Borsanın devlerinden rekor dönüşüm!
Borsanın devlerinden rekor dönüşüm! Borsa İstanbul'da işlem gören aralarında dev şirketlerinde olduğu 5 hisseden işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
1 Haziran 2023 Perşembe 16:33
Borsanın devlerinden rekor dönüşüm! Borsa İstanbul'da işlem gören aralarında dev şirketlerinde olduğu 5 hisseden işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
Sermaye Piyasası Kurulu, pay senetleri Borsada işlem gören ortaklıkların Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na yapılan başvurular:
AYES, ISBIR, ITTFH, SODSN, YBTAS
Borsada işlem gören tipe dönüşüm ne demek?
Borsada işlem gören tipe dönüşüm hisse senetleri, borsada halka açık olan bir şirketin ortaklarının kurul kaydında olan ancak borsada işlem görmeyen statüdeki hisse senetlerini satışa konu edilebilmesi amacıyla yapılan başvuruya denir.
Cümle fazla uzun ve karmaşık gelmiş olabilir. Biraz daha açık yazayım.
Bir şirketin sermayesini temsil eden tüm paylar, yani ortaklıkta payı olan kişilerin her bir payı borsada halka açık değildir; ve bunlar ha deyince borsada alınıp, satılamaz. Her şirketin borsada işlem görmeyen tipte bu tür payları vardır.
İşte bu tipteki payların borsada alınıp, satılabilmesi için önce MKK nezdinde kaydettirilmeleri gerekir. KAP’ta her gün bu tip dönüşüm talepleri duyuru şeklinde yayınlanr. Talepte bulunulur.
Borsada işlem gören tipe dönüşüm hisseyi nasıl etkiler?
Borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinin ana amacı nedir? sorunu cevaplamak hisse senedi fiyatının seyrini anlamak açısından çok önemlidir.
Ana amaç şirket ortağının elindeki AMA halka açık olmayan hisse senetlerini borsada satmaktır.
Örneğin X ortağı, borsada işlem görmeyen tipteki 2,5 milyon lotunu MKK nezdinde kaydettirdikten sonra elindeki bu lotları borsada satabilecektir.
Bu kısmı net anladık. Tamam. Peki borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinin yani şirket ortağının borsada işlem görmeyen bu hisselerini borsada satmak istemesinin nedenleri nelerdir? İşte bu kısım çok önemli.
Bunun bir kaç nedeni var:
1- Çok basit bir ifadeyle ortak elindeki payı nakite geçmek istiyor olabilir.
2- Hissenin fiili dolaşımda olan paylarında bir talep fazlalığı vardır. Ve piyasaya hisse sokulmak istenmiş olabilir.
3- Ortaklar arasında her hangi bir sebeple oluşan anlaşma ya da anlaşmazlık nedeniyle “ortaklık yapısının değiştirilmesi ihtiyacı” doğmuş olabilir.
4- Şirket ortaklarından bazıları piyasada yaptıkları usulsüz işlemler nedeniyle SPK tarafından payları borsadaki işlemlerden çektirilmiş olabilir. SPK bunu belirli bir zaman dilimi için yasaklamıştır. Ve bu bahse konu şirket ortağı bu zaman cezası dolunca bu payları tekrar borsada alınıp satılabilir konuma getirebilmek için “Borsada işlem gören tipe dönüşüm talebinde” bulunmuş olabilir.
Bu saydığım nedenleri iyi anlamak, hissenin gelecekteki fiyat seyrini de anlamak açısından çok önemlidir. Şirket ve MKK duyurularını iyi okumak ve yorumlamak gerekir.
Borsada işlem gören tipe dönüşüm süresi ne kadardır?
Borsada işlem gören niteliğe dönüşüm süreci ise şöyle: PAY TEBLİĞİ (VII-128.1)’ne göre, Kurul tarafından aksi bildirilmedikçe paylar, MKK duyurusundan (yani onay duyurusunda) itibaren iki iş gününden sonra satılabilir.
Yazıyı bitirirken son bir not eklemek istiyorum. Borsa okur yazarlığı açısından 22 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan PAY TEBLİĞİ (VII-128.1) yatırımcılar için önemli bir kaynaktır.
Halka arzlar, ikincil arzlar, sermaye artırım-azaltım durumları, işlem gören tipe dönüşüm durumları gibi bir çok önemli gelişme bu tebliğ çerçevesinde yapılmaktadır Bir göz gezdirmekte fayda var. tamamı
Örneğin Payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi için temel çerçeve bu tebliğin 15. maddesinde yasalaştırılmış.
MADDE 15 – (1) Payları borsada işlem gören ortaklıkların borsada işlem görmeyen nitelikteki payları, MKK’nın belirlediği esaslar çerçevesinde pay sahibi tarafından MKK üyesi yetkili kuruluşlar vasıtasıyla MKK’ya yapılacak talep üzerine Kurul ücretinin Kurulca belirlenen hesaba yatırılmasından sonra borsada işlem gören niteliğe dönüşür ve borsada satılabilir.
(2) Kurul ücreti, payların nominal değeri ile yetkili kuruluş tarafından talebin iletildiği tarihten önceki borsa ikinci seans kapanış fiyatı, borsa ikinci seans kapanış fiyatının oluşmadığı durumda en son işlem gördüğü seanstaki kapanış fiyatı arasındaki fark üzerinden ve bu Tebliğde belirtilen oranlar üzerinden hesaplanır.
(3) MKK, borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmek istenen payların nominal değerini, başvuruyu yapan kişilerin isim veya unvanını günlük olarak toplu halde KAP vasıtasıyla kamuya duyurur. Ayrıca, her ayı takip eden beş iş günü içinde Kurula yazılı olarak bildirir.
(4) Kurul tarafından aksi bildirilmedikçe paylar, MKK duyurusundan itibaren iki iş gününden sonra satılabilir. Bu süre Özelleştirme İdaresi Başkanlığının yürüttüğü pay satışları için uygulanmaz.
(5) Payları GİP’te işlem gören ortaklıkların GİP listesinde bulunmayan payları borsada işlem gören niteliğe dönüştürülemez.
6) Borsanın ilgili pazarında ya da piyasasında gerçekleşen toptan satışlarda bu maddede yer alan hükümler uygulanmaz. Ancak, ortaklara ait toptan satışa konu borsada işlem görmeyen nitelikteki mevcut payların aynı zamanda borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmek istenmesi durumunda bu maddenin sadece dördüncü fıkrası uygulanmaz. Bu durumda, paylar toptan satışın gerçekleştiği tarihte borsada işlem gören niteliğe dönüşür.
(7) Sermaye artırımı yoluyla halka arz edilmeksizin borsada işlem görmeyen nitelikte ihraç edilen payları veya borsanın ilgili pazarında ya da piyasasında gerçekleşen ortaklara ait mevcut payların satışından borsada işlem görmeyen nitelikteki payları alacak yatırımcıların, bu payları borsada işlem gören niteliğe dönüştürerek satabilmesi için bu maddede belirtilen esaslara uyması zorunludur.
(8) Bu Tebliğin 8 inci ve 27 nci maddesinde yer alan hükümler saklıdır