Koza-İpek Holding’e ait şirketler TMSF bünyesine geçti Hisseler bugün nasıl olur?
Yargıtay, Koza-İpek Holding'e ait şirketlerin müsadere kararını onadı. Kararla holdinge bağlı şirketler hazineye geçti. Hisseler bugün nasıl etkilenir?
15 Nisan 2023 Cumartesi 13:31
FETÖ firarisi Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu Koza İpek Holding bünyesindeki 22 şirket, 2016 yılında Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kararla TMSF'ye devredildi.
FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holding'in yöneticisi Hamdi Akın İpek ile birlikte 20 sanık hakkında dava açıldı.
Sanıklar, "terör örgütüne üye olmak" , " Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" gibi suçlardan yargılanıyordu.
Şirketlerin devrine ilişkin temyiz başvurusuyla devam eden dava süreci Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararıyla hükme bağlandı.
Yüksek Mahkeme Koza İpek Holding'e ait şirketlerin müsadere kararını onadı.
Temyiz isteminin esastan reddi ile hükmün onanmasına karar verdi.
Şirketlerin TMSF tarafından devralınmasının borsada işlem gören hisseleri olumlu etkilemesi bekleniyor.
Geçmiş dönemlerde TMSF tarafından el konulan şirketlerde hisse senetlerine de el konur ve yatırımcılar mağdur duruma düşerdi.
Bu sefer bu şekilde bir uygulama yapılmadı ve borsadan hisse senedi almış yatırımcı mağdur edilmedi. Koza hisselerine el konmadı. Hisseler borsada işlem görmeye devam ediyor.
Geçmişte TMSF ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan işlemler ile 1 milyona yakın yatırımcı mağdur edilmişti ve sorun için bir çözüm hala da geliştirilmiş değil.
KAP açıklaması:
09.01.2020 tarihinde şirketimizce KAP'da yapılan açıklama ile; Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinin 09.01.2020 tarih 2017/44 Esas ve 2020/5 Karar sayılı dosyası üzerinden yapılan yargılama neticesinde "İş bu dava dosyası ile ilgili kayyım atanan ve kayyımlık görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devredilen tüm şirketlerde sanıklar Cafer Tekin İpek, Melek İpek, Ebru İpek, Şaban Yörüklü ve Ali Serdar Hasırcıoğlu' nun payları oranındaki hisselerinin TCK'nın 54. maddesi gereğince MÜSADERESİNE" ilişkin karar Sayın Kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Bu defa, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 2022/18087 Esas, 2023/2215 Karar ve 14.04.2023 tarihli kararı ile, yukarıda anılan kararın ilgili hükmü düzeltilerek onanmak suretiyle "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü finanse eden, örgütün amaç ve faaliyetlerine özgülenip örgüte tahsis edildiği kabul edilen Koza İpek Holding Anonim Şirketi'nin, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi'nin, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi'nin, ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Havacılık ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Koza Turizm Seyehat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'nin, Rek-Tur Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'nin, Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi'nin, Bugün Televizyon ve Radyo Prodüksiyon Anonim Şirketi'nin, Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin, Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi'nin, İK Akademi Anonim Şirketi'nin iyi niyetli pay sahipleri ile üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak kaydıyla 5237 sayılı Kanun'un 54 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca müsaderesine" şeklinde karar verilmiştir.
Son karar mercii olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından verilen bu KESİN KARAR ile; aleyhlerinde ceza kararı verilen sanıklar dışında şirketlerimizde hisseleri bulunan İYİ NİYETLİ PAY SAHİPLERİNİN/YATIRIMCILARIN PAY VE HAKLARI KORUNMAK KAYDI İLE şirketler müsadere edilmiştir. Bu doğrultuda halka açık olan şirketlerin hisseleri, Borsa İstanbul'da işlem görmeye devam edecektir