TCMB Açıkladı! Reel Kesim Güven Endeksi Ekimde Yükseldi!
Reel Kesim Güven Endeksi ekim ayında 2,1 puan artarak 100,9 seviyesine çıkarak sanayide toparlanma sinyalleri verdi. Detaylar haberin devamında...
25 Ekim 2024 Cuma 15:45
Reel Kesim Güven Endeksi Ekim Ayında Yükselişte! 100,9 Seviyesine Ulaştı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı.
Bu verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 2,1 puan artışla 100,9'a yükseldi.
Mevsimsellikten arındırılmış endeks ise 3 puanlık bir artış göstererek 102,2 seviyesine çıktı.
Endeksin Artışını Hangi Faktörler Destekledi?
Endekste görülen bu artış, anket katılımcılarının gelecek üç aylık dönemde üretim hacmi ve toplam sipariş miktarında iyileşme beklemeleri ile bağlantılı olarak gerçekleşti.
Ayrıca, genel ekonomik gidişat, sabit sermaye yatırım harcamaları, ihracat siparişleri ve istihdam beklentileri de endeksin yükselmesine katkı sağladı.
Ancak, mevcut mamul mal stoklarıyla ilgili olumsuz değerlendirmeler endeksin artış hızını sınırladı.
Siparişler ve Üretim Beklentilerinde Dikkat Çeken Değişim
Ankete katılan 1.785 imalat sanayi işletmesinin verdiği yanıtlar değerlendirildiğinde, son üç aylık dönemde iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarında düşüş bildirenlerin oranında azalma gözlemlendi.
Aynı dönemde, üretim hacmindeki daralma bildirenlerin oranının azalarak artış yönlü beklentilerin güçlendiği dikkat çekti.
Gelecek üç ayda ise üretim hacmi ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin oranının arttığı, ancak ihracat siparişlerindeki artış beklentilerinin zayıfladığı görüldü.
Üretici Fiyat Endeksi Beklentisi Geriledi
Endeks sonuçları, ekim ayında yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisinin bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak %47,4 seviyesine düştüğünü gösterdi.
Gelecek üç ay için ortalama birim maliyetlerde artış beklentisi zayıflarken, son üç ayda gerçekleşen maliyet artışlarının ise sürdüğü belirtildi.
Gelecek dönemde satış fiyatlarında artış bekleyen işletmelerin oranı da artış gösterdi.
Üretim Kısıtlayıcı Faktörler Neler?
Ankete katılan işletmelerin %51,9'u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını bildirirken, %14,8'i ise talep yetersizliğinin en büyük üretim kısıtı olduğunu belirtti.
Talep yetersizliğini sırasıyla iş gücü yetersizliği, hammadde ve ekipman eksikliği, mali imkansızlıklar gibi diğer kısıtlayıcı faktörler izledi.