Temettü caiz midir? İslamda yeri nedir?

Temettü caiz midir? İslam'da yeri nedir? Borsa İstanbul'da bir çok yatırımcı temettü hisselerine yöneliyorken bir çoğu ise temettü İslam'da temettünün caiz olup olmadığını sorguluyor. Haberimizde bu sorulara cevap veriyoruz...

20 Aralık 2022 Salı 20:35

Temettü caiz midir? İslamda yeri nedir?

Borsa İstanbul'da bir çok yatırımcı temettü hisselerine yöneliyorken bir çoğu ise temettü İslam'da temettünün caiz olup olmadığını sorguluyor.

Peki caiz midir bu temettü?

Çeşitli ticaret ve sanayi kuruluşları tarafından çıkarılıp serbest piyasada ve menkul değerler borsasında, günlük değeri üzerinden alınıp satılan  hisse senetleri; üretim, ticaret veya hizmet yapan ve alıcı tarafından bilinen bir şirkete ortaklığı ifade etmektedir.

Bu senetlere sahip olan kimseler, ellerindeki senedin temsil ettiği ölçüde ilgili şirketin kâr ve zararına ortak olurlar. Menkul Kıymetler Borsaları hisse senedi alım satımın yapıldığı pazarlardır.

Hisse senedi almanın hükmü, arkasında bulunan ve temsil ettiği şirketin mal varlığı ile bağlantılıdır.

İster ulusal ister uluslararası olsun; şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, meşru şekilde üretim veya ticaret yapan bir şirketin çıkardığı hisse senetlerinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur. Ancak temsil ettiği serveti ve faaliyet alanı meşru olmayan bir şirketin hisse senedini alan ve bunun yıllık kârından faydalanan şahıs, doğrudan veya dolaylı olarak İslami açıdan meşru ve helal olmayan bir servete ortak olmuş olur ki, bu caiz değildir. (sorularlaislamiyet)

Temettu' sözcüğü, beşerî hukukta "kâr" anlamında kullanılmaktadır. Özellikle beşerî ortaklık hukukunda şirketlerin elde ettiği kârlar "temettu' payı" olarak yıl sonlarına hissedarlara dağıtılmaktadır. Şirketin çalışma alanı ve çalışma şekli İslâmî hükümlere uygunsa, böyle bir şirketin temettu' paylarının da meşru' olduğunda şüphe bulunmaz. Çünkü İslâm'a göre kâr ve zarara ortak olunan şirket türleri meşru olup, bunların elde edeceği kârı almak da meşru olur.(Hamdi Döndüren, Günümüz Ekonomik Problemlerine İslâmi Yaklaşımlar, İstanbul, 1985, 95 vd).

Akıllardaki sorular giderildikten sonra bilinmesi gerekenler;

Temettü nasıl alınır?

Temettü, diğer adıyla şirketlerin elde etmiş olduğu kar payı dağıtımına hak kazanmak için, kar payı dağıtımı yapılmadan en az 1 gün önce, elinizde bulunan lot sayısı farketmemeksizin temettüden fayda sağlayabilirsiniz.

Merak edilen bir diğer konu da, kar payı verilecek olan gün şirketin  hisse fiyatında ne gibi değişiklik olur. Temettü’nün dağıtıldığı gün hissenin fiyatı, adet başına brüt kar payı miktarı kadar düşmektedir. Ancak bu düşüşü düzeltilmiş hisse fiyat grafiklerinde kar payı geri yansıtıldığı için görmek mümkün değildir. Sadece düzeltilmemiş hisse fiyat grafiklerinde kar payı dağıtım günü olan düşüşü görmeniz mümkün olmaktadır.

Tarihi belli olan temettünün dağıtımı sonrasındaki 2 işlem günü sonrası, bankanızı ya da aracı kurumunuzu aramanıza gerek kalmadan, tutar hesabınıza yatırılır. Ancak dağıtımdan 2 iş günü sonrası hala hesabınıza aktarılmamışsa, bu durumda aracı kurum ya da bankanızı arayıp bilgi edinebilirsiniz.

Temettüye ilgi

Hisse senedi ile kar etmenin bir diğer yolu olarak bilinen kar payı ödemeleri de gün geçtikçe özellikle yeni yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı.

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıldan beri sürekli artışa geçen ve hatta rekor seviyelere ulaşan yatırımcı sayısıyla birlikte, temettüye ilgi de gün geçtikçe çoğalıyor.

Kendini amorti eden temettü hisseleri!

10 yıl önce bu hisseleri alanlar, temettüler sayesinde hisseye yatırdıkları parayı amorti etmiş ve maliyetlerini sıfırlamıştır:

AKGRT
AKSA
ALGYO
ALKA
ALKIM
DOAS
ECZYT
EGEEN
EGSER
EREGL
FMIZP
FROTO
INDES
ISDMR
ISMEN
ISYAT
PSDTC
SODSN
TOASO
VESBE
YGGYO

Temettü dağıtımı için, yatırımcılar şirketlerin hisse senetlerini alırken, şirket seçimleri, düzenli kar payı yatırımı yapan ve buna bağlı olarak fazla getiri sağlayan şirketleri filtreleyerek seçmek isterler. Bahsedilen kar payı dağıtımları ise yılın belli dönemlerinde gerçekleşir.

Temettü caiz midir? İslamda yeri nedir?  

Temettü caiz midir? İslamda yeri nedir?

Temettü caiz midir? İslamda yeri nedir?