Milli Savunma Bakanı Akar: Kulp'taki terör saldırısının hesabını mutlaka verecekler
8 Nisan 2020 Çarşamba 15:06
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TRT Haber’de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
Koronavirüs konusunda NATO ile dayanışmaya ilişkin soru üzerine Akar, genel anlamda bir dağınıklık olduğunu, tam olarak bir konsantrasyondan söz edilemeyeceğini söyledi.
Akar, “Birliklerde, teşkillerde, teşkilatlarda bazı farklılıklar olmakla beraber NATO ilk günden itibaren biraz derlenip toparlanıp, izleme ve ikaz birimlerini görevlendirdiler ve bu çerçevede bizim de NATO’daki hem askeri hem de sivil misyonlarımız bu konuların içindeler, onlarla görüşüyorlar, konuşuyorlar, gerekli bilgi ve tecrübeyi paylaşıyorlar. NATO’nun ortaya koyduğu bu sivil olağanüstü hal kriz mekanizması çerçevesinde biz de, bize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin çalışmalarının bununla sınırlı olmadığının altını çizen Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve temasları doğrultusunda diğer dost, kardeş ve müttefik ülkelerle, doğrudan ikili temaslar çerçevesinde bilgi, tecrübe veya malzeme aktarımını sürdürdüklerini bildirdi.
Bakan Akar, “Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği birtakım çalışmaları sürdürmekle birlikte NATO, bunları derleyip toparlayıp bunu bir hale, yola koymaya çalışıyor. Önümüzdeki günlerde, bir değişiklik olmazsa 15 Nisan’da telekonferans yoluyla savunma bakanları olarak da toplanacağız NATO çatısı altında. Ve bu gelinen noktadaki yapılanları, ihtiyaçları bir kez daha gözden geçirme fırsatı bulacağız.” açıklamasını yaptı.
İdlib’deki gelişmeler
İdlib ile sağlanan mutabakatın ardından bölgede ateşkes ihlali olup olmadığı, Rusya ile devriyelerin devam edip etmeyeceği soruları üzerine Akar, 27 Şubat’ta Bahar Kalkanı Harekatıyla birlikte İdlib’deki mücadelenin çerçevesinin çizildiğini, harekatın rejim unsurlarına büyük zaiyat verdirerek gerçekleştiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında 5 Mart’ta Rusya’da yapılan görüşmede bir mutabakata varıldığını ve ateşkes ilan edildiğini anımsatan Akar, ateşkesin o günden bu yana devam ettiğini söyledi.
Rus ve Türk askeri heyetlerin 13 Mart’ta bir araya geldiğini ve İdlib’deki faaliyetlerin nasıl gerçekleştirileceğinin mutabakatının sağlandığını aktaran Akar, şöyle devam etti:
“Bu mutabakat çerçevesinde birkaç münferit ateşkes ihlali olmakla beraber genel anlamda oradaki ateşkes, huzur ortamı devam etmektedir. Gerginliğin azaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu gerginliğin azalmasının en temel göstergesi, 70-80 bin civarında İdlibli vatandaş şu anda evine dönmüş bulunmakta ve biz önümüzdeki günlerde bu dönüşlerin de devam etmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz, her türlü çalışmayı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu çalışmaların gelişmesine bağlı olarak dönüşlerin de artacağına inanıyorum.”
“Bize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getiriyoruz”
Mutabakattaki diğer önemli bir konunun M4 üzerindeki güvenli bölge olduğunu hatırlatan Akar, şunları söyledi:
“Bu konuda yine Rusya ile karşılıklı münasebetlerimiz arazide sürmekte ve her kademede muhataplarımızla bu konular görüşülmekte. Bugün de 3. müşterek devriye biraz önce tamamlandı. Önümüzdeki günlerde bu devriyeler devam edecek ve böylece oradaki güvenli bölgenin gerçekleşmesine ve dolayısıyla huzur ve güven ortamının bölgeye gelmesine elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu konuda her şeye rağmen hem gözlem noktalarımızda hem mevzi bölgelerinde hem de birliklerimizin bulunduğu alanlarda bizim için teyakkuz esastır. Bu konuda başlangıçtan önce verdiğimiz talimatlar çerçevesinde arkadaşlarımız olayı büyük bir ciddiyetle, büyük bir samimiyetle yakından takip etmektedirler ve alınması gereken tedbirleri de herhangi bir ilave emir beklemeksizin anında gereğini yapacak şekilde hazırlıklarını sürdürürler.
Biz sabırla, sükunetle, dikkat ve hassasiyetle olayları takip ediyoruz. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Moskova’da hem Türkiye’de karşılıklı askeri heyetler arasında varılan mutabakatlar çerçevesinde bize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getiriyoruz ve bunu da Rusya ile paylaşıyoruz. Rusya’nın da aynı şekilde sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.”
Şu ana kadar faaliyetlerin beklentiler çerçevesinde gerçekleştiğini, gelecek günlerde de bu şekilde gerçekleşmesi için çalıştıklarını dile getiren Akar, buradaki en önemli hususun ateşkesin kalıcılığı olduğunu, bunun kalıcı hale gelmesinin en samimi dilekleri olduğunu bildirdi.
Terörle mücadele
Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Pençe harekat bölgelerinde faaliyetlerin aralıksız sürdüğünü belirten Hulusi Akar, “1 Ocak’tan itibaren bu saydığım harekat alanlarında, yani Suriye’nin kuzeyindeki harekat alanlarındaki faaliyetlerimiz sonucunda 903 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” dedi.
Alan kontrolü, patlayıcı temizliği faaliyetlerinin de sürdüğünü, hayatın bir an önce normalleşmesi için çalıştıklarını anlatan Akar, “Burada esas olan ateşkesin, huzurun, normalleşmenin devamıdır. Ancak şunu da ifade etmek isterim ki meşru müdafaa esastır. Herhangi bir şekilde bize karşı yapılan taciz ve tecavüzlere karşı misliyle herhangi bir emir beklemeksizin oradaki arkadaşlarımız gereğini yapmaktadırlar.” diye konuştu.
Irak’ın kuzeyindeki operasyonların da sürdüğünü belirten Akar, “1 Ocak’tan itibaren 58-59 kara operasyonu yapıldı ve bunları da 90 hava operasyonuyla desteklemiş bulunuyoruz. Bu operasyonlar sonucunda toplam 200 terörist bu bölgede etkisiz hale getirmiştir.” ifadelerini kullandı.
Güvenlik güçlerine teslim olan teröristlerin sayısında artış olduğunu, teröristlerin örgütten kaçışlarının arttığını, örgüte katılma sayılarının azaldığını da aktaran Akar, “Biz biliyoruz ki terör örgütünün elebaşları gittikleri yolun yol olmadığını gördüler, temennimiz bunun alttakiler tarafından da görülmesidir. Fakat bizim hiçbir şekilde operasyonlarımızın durması, azalması söz konusu değil. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bu mücadele devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Hulusi Akar, MİT ile de yakın iş birliği içinde özel ve nokta operasyonları aralıksız sürdürdüklerini belirtti.
“148 bin 763 kişi karşı tarafa geçti”
Hudut güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara da değinen Akar, “Şu ana kadar 2020 yılında toplam 11 bin 888 yasa dışı hudut geçişine müdahale ettik ve bu çerçevede 185 bin düzensiz göçmenin yurdumuza girmeleri önlenmiş oldu.” bilgilerini verdi.
Akar, “Yunanistan, Bulgaristan sınırlarından karşıya geçmek isteyenler vardı, 28 Şubat’tan bugüne kadarki rakam da 148 bin 763 kişinin karşı tarafa geçtiğini tespit etmiş bulunuyoruz.” dedi.
Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs ve çevresinde de mücadelenin aralıksız sürdüğünü bildiren Akar, “İyi komşuluk ilişkilerini esas almaktayız. Ancak diğer taraftan da hak, alaka ve menfaatlerimiz konusunda herhangi bir taviz vermemiz asla söz konusu değil. Sondaj ve arama çalışmalarını desteklemek için hem denizden hem havadan yapmamız gereken ne varsa bunu da Enerji Bakanlığımızla koordinasyon içinde sürdürdük, sürdürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Kulp’taki terör saldırısının hesabını mutlaka verecekler”
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde teröristlerin bombalı saldırısı sonucu 5 sivilin şehit olmasıyla ilgili soru üzerine Akar, teröristlerin el yapımı patlayıcıyla sivillere yönelik alçakça bir saldırı gerçekleştirdiğini belirterek hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldığını anımsatan Akar, şöyle konuştu:
“Bu açıklama çerçevesinde operasyonların başladığını öğrenmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla bunların hiçbiri yanlarına kalmayacak. Bunlarla ilgili mücadelemiz yurt içinde ve yurt dışında devam ediyor, devam edecek ve mutlaka bunların hesabını verecekler. Bunun üstesinden geleceğiz, bundan hiçbir şüphemiz yok. Arkadaşlarımız şu an arazide. Onlara başarılar diliyorum, görevlerini başaracaklarına bütün kalbimle inanıyorum.”
En son terörist, etkisiz hale getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini bildiren Bakan Akar, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkan Harekatı Bölgesi’nde dün yapılan operasyonlarda 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini, terörü bitirme konusundaki kararlı olduklarını vurguladı.
Koronavirüs konusunda alınan tedbirlere ilişkin soru üzerine Akar, ilk günden itibaren koronavirüs ile mücadele konusunda bütün tedbirleri aldıklarını, planlamayı yaptıklarını ve uygulamaya başladıklarını söyledi.
Bu faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yakın temas halinde sürdürdüklerini dile getiren Akar, faaliyetlere ilişkin Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Koronavirüs ile Mücadele Merkezi’ni kurduklarını hatırlattı.
İlk günden itibaren tedbirlere yönelik planlama yaparak bunları kararlılıkla uygulamaya başladıklarını ifade eden ve alınan önlemlere ilişkin bilgi veren Akar, şöyle devam etti:
“Bizim için en önemli konulardan biri, virüsün herhangi bir şekilde operasyon bölgelerine sirayet etmemesi, salgının oralara bulaşmaması. Bunun için de arkadaşlarımız olağanüstü gayret gösteriyorlar. Şu ana kadar çok şükür bizim operasyon bölgelerimizde, Suriye’nin, Irak’ın kuzeyinde ve diğer operasyon faaliyetleri yapan birliklerimizde kara, deniz, hava, şu ana kadar herhangi bir şekilde bu konuda bir sıkıntımız olmadı. Bundan sonra da aynı tertip ve düzende çalışmak üzere bu virüse karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Sağlık Bakanlığımızın da desteğiyle epey mesafeler kat edildi. Bu konuda Sağlık Bakanımıza da müteşekkiriz”
Koruyucu sağlık malzemesi üretimi
Askeri fabrikalar ve dikimevlerinin maske, tulum ve dezenfektanın da aralarında bulunduğu koruyucu sağlık malzemeleri üretimine başladığı hatırlatılarak faaliyetlere ilişkin soru üzerine Akar, şunları söyledi:
“Bazı yatırımlar, bazı makineler ilave ederek, çalışma esas ve usüllerini yeniden düzenleyerek yoğun bir çalışma içine girdik. Her geçen gün üretim sayıları artmakla beraber şu anda haftada 3,5-4 milyon cerrahi maske yapabilecek durumdayız. Ayrıca haftada 110 bin tulum da yapabilecek hale geldik. İlaç fabrikamızda da haftada 5 bin litre dezenfektan üreterek ihtiyaçlarımızın karşılanması için önemli katkılar sağlamaya başladık. Bu rakamlar şu andaki durum için geçerli. Yeni ekipmanlar devreye girmek üzere, önümüzdeki günlerde özellikle maske ihtiyacını karşılamak için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda sadece TSK’nin değil halkımızın da ihtiyaçlarını karşılamak, dost ve müttefik ülkelere de bunlardan gönderebilmek için kapasitemizi en kısa zamanda, önümüzdeki hafta, haftada 10 milyon cerrahi maskeye çıkaracağız. Dolayısıyla bu konuda ne Silahlı Kuvvetler ne de halkımız herhangi bir sıkıntıyla karşılaşacak. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.”
Orduevlerinin sağlık çalışanlarına açılması
Orduevleri ve askeri misafirhanelerin sağlık çalışanlarına açılması ile TSK’nin sağlık çalışanlarına sağladığı lojistik desteğe ilişkin soru üzerine Akar, ilke olarak sivil asker ayrımının kendileri için söz konusu olmadığını belirtti. Akar, “Devlet tektir, bu tek devlet içinde ülkemize milletimize hizmet esastır.” ifadesini kullandı.
Bakanlık personelinin Sağlık Bakanlığı personeliyle omuz omuza çalıştığını, bu kapsamda birtakım imkanların, fırsatların paylaşılması gerektiğini dile getiren Akar, bu kapsamda bazı orduevlerini doğrudan sağlık personeline tahsis ettiklerini anlattı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile her gün görüştüğünü, bakanlık personelinin de Sağlık Bakanlığındaki muhataplarıyla sürekli temas halinde olduğunu belirten Akar, sağlık personeline teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.
Koronavirüsün tedavi sürecinde kullanıldığı belirtilen ilaçların muadillerinin askeri fabrikada üretilmesine yönelik çalışmada gelinen son aşamanın sorulması üzerine Akar, şu yanıtı verdi:
“Maske, tulum, dezenfektanın yanı sıra ilaç konusunda da arkadaşlarımız büyük bir istekle büyük bir arzuyla halkımıza, silahlı kuvvetlere yararlı olabilmek bakımından neler olabileceği konusunda çalışma başlattı. Daha sonra TÜBİTAK ile koordinasyon halinde Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile de konuşmak, görüşmek suretiyle oradaki temin ettiğimiz imkanların, personelin koordinasyonu için de çeşitli ülkelerle temasa geçtik. Bu temaslar çerçevesinde o ülkelerden hazır ilaç veya burada yapabileceğimiz ilaçların hammaddelerini temin edebileceğimizi öğrendik. Şu anda temaslarımız sürüyor. Gönderdiğimiz arkadaşlarımız bugün veya yarın ülkemize dönecekler.”
Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon halindeki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Akar, dost ve müttefik ülkelere gerekli yardımları yaptıklarını ve destekleri sağladıklarını da söyledi.
Bakan Akar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bugün de bir grup malzemeyi Balkan ülkelerindeki dost ve müttefiklerimize göndermiş bulunuyoruz. Bu devam edecek, herhangi bir şekilde bir günle beş günle sınırlı değil. Bu konudaki üretimimiz devam ettikçe bunların da dağıtımını sürdüreceğiz ve bu virüs terörü bitinceye kadar da çalışmalarımız inşallah sürecek.” dedi.