Korona’da erken teşhis neden önemli? Tedavide dünyada hangi ilaçlar kullanılıyor?

20 Mart 2020 Cuma 12:25

PARA AJANSI’nın çeşitli kaynaklardan alıntılar yaparak derlediği habere göre, korona tedavisinde aşağıdaki ilaçlar kullanılıyor.

Araştırma sonuçları,hangi ilaç olursa olsun erken teşhisin tedavi açısından çok önemli olduğunu gösteriyor.

Sıtma önleyici ilaç ,Klorokin

Klorokin, 1945’ten beri sıtmaya ve diğer koşullara karşı rutin olarak kullanılan ve hamile kadınlar ve çocuklar tarafından güvenle alınabilen ucuz, yaygın olarak bulunan bir ilaçtır. Laboratuar çalışmaları, antiviral ilacın, koronavirüse karşı etkili olduğunu ve Fransa’da 24 hasta üzerinde denenen ,küçük bir çalışmasının bu hafta açıklanan sonuçlarının iyileşmeyi hızlandırabileceğini gösterdi.

Doktorlar, ilacı alan hastaların % 25’inin altı gün sonra test sonuçlarının pozitif olduğunu ancak bununla birlikte almayanlarda bu oranın % 90 olduğunu söyledi. Klorokin ve ilgili bir ilaç olan hidroksiklorokin, Çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan uluslararası bir klinik denemede test edilen dört tedavi arasındadır ve İngiltere, ihracat kontrolleri altındaki ilaç listesine klorokin eklemiştir.

HIV tedavisinde kullanılan, Kaletra

Kaletra, normalde HIV’i tedavi etmek için kullanılan lopinavir ve ritonavir olmak üzere iki antiviral ilacın bir kombinasyonudur ve laboratuvar çalışmalarının potansiyel bir Covid-19 tedavisini vaat ettiği öne sürülmüştür. Bununla birlikte, bu görüşe olan güven bu hafta önemli bir gerileme yaşadı ve Çin’de ciddi şekilde hasta olan 200 hastanın büyük bölümü fayda görmedi. Çalışma tabii ki yolun sonu değil,ilaç daha erken aşamada veya daha az ciddi hastalara verilmesi durumunda etkili olabilir. DSÖ, Kaletra’yı bu hafta başlatılan çok ülkeli büyük bir denemeye dahil etti.

Anti-grip ilacı: favipiravir

Fujifilm’in bir yan kuruluşu tarafından yapılan Japon grip ilacı, Covid-19’u olan kişilerin virüs için pozitif olarak test edildikleri, süreyi yarıya indirmesi büyük bir heyecan yarattı. 340 kişiden oluşan bir Çin denemesi, ilacı alanlarda virüsün dört gün içinde, almayanlarda ise 11 gün içinde temizlenme eğiliminde olduğunu gösterdi. Göğüs taramaları bulguları destekledi ve ilacı alanlarda daha az hasar verdi. Ancak Avigan olarak da bilinen antiviralin, virüs seviyeleri vücutta zirve yapmadan önce verilmesi gerekebilir. Bir Japon sağlık yetkilisi Mainichi Shimbun gazetesine, virüsün çoğalmak için daha fazla zamanının olduğu ağır hasta insanlarda da işe yaramadığını söyledi.Yani erken teşhis önemli.

Ebola ilacı: remdesivir

Remdesivir başlangıçta bir Ebola tedavisi olarak geliştirildi, ancak ilaç Covid-19 ile savaşmak için potansiyel antiviral ilaçlar arasında bir öncü olarak ortaya çıktı.İlaca ilgi daha ölümcül ama daha az bulaşıcı olan diğer iki koronavirüs olan Sars ve Mers’e karşı gösterdiği başarıyı gösteren çalışmalardan geliyor. İlaç, virüsün hücrelerin içinde kendini kopyalama yeteneğini kapatarak çalışıyor. Bu, bir kişinin hastalığa yeni yakalandığı ve virüsün hala üst solunum yolunda çoğaldığı zaman etkili olabileceği anlamına gelir. Dikkat edilmesinin bir nedeni, erken verilerin, semptomları göstermeye başladığında insanların zaten yüksek virüs seviyesine sahip olabileceğini göstermektedir. Çin, ABD ve Asya’daki remdesivir’i değerlendirmek için Nisan ayında yapılacak ilk sonuçlarla birlikte çok sayıda deneme sürüyor.

Antikor terapileri

Çin’deki doktorlar, 1918’deki İspanyol gribi salgınına dayanan bir yaklaşım olan kritik hastaları, iyileşmiş hastaların kan plazması ile tedavi ettiler. Mantık, kanın enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olacak antikorlar içermesi gerektiğidir. Dezavantajları arasında, yaygın kullanım için yöntemi büyütmenin zorlukları, diğer hastalıkların bulaşma riski ve ilgili antikorların sadece küçük miktarlarda bulunması, bu nedenle tedavi, eğer etkili olursa bile,optimal olmaktan uzaktır. ABD şirketi Regeneron da dahil olmak üzere bir dizi ekip, serum terapisinin yüksek teknoloji eşdeğeri üzerinde çalışıyor. Regeneron, Covid-19’a karşı koruma sağlayan iki güçlü antikorun tanımlanmasına birkaç hafta kaldığını, bunun daha sonra sentetik olarak üretileceğini ve yaz aylarında insan denemelerine başlaması amacıyla terapötik bir kokteyle dönüşeceğini söyledi. Başarılı olursa, bir antikor tedavisi sağlık çalışanlarını ve diğer yüksek risk gruplarını korumak için hem tedavi hem de profilaktik olarak kullanılabilir.

İnterferon beta

Birleşik Krallık biyoteknoloji firması Synairgen’e, Covid-19 hastalarında akciğer hastalığı olan bir ilacı denemek için hızlı bir onay verildi. Bileşik, interferon beta, akciğerin virüslere karşı doğal savunma sisteminin bir parçasını oluşturur ve başlangıçta kronik obstrüktif akciğer bozukluğu veya KOAH hastaları için geliştirilmiştir.Beklenti, interferon beta verilmesinin vücudun, özellikle bağışıklık sistemlerini zayıflayanlarda virüsle savaşma yeteneğini arttırmasıdır. Şubat ayında WHO tarafından faz-2 çalışmalarında solunabilecek tek tedavi olarak tanımlanmıştır, yani hastalar bunu küçük bir pille çalışan nebülizör aracılığıyla uygulayabilirler.

Kaynaklar,the guardian