmak istenirse; alım yapmak isteyen yatırımcılar yatırım hesaplarında alım tutarı kadar nakit bulundurmak zorunda iken, satım yapmak isteyen yatırımcılar satış miktarını karşılayacak sayıda hisse senedini portföyde bulundurmak zorundadır.
Brüt takasta olan hisselerde kredili satın alma işlemi yapılamaz. Yani borç ile brüt takas hissesinde işlem yapılamaz.
Alacağınız tutar kadar nakit paranızın işlem anında hesabınızda olması gerekmektedir.
Tek Fiyat İşlem YöntemiBir sermaye piyasası aracı için Sisteme iletilen emirlerin Borsa tarafından belirlenen zaman dilimleri boyunca toplanarak gün içinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilmek suretiyle en çok işlem miktarını gerçekleştirecek şekilde ve öncelik kurallarına uygun olarak belirlenen tek bir işlem fiyatından eşleştirilmesi yöntemidir.
Hangi kritere göre tedbir alınır?BORSA İSTANBUL A.Ş. piyasalarında uygulanacak gözetim tedbirler yönergesinde madde 5 ve madde 6’da bu durumlar açıkça dile getirilmiştir.
- Yüksek miktar ve oranlarda alım ve/veya satım işlemi yapılması suretiyle piyasada hâkimiyet kurulması
- Bir veya birden fazla fiyat kademesine yüksek miktarlarda alım ve/veya satım emri girilmesi suretiyle arz veya talep üzerinde kontrol sağlanması ve/veya fiyatın istenilen şekilde yönlendirilmesi
- Girilen alım ve/veya satım emirlerinin kısa zaman aralıklarıyla değiştirilmesi ve/veya iptal edilmesi suretiyle diğer yatırımcılar nezdinde yanıltıcı izlenim uyandırılması
- Kısa zaman aralıklarıyla ekonomik veya makul bir gerekçeyle örtüşmeyecek ters yönlü emirler iletilmesi
- Kısa zaman aralıklarıyla iletilen ters yönlü emirlerin eşleştirilmesi suretiyle aktif bir piyasa olduğu izlenimi oluşturulması ve/veya işlem hacminin yapay olarak artırılması
- Tek seferde iletilebilecek miktardaki alım veya satım emirlerinin parçalı olarak girilmesi suretiyle piyasada geniş bir katılım olduğu veya sürekli işlem gerçekleştiği izlenimi oluşturulmasıdır.
- Süreklilik arz edecek şekilde girilen aktif emirlerle cari işlem fiyatının yükseltilmesi, düşürülmesi veya sabit tutulmaya çalışılması
- Açığa satış işlemleri gerçekleştirilmesi suretiyle sağlıklı piyasa oluşumunun engellenmesi
- Açılış ve/veya kapanış fiyatını etkilemeye yönelik emir iletilmesi, değiştirilmesi, iptal edilmesi ve/veya işlem gerçekleştirilmesi
- Gün sonu veya vade sonu uzlaşma fiyatlarını etkilemeye yönelik emir girilmesi, işlem yapılması
- Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında bir sicile bağlı tüm hesaplar için ya da piyasa bazında belirlenen pozisyon limitlerinin geçilmesi
- Vadeli işlem ve opsiyon piyasasında, ilgili dayanak varlık piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle aynı yönlü işlemler gerçekleştirilmesi
- Algoritmik emir iletim sistemlerinin ve özelde yüksek frekanslı işlem kullanıcılarının emir iletmelerinden, değiştirmelerinden, iptallerinden ve/veya işlemlerinden kaynaklı piyasa bozucu durumların ortaya çıkması
Para Ajansı(PA) Ahmet Algaç / Para Ajansı(PA) Metin Eski