Dev Bankadan 700 Milyon Dolarlık Seküritizasyon
Türkiye'nin önde gelen bankalarından biri, 700 Milyon Dolarlık seküritizasyon açıklaması yaptı. O banka hangisi? İşte detaylar...
26 Mart 2024 Salı 16:40
Türkiye'nin köklü finans kuruluşlarından VakıfBank, toplam değeri 700 milyon Doları aşan ve hem Euro hem de Dolar para birimlerini kapsayan çeşitlendirilmiş ödeme hakları (DPR) seküritizasyon işlemi ile sektörde bir ilke imza attı.
Banka, bu işlemle Türk bankaları arasında doğrudan fonlama yoluyla gerçekleştirilen en yüksek tutarlı seküritizasyon işlemini gerçekleştirmiş oldu.
Söz konusu seküritizasyon programı altında gerçekleştirilen işlem, 6 farklı dilimden oluşuyor ve her biri en az iki yıl ödemesiz dönemi içeren toplam beş yıl vadelidir.
KAP Açıklaması:
"VakıfBank, 350 milyon Euro ve 330 milyon Dolar olmak üzere toplam 700 milyon Doların üzerinde Diversifed Payment Rights (DPR) seküritizasyon işlemi gerçekleştirmiştir. Söz konusu işlem, Türk bankaları arasında doğrudan fonlama şeklinde gerçekleştirilen en büyük tutarlı seküritizasyon işlemi olma özelliğini taşıyor.
Seküritizasyon programı altında 6 farklı işlemde, en az 2 yıl geri ödemesiz dönem içeren toplam 5 yıl vadeli, Euro ve Dolar olmak üzere iki dilimde gerçekleştirilen işleme toplam 6 farklı uluslararası yatırımcı katılım sağlamıştır."
Seküritizasyon Nedir?
Şirket ya da finansal kurum bilançolarının dönen varlıklar kısmında stok halinde yer alan, uzun vadeli ve taksitlere dayanan ve likit olmayan varlıkların ya da alacakların, bir merkezde ya da havuzda toplanarak likiditesi yüksek yeni menkul kıymetler türetilme işlemleridir.
Bu tip işlemler, kredi kartı alacakları, konut kredilerinden kaynaklanan alacaklar gibi çok geniş varlık tipine dayanabilmektedir.
Ancak, seküritizasyon işlemlerinin yapılabilmesi piyasaların derinliği ile doğrudan ilişkilidir. Menkulleştirme sonucunda oluşan likit varlıklar “ Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK)” olarak ifade edilir.