Kripto para sektörü patlaması bekleniyor

Fransız bankacılık devi BNP Paribas yeni kripto sektöründe 250 milyon dolar satış hacimli patlama bekliyor

15 Şubat 2021 Pazartesi 15:32

2020 yılında, non-fungible token (dönüştürülemez token) (NFT) piyasası 2019 yılına göre dört kat yükseliş göstererek 250 milyon doları geçti. Bununla birlikte, Fransız bankacılık devi BNP Paribas’ın analiz birimi L’Atelier’nin yayınladığı verilere göre, yeni ortaya çıkan ve sanat eserleri ve oyunlara ilişkin koleksiyon ürünleri gibi birçok objeyi temsil eden token sektörünün piyasa değeri 338 milyon dolara yükseldi.

Özellikle geçtiğimiz çeyrekte gözlemlenen sektör patlaması, L’Atelier’nin Operasyon Direktörü Nadya Ivanova’ya göre, Bitcoin’in fiyatının %177 artış göstermesiyle sonuçlanan “yıl sonu kripto boğa piyasasından önce” başladı. Ivanova, “ortaya çıkan durumu yakından inceliyoruz ve BNP Paribas’ın stratejik yönünü belirlemeye çalışıyoruz.

Bu neden bir banka için ilgi çekici? Birçok bankacılık ürününü düşünürseniz, bunlar aslında uzun vadeli ürünler. Dolayısıyla yükselen teknolojileri ve gördüğümüz sosyo kültürel değişimleri göz önünde bulundurduğumuzda, dünyanın yalnızca beş yıl sonra değil, bundan 10 ila 20 yıl sonra nasıl olacağını da anlamamız gerekiyor” dedi.

NFT ekosisteminin derinlikli bir incelemesini yapan 140 sayfalık analiz raporu, sektör veri platfotmu NonFungible.com işbirliğiyle hazırlandı ve küresel piyasa aktivitesinden, alanda kar sağlayan trendlere ve mevcut yıla yönelik tahminlere 11 bölümden oluşuyor. Bitcoin’le benzerlik taşıyan NFT’ler de nadir olduklarını kanıtlayabilmek için, sanat eserleri ve diğer koleksiyon ürünleri gibi blockchain sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paralardan farklı bir şekilde, NFT’lerin her biri benzersiz ya da sınırlı üretim olarak bulunuyor.

Forbes’un haberine göre, sektördeki hızlı büyümenin yanı sıra, Ivanova NBA, Nike ve Formula 1 gibi markaların da NFT’lere yönelik ilgisine dikkat çekti. Bu markalar da kendi NFT’lerini piyasaya sürüyor ve yeni bir yatırımcı jenerasyonu ortaya çıkıyor. Ancak yatırım kararlarını popülariteye bağlı olarak alan ‘sosyal medya yatırımcılarının’ aksine, piyasalara yeni giriş yapan bu yatırımcılar, oyunun kurallarından haberdar.

Ivanova, “şimdi gördüğümüz insanlar gerçekten non-fungible (dönüştürülemez) tokenlardan kar ediyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez, portföylerde ve karlarda yüz binlerce dolarla karşılaştık. Bence ilk milyonerleri görmemiz an meselesi” dedi. Aslına bakılacak olursa NFT’lerin milyonerler yaratma zamanı çoktan gelmiş olabilir. cryptoart.io’ya göre sanat eserlerini blockchain üzerinden yayınlayan 15 sanatçı şimdiden 1 milyon dolar sınırını aştı.

NFT ekosisteminin en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olan kripto sanat, ekim ayında Christie’s’in Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun dijital portresi “Block 21”i açık artırmayla satışa çıkarmasıyla birlikte patlama yaşadı. Bu satış ise önde gelen bir müzayede evinin blockchain’le ilişkili bir sanat eseri satışı yapmasının ilk örneği oldu. “Block 21” tahmin edilen değerinin 10 katı fazla bir bedelle 131,250 bin dolara satıldı.

Yaratıcılarına ve yatırımcılarına finansal değer sağlamasının yanı sıra, NFT projeleri portföy sahipleriyle yalnızca ilgilerinden dolayı değil, toplumsal perspektiften de kişisel bağ kuruyor. NFT sahipliği aynı ilgi alanlarını paylaşan kullanıcılar ve alıcılar arasında etkileşim için kapılar açıyor. Bu ilgi alanları sanat veya bilgisayar oyunları da olsa, korona virüs döneminde sosyal etkileşimde azalma görülürken, önem kazanıyor.

GameStop çılgınlığı, ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde topluluk algısının önemine dikkat çekti. Bu nedenle NFT piyasası da bu yıl yüksek performans göstermek için avantajlı bir konumda

(borsagündem)