Sermaye piyasalarında konkordato ateşi ve çanlar kimin için çalıyor?
Sermaye piyasalarında konkordato ateşi ve çanlar kimin için çalıyor? Tüm detayları ve daha fazlası...
23 Ağustos 2024 Cuma 14:19
Sermaye piyasalarında konkordato ateşi ve çanlar kimin için çalıyor?
Doç. Dr. Murad Kayacan, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu değerlendirirken, sermaye piyasalarındaki tıkanmaya dikkat çekti. Kayacan, "Esas tasarrufların sanayiye aktarılmasında en önemli güzergah olan sermaye piyasalarında çok büyük bir tıkanmaya gidiyoruz!" diyerek, piyasaların karşı karşıya olduğu büyük tehlikeyi vurguladı.
Kayacan, özellikle bir önceki SPK Başkanı zamanında yapılan hataları şu sözlerle dile getirdi: "O tarihte çok uyarmamıza rağmen, bir önceki SPK Başkanı zamanında apar topar halka arz izni verilmiş şirketlerin, korkulduğu gibi, konkordato süreçlerine girmeye başlaması... Sanayi için çok önemli bir can suyu olan bu finansal akış, özellikle korona sonrası yatırımcı sayısının 1 milyondan 8 milyonlara çıkmasıyla çok kuvvetlenmişti. Ancak şimdi, daha önceki senelerde de yaşadığımız gibi, yatırımcıların ürkerek kaçması ve hatta ekranlarda sürekli ifade etmeye çalıştığımız gibi, kripto para gibi tasarrufları yurt dışına emen sözde yatırım ufuklarına kaçması gündemde, maalesef..."
Kayacan, bu durumun, Türkiye'nin ekonomik geleceği açısından ciddi tehlikeler barındırdığını ve ekonomik politikaların daha dikkatli, planlı ve uzun vadeli bir perspektifle oluşturulması gerektiğini ifade etti.
2024’ün İlk 7 Ayında 1.554 Konkordato Başvurusu
2024 yılının ilk yedi ayında, özellikle inşaat sektöründe olmak üzere toplamda 1.554 konkordato başvurusu yapıldı. Mahkemeler, yılın ilk yarısında 55 iflas kararı verdi. Bu dönemde en fazla konkordato talebi İstanbul'dan gelirken, onu Ankara ve Bursa izledi.
Konkordato talepleri son dönemde gündemde geniş yer buldu ve borsada da etkisini gösterdi. Mega Polietilen, üç ay süreyle konkordato ilan etti ve bu süre zarfında borsada işleme kapatıldı.
2024 yılının ilk 7 ayında toplam 1.554 konkordato başvurusu yapıldı. Konkordato Takip sitesine göre, geçen yıl bu sayı 1.516 idi. Mahkemeler, yılın ilk yarısında 55 iflas kararı verdi.
En riskli sektörler arasında inşaat sektörü ilk sırada yer alıyor; bu sektörde 398 firma konkordato başvurusu yaptı. İkinci sırada tekstil sektörü bulunurken, üçüncü sırada ise akaryakıt istasyonları yer aldı.
Mega Polietilen (MEGAP) konkordato ilan etmişti!
Mega Polietilen (MEGAP) konkordato ilan etti. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na ( KAP) gönderdiği açıklamada, konkordato başvurusunun şirketin mal varlığını korumak ve hacizler nedeniyle üretim faaliyetlerinin aksamaması amacıyla yapıldığını belirtti. 1,28 milyar TL piyasa değerine sahip olan şirketin başvurusuna ilişkin Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 16 Ağustos 2024 tarihinde açılan dava sonucunda, 19 Ağustos 2024 itibarıyla üç aylık geçici mühlet kararı verdi.
Mega Polietilen’in yaptığı açıklamada, şirketin konkordato sürecinin, borçların yeniden yapılandırılması ve finansal yapının güçlendirilmesi amacıyla başlatıldığı belirtildi. Ayrıca, sermaye artırımı sürecinin devam ettiği ve bu sürecin tamamlanmasının ardından Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gerekli başvuruların yapılacağı ifade edildi. Şirket, konkordato sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli tüm adımların atılacağını belirtti.
Mega Polietilen, KAP'a yaptığı bir diğer bildirimde, şirketin hakim ortağı Eda Özhan'ın 16 Mayıs 2024 tarihinde SPK'ya yaptığı pay satış başvurusunun olumsuz sonuçlandığını ve bu durumun şirkete bildirildiğini kaydetti.