DİKKAT! Hangi Banka Hissesini Alalım?
6 aylık bilançolar gelmeye devam ediyor! Gelen bilançolarla beraber hisselerdeki fiyat beklentileri de revize ediliyor. Borsamız tarihinde görülmemiş rekorlara imza atarken, borsanın asları banka hisseleri ne durumda? Hangisi primli? Hangisi beklentili? Bütün bankacılık sektörü ve hisse bazında beklentiler!
6 Ağustos 2023 Pazar 17:50
İstanbul Borsasında banka hisseleri her zaman yön verici olmuştur.
Piyasaya ve ekonomik görünüme güven ve itibar arttıkça, sermaye piyasalarının başrol oyuncuları banka hisseleri borsada hareketi başlatır.
Borsaya para girişi genellikle banka hisselerinde başlar ve banka hisselerindeki primlenmeler ister istemez diğer hisseleri de olumlu etkiler.
Bu açıdan ele alındığında bankacılık sektörünün mali ve finansal yapısı ve beklentiler borsa açısından hayati önem taşır.
Bankaların mali kredibilitesi hem finans piyasasına hem de borsalara olan güveni artırır.
Böyle bir öneme sahip olan bankacılık sektörü borsada yakından takip edilmesi gereken bir sektördür.
Şimdi gelin son gelen 6 aylık bilançolar ve beklentiler ışığında, banka hisselerine yakından bir bakalım.
Bankalar 2. Çeyrek 2022 den itibaren menkul kıymet tesisi düzenlemeleri kapsamında düşük ve sabit faizli TL tahviller aldılar. Bu tahvillerin toplam aktifler içindeki payının bankadan bankaya değişmekle birlikte ortalama yaklaşık %3 seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor.
Bankalar, sabit faizli TL tahvilleri çoklukla 'itfa edilmiş maliyeti ile ölçülen finansal varlıklar' olarak sınıflandırmakta ve muhasebeleştirmektedir. Dolayısıyla piyasa faizlerinin arttığı dönemlerde, düşük faizli tahvillerin banka marjları üzerinde olumsuz etkisi olacaksa da bu tahviller vadelerinden önce satılmadıkları sürece, olumsuz etki sınırlı kalır.
Öte yandan eğer bu tahviller 'satılmaya hazır finansal varlık' olarak değerlendirilip 'gerçeğe uygun değer farkı kar/zarara yansıtılan finansal varlıklar' olarak sınıflandırılsaydı, dönem sonları yeniden ölçümleme sonrası hesaplanan kar/zararlar özkaynaklara yansıtılacaktı.
Bu durumda bankacılık sektörünün zayıf yönleri:
Menkul kıymet kapsamında satın alınan düşük faizli TL tahvillerle ilgili bankaların olumsuz etkilenebileceği bir çözüm bulunması.
Ortodoks politikaların devam etmemesi.
Bankacılık sektörünü olumsuz etkileyen düzenlemeler.
Enflasyon muhasebesi.
Bankacılık sektörünün güçlü yönleri:
Özel banka PD/DD çarpanları hala cazip seviyede. 22023T PD/DD lerinin 0.9x-1.2x aralığına ulaşabileceği düşünülüyor.
Türkiye'nin CDS inde iyileşme bankacılık sektörünü olumlu etkileyecektir.
Özel bankaların çekirdek sermaye oranları (BDDK esneklikleri hariç, solo)hala oldukça kuvvetli seviyelerde. (%15-16) Bu hem kredi büyümesi potansiyellerini hem de temettü ödeme kapasitelerini desteklemekte.
Özel bankaların kaldıraç oranları 7x/8x gibi düşük bir seviyede. Bu sayede özel bankaların ileri dönük katma değerli büyüme potansiyelleri daha yüksek.
Bütün bu veriler ışığında: Banka hisselerinin performanslarına baktığımızda AKBNK GARAN ve TSKB daha olumlu ayrışmakta.
AKBNK AL
GARAN AL
ISCTR AL
TSKB AL
Aracı kurum araştırma departmanları tarafından banka hisseleri hakkındaki pozisyon önerileri ise şöyle:
VERİLER: YUNUS KAYA