Halka arzda kafa karıştıran sorular Tek aracı kurumdan talep toplama!

Halka arzda kafa karıştıran sorular Halka arz konusu 2021 yılında oldukça yaygın olarak gündemin üst sıralarında yer aldı halka arzlarda rekor kırılırken aracı kurum faktörüne ilişkin birçok soru işareti gündemi meşgul etti Peki halka arz olurken hangi yöntemin seçileceği nasıl belirlenmekte? Yöntemin talebe etkisi ne durumda? Detaylar haberimizde…

15 Mart 2022 Salı 17:36

Halka arzda kafa karıştıran sorular Son dönemde halka arz olan şirketler ve aracı kurum seçimleri ise önemli bir gündem maddesi!

Bilindiği üzere halka arz olacak şirketler için izlenmesi gereken yollardan en önemlilerinden birisi aracı kurum seçimleri

SPK tarafından belirlenen kriterlere göre Sermaye piyasası araçlarının halka arzına ilişkin olarak, sermaye

piyasası aracını ihraç eden (kısaca ihraçcı) ile aracı kurum ya da mevduat kabul etmeyen banka (kısaca aracı kuruluş) arasında akdedilecek yazılı aracılık sözleşmesinin aşağıdaki hususları içermesi zorunlu

Halka arz yöntemleri olarak ise iki yöntem bulunmakta bunlar

Eşit Dağıtım Yöntemi :

Örneğin; A şirketi sabit fiyatlı olarak on milyon adet lot hissesini dağıtmak ister. Bunu eşit dağıtım yöntemi ile dağıtmak ister. Bireysel taleplere bu hisseleri açar. Belirli süre verir. Bireysel yatırımcılar bu hisseler için belirtilen sürede talep girer. Talep toplama zamanının ardından sistem kapanır. Şirket bu talepleri değerlendirme sürecine başlar. Eşit dağılım sunmak için talep edenlerin sunmuş olduğu talepler ve kaç lot alacakları belirli şekilde sıralanır. Bu sıralamaya uygun olarak, bir milyon düşerek en baştan sona doğru eşit şekilde dağıtım yapılır. Eğer sıra bitip de hala elinde lot olan şirket var ise yeniden başa döner. Baştan tekrar birer lot şeklinde eşit şekilde dağıtmak ister.

Eşit dağıtım halka arz bu sayede her bireysel yatırımcının bundan eşit şekilde faydalanmasını kolaylaştırmaktadır. Bir kişi on lot isterken ona on lot verilip, diğer bir lot isteyene hisse kalmamasının önüne geçilmiş olur. Birer lot herkese dağıtım yapıldıktan sonra başa dönüp sıralama şeklinde herkes talebine ulaşmış olur. Bu açıdan bakıldığında da en güvenilir bir sistem olarak görünmektedir.

halka arzda kafa karıştıran sorular

2. Oransal Dağıtım Yöntemi:

Halka arzda oransal dağıtım yöntemini benimsemiş olan ve tüm yatırımcıları bireysel olan bir şirketi inceleyecek olursak; bir şirket, oran açısından bir tane lotu x20 TL üzerinden dağıtacağını açıkladığında talep toplamaya başlar. Başvurular gelir ve herkes kendi bütçesine uygun olarak başvuru yaparlar. Bazıları 1000 TL’lik başvuru yaparken bazıları 50 bin TL’lik başvuruda bulunur.

Halka arz oransal dağıtım talepleri kapanır. Şirket toplam hissesini talep sayısına böler ve bir oran hesaplamasını yapar. Talep eden herkese bölünen ve bulunan bu yüzdelik dilim kadar da hisse verilir. Bu orandan fazlası verilemez. Borsada oransal dağıtımdan böylece herkes oran bazlı eşitlikten faydalanmış olur. Talep eden herkesin yararlanması için böyle bir yol izlenmiştir.

Halka arzda şirketler nasıl hareket eder?

Halka arz olacak şirketler aracı kurumlar ile yaptıkları sözleşmelerde bu iki yöntemden birini seçerek halka arz sürecini başlatabilirler. Halka arz olacak şirket bu aracı kurumu tek seçebileceği gibi birden fazla aracı kurumla sözleşme imzalayabilir. Konsorsiyum kurabilir.

halka arzda kafa karıştıran sorular Aracı kurum seçiminde ve yöntemde kafa karıştıran sorular? BİR GARİP YÖNTEM!

Ancak son dönemde halka arz olacak şirketlerden bazıları piyasanın çok da alışık olmadığı bir şekilde halka arz sürecini tamamladı. Bu durum ise sadece tek bir aracı kurumdan talep toplanan halka arzlar olarak karşımıza çıktı.

Son 1 yıllık periyotta bu şekilde halka arz olan 3 şirket göze çarpıyor

  • Kontrolmatik (Aracı kurum GEDİK Menkul)
  • Selva (Aracı kurum AHLATÇI Menkul)
  • Gezinomi (Aracı kurum INFO Menkul)

Yukarıda zikredilen 3 şirkette sadece tek bir aracı kurumdan talep toplayarak halka arz sürecini yönetti. Yani halka arza katılmak isteyen yatırımcıların o aracı kurumda mutlaka hesabının olması şartı vardı.

Kontrolmatik halka arzında aracılık hizmeti GEDİK tarafından yapıldı

Toplamda 26 Kat Talep;

  • Yurt içi bireysel yatırımcı talebinin tamamı tek yetkili olan Gedik Yatırım aracılığıyla toplanmıştır. Yurt içi bireysel yatırımcılardan, 954 milyon TL tutarında 38 kat talep toplanmıştır ve 18.255 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirilmiştir.
  • Yurt içi ve yurt dışı kurumsal yatırımcı talebinin tamamı tek yetkili olan Gedik Yatırım tarafından toplanmıştır. Yurt içi kurumsal yatırımcılardan, 273 milyon TL tutarında 18 kat talep toplanmıştır ve 51 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirilmiştir. Yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise, 87 milyon TL tutarında 9 kat talep toplanmıştır ve 6 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirilmiştir.
halka arzda kafa karıştıran sorular

Selva halka arzında yetkili aracı kurum ise AHLATÇI Menkul idi

Ahlatçı Yatırım tarafından yapılan açıklamada 26 milyon hisse başına 3,06 liradan halka arz edildiği belirtildi. Halka arz büyüklüğü 79,6 milyon TL oldu.

Sadece 764 yerli bireysel yatırımcının hisselerin yüzde 30’unu aldığı kaydedildi.

Yabancı kurumsal firmalar hisselerin yüzde 51’ini alırken yüzde 29,6 hisse Polonya merkezli Intercapital Markets AD, yüzde 21,8 hisse de Malta merkezli XNT tarafından alındı.

Gezinomi halka arzında ise İNFO Menkul aracılık yaptı

Halka arzda toplam 5 bin 391 yatırımcıdan halka arz edilen 10 milyon TL nominal değerli payların 11

katına denk gelen 110,8 milyon TL nominal değerli filtrelenmemiş pay talebi geldi.

Halka arzda yurt içi bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların 26,1 katı, yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların 7,5 katı, yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların 2 katı talep geldi.

Halka arza aracılık eden Info Yatırım tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre, halka arz edilen hisselerin yüzde 25’i yurt içi bireysel, yüzde 55’i yurt içi kurumsal, yüzde 20’si de yurt dışı kurumsal yatırımcıya dağıtıldı.

NEDEN sadece tek bir aracı kurum?

Halka arz olacak şirketlerin daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşma ve daha fazla talep toplaması gibi rasyonel bir yol dururken neden sadece tek bir aracı kurumdan talep toplamaya gitmesi ise ayrı bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.

Hedefinin daha fazla yatırımcı çekmek olan halka arz olan şirketlerin neden sadece tek bir aracı kuruma yetki verdiği merak konusu olmaya devam ediyor.

Bu durum piyasada hisse üzerinde spekülatif hareketlere sebep olacağı gibi yatırımcı güveninin sarsılması açısından da olumsuz örnek oluşturduğu kuşkusuz önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

halka arzda kafa karıştıran sorular

Konuya ilişkin piyasada şirket kaynaklarından ya da aracı kurumlardan herhangi bir açıklama yer almazken yapılacak açıklamaların haberleştirileceğini ve bizleri takipte kalmanızı tavsiye ederiz.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

paraajansı Takip İçin üye olmayı unutmayın

Halka arzda kafa karıştıran sorular Halka arzda kafa karıştıran sorular Halka arzda kafa karıştıran sorular Halka arzda kafa karıştıran sorular