Dev bedelsizler onaylandı mı?
Borsa İstanbul'da işlem gören 3 şirketten rekor oranda bedelsiz sermaye artırım kararı KAP bülteninde yayımlanan bildirimle duyurulmuştu. Peki bu bedelsizleri onaylandı mı?
18 Nisan 2023 Salı 08:36
#TERA
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada sermayesinin 52,5 milyon TL’den %200 oranında bedelsiz olarak 157,5 milyon TL’ye yükseltilmesi kararı Genel Kurul’da onaylandığı açıklandı.
#IMASM
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada sermayesi bugün 37 milyon TL’den %525 oranında bedelsiz olarak 1 231,2 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 63,44 TL’ye denk gelmekte olduğu açıklandı.
# KLRHO
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamada sermayesinin 650 milyon TL’den %150 oranında bedelsiz olarak 975 milyon TL artışla 1,6 milyar TL’ye yükseldiği belirtildi.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
“Şirketler neden bedelsiz sermaye artırımı yapar?” sorusu yatırımcılar açısından önemlidir. Bedelsiz sermaye artırımının nedenleri üzerinde durmadan önce bedelsiz sermaye artırımının ne olduğundan bahsetmek gerekir. Bedelsiz sermaye artırımı şirketin iç kaynaklarını ve/veya elde ettiği karı kullanarak ödenmiş sermaye miktarını artırmasıdır. Bedelli sermaye artırımından farklı olarak şirket kasasına dışarıdan bir para akışı olmaz. Bir diğer deyişle kasaya nakit girişi olmadığı gibi kasadan nakit çıkışı da gerçekleşmez.
Şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı kararı almalarının çok çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Bedelsiz sermaye artırımına gidilmesinin en önemli sebeplerinden biri şirketin faaliyetlerini devam ettirmek veya yeni yatırımlara yönelmek için ihtiyaç duyduğu ek kaynağı sağlamaktır.
Şirket sermayesinin kanunda öngörülen alt sınırın aşağısına düşmüş olması durumunda şirketler zorunlu olarak sermaye artırımı yoluna gitmek durumunda kalır.
Şirketin kasasına herhangi bir nakit girişi sağlamamakla birlikte bedelsiz sermaye artırımı şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik şartlar nedeniyle değersizleşmesinin önüne geçmeyi sağlar. Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Şirketlerin daha fazla sayıda hisseye bölünmesi piyasalarda olumlu etki bırakır ve yatırımcıların şirket hisselerine yönelimini artırır. Hisse fiyatları çok artarsa alım satım işlemleri yavaşlayacaktır. Bunun önüne geçebilmek adına bedelsiz sermaye artırımı yapılarak hem daha çok sayıda hissenin piyasalarda işlem görmesi sağlanır hem de senetlerin likiditesi artmış olur.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Özellikleri
Bedelsiz sermaye artırımının en önemli özelliği yukarıda da değindiğimiz üzere şirket kasasına herhangi bir nakit girişi olmamasıdır. Bedelsiz sermaye artırımın mantığı şirket kasasına dışarıdan nakit akışı sağlamak yerine şirket bilançosunda yer alan öz sermayenin içindeki alt hesapların yer değiştirmesi ve ödenmiş sermaye kalemine aktarılması şeklindedir.
Bu noktada bilanço kavramı üzerinde de kısaca durmak gerekir. Bilanço şirketlerin mali durumlarını ortaya koyan finansal tablodur. Bilançoda şirketin sahip olduğu varlıklar (aktifler) yer alır. Bunların finanse edildiği kaynaklar (pasifler) da yine bilançoda gösterilir. Şirketin finansal kaynakları olan pasifler kendi içerisinde borçlar ve öz sermayeden oluşur.
Bedelsiz sermaye artırımında öz sermaye kalemi altında yer alan hesaplarda değişiklik yapılması yoluna gidilir. Kâr veya sermaye yedekleri kalemlerindeki değerler ödenmiş sermaye kalemine geçirilir. Bu yolla şirkete ek kaynaklar sağlanması hedeflenir.
Bedelsiz sermaye artırımının işleyişi göz önünde bulundurularak özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Şirketin öz sermayesi sabit kalır.
Şirket halihazırdaki ortaklarına sermaye artırımı oranı dikkate alınarak bedelsiz şekilde hisse verir.
Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda şirketin piyasadaki değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Hisse senetlerinin bedelinde düzenleme yapılarak şirket değerinin sabit kalması sağlanır.