Piyasalar virüse yakalandı
3 Nisan 2020 Cuma 14:59
Selçuk Gönençler/Stratejist
Sevgili yatırımcılar ,
Bundan önceki yazımızda endeksin 122B seviyelerinden beri satış baskısı altına girebileceğini ve özellikle DOW JONES endeksi ile birlikte oldukça önemli düşüşlerin görülebileceğini paylaşmıştık. Ancak o günlerden bugüne virüsün beklentilerin de ötesinde bir risk oluşturarak tüm dünya ekonomilerini durma noktasına kadar getirdiğini gözlüyoruz. Bu bağlamda Çin’de başladıktan sonra Avrupa’nın ardından da şu anda ABD’nin merkez konumda olduğu günleri yaşıyoruz. Ülkemizde ise göreceli olarak hızlı alınan tedbirlerin, vakalardaki artışı engelleyemediği ve riskin yüksek seyrettiği günlerin tam ortasındayız.
Hal böyle olunca gerek ABD ve Avrupa borsaları gerekse Ulusal100 endeksimiz satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Her ne kadar FED ve ECB piyasaları rahatlatmak için GENİŞLEME PROGRAMLARI açıklamışlarsa da, bu sağlık eksenli krizin ne kadar süreceği ve nasıl bir hasar bırakacağı konularında belirsizlik olmasından dolayı genişleme programlarının kaygıları dindirdiğini en azından şu an için söyleyemiyoruz.
Bu tablo altında, teknik olarak da DJI ve XU100 için dipler görüldü ve dönüş başladı diyebilecek teknik detaylar şu an oluşmuş değil…..
Teknik olarak tablolara bir göz atalım ;
XU100 – Ulusal 100 Endeks
XU100 endeksi aşağıda paylaştığım grafikteki 83,532 fibonacci desteğimizde geride kalan zorlu iki haftada tutunma gayretleri akabinde 92,334’lere doğru özellikle geçen hafta yaptığı tepki hareketi daha önce de belirttiğim gibi 92,3’lerin üstünde kapanış oluşturamayınca geçen cuma yeniden satış baskısı ile karşı karşıya kalmış oldu. Bundan sonra 83,532 seviyesi ile 92,334 bandını dikkatle takip edeceğiz. Bu bandı kullanırken 83,532 desteğinde tutunmaların devam edip edememesi olası satış baskılarında kritik önemde olacakken, yukarı hareketlerde ise 92,334 direncinin geçilip geçilememe durumunun, tepkilerin yukarıya doğru rahatlayarak genişleyebilmesi için son derece önemi bir direnç eşiği olduğunu notlarımızda tutmaya devam edeceğiz.
83,532 altında kapanışların başlaması durumunda satış baskısının daha fazla hissedilir olacak şekilde 80,700 – 74,800 bandına kadar daha can sıkıcı bir hale dönüşme riskine karşı yatırımcılar 83,532 seviyesini dikkatle takip etmeli. 85,168 – 83,532 destek bandı çalışmaya devam edebilirse o zaman yukarıda da belirttiğim gibi 83B -92B bandının çift yönde trade bandı olarak bir süre çalışması beklenebilir. Özellikle 92,334 üstünde 2 gün kapanış almamız durumunda bu sefer de satış baskısından kurtularak 99,221 – 101,358’lere doğru yukarı yönde biraz daha rahat bir tempoda tepkinin genişlediği günlere başlamış oluruz.
O halde bu şablondan bakarak kısa vade teknik bir tablo ortaya koyacak olursak, 85,168 KV ara destek , 83,532 KV ana destek ve iz süren stoploss olarak takip edeceğimiz bir hafta bizi bekliyor olacaktır. Bu desteklerde tutunma ve dengelenme devam edebilirse 89,800 – 91,800 ve 92,334 seviyelerini olası tepkilerde dirençler olarak takip edebiliriz.
USDTRY
Dolar kuru için yine aşağıda paylaştığım grafikteki fibonacci 61,8 ve 78,6 ( 6,41 – 6,75 ) bandı içindeki seyri dikkatle takip edeceğiz. Bu bant dahilinde 6,75 seviyeleri üstünde KAPANIŞLAR oluşmadıkça gerek FED genişleme kararının önümüzdeki dönemdeki etkileri gerekse virüs ile ilgili gelebilecek bir stabilleşme veya iyimser bir haber akışında alt indikatörden de görülen yorgunluk ve aşırı ısınma neticesinde önemli düzeltme hareketleri öne çıkabilir.
Bu ani geri çekilme riskinin doğru yönetilmesi için yatırımcıların yapmaları gereken şey her zamanki gibi İZSÜREN STOPLOSS kuralına sadık kalarak AKIMI TAKİP ETMELERİ olmalıdır. Bu şekilde izlenecek USDTRY kuru içinde YAKIN İZSÜREN 6,4150 GENİŞ İZSÜREN seviyesi ise 6,3700 olarak izlenebilir. Bu belirtilen desteklerin üstünde kaldığı sürece akım üst fibonacci seviyesi olan 6,75’lere kadar global riskler altında yukarı isteğine devam etmeyi sürdürebilir. Fakat bu süreç içinde 6,5280 – 6,6080 noktaları ARA DİRENÇLER olarak önemli seviyeler olacaklardır.
Bu bakış açısı ile USDTRY 6,4150 – 6,3700 seviyeleri kısa vadeli pozisyonlar için İZSÜREN destekler olacaklar diyoruz.
Bu seviyelerin altında KAPANIŞLAR olmaz ise 6,5280 / 6,6080 / 6,7550 hedef dirençler olarak notlarda olmalıdır.
Bu seviyelerden özellikle 6,37 altında KAPANŞ olması durumunda ise düzeltme hareketi sert ve belirginleşerek 6,23 – 6,16 – 6,06 lara doğru oldukça geniş bir zamana yayılacak şekilde gevşeme eğilimine dönüşebilir.
USDTRY için asıl riskin, fibonacci 78,6 – 6,75 seviyesinin geçilmesi durumunda olacağı gerek KV gerek ise OV pozisyonlar için muhakkak akılda tutulmalı zira 6,75 üstünde çok üzücü bir fiyatlama riski masaya gelir ve fiyat YÜKSEK OYNAKLIĞA girer.
Bu risk oluşmadıkça yukarıda bahsettiğim şekilde İZSÜRENLERE riayet edecek şekilde bu zorlu günlerde USDTRY pozisyonları doğru yerde kalınarak izlenebilir.
Sevgili yatırımcılar,
Global olarak 20-25 yılda bir görülen gerek sermaye piyasası oyuncularını yoran ve reel sektörü derinden etkileyen günlerden geçiyoruz. Bu süre zarfında oluşan aşırı oynaklıkta yatırımcıların özellikle KALDIRAÇLI işlemlerden uzak durmaları, KV pozisyonlarında izsüren stoploss seviyeleri belirleyerek işlem yapmaları son derece akılcı ve koruyucu olacağı asla unutulmamalı.
Diğer taraftan her KRİZİN bir FIRSAT yarattığı gerçeğini de göz ardı etmeden kişisel portföy yönetimlerini yaparken soğukkanlı ve fırsatları kademeli olarak okuyarak değerlendirmeleri durumunda PİYASALAR VİRÜSE BAĞIŞIKLIK GÖSTERMEYE başladığında yatırımcıların soğukkanlı kalarak doğru yaptıklarını göreceklerini düşünüyorum.
Endeks 122B’lerde ana trend desteğini kırdığında satabilme becerisini daha doğrusu disiplinini gösterebilmiş yatırımcılar, bu süreci doğru yönetmek için iki yöntemi düşünebilir:
- Düşüşleri 3 ile 6 paya bölerek KADEMELİ alım yönünde okumak.
- 92,332’lerin üstünde 2 kapanış görmedikçe temkinli kalarak İZLEMEK.
Bu zor günlerden hep birlikte güçlü bir şekilde çıkmak için sabırlı, disiplinli ve soğukkanlı olacağız…
(Yatırım tavsiyesi değildir.)