Türk vatandaşlarına SCHENGEN kolaylığı!
Avrupa Komisyonu'nun yeni kararına göre artık Türk vatandaşlarına çok girişli kısa süreli Schengen vizesi başvurularında kolaylık sağlayacak.
18 Temmuz 2025 Cuma 10:32
Avrupa Komisyonu'ndan Türk vatandaşlarına çok girişli vize kolaylığı
Avrupa Komisyonu, “Türkiye'de ikamet eden ve kısa süreli vize için başvuran Türk vatandaşlarına çok girişli vize verilmesine ilişkin uyarlanmış kurallar” başlıklı bir belge yayımladı.
“Düzenli kullanan başvuru sahipleri arttı”
NTV'nin aktardığı bilgilere göre, belgede yer alan değerlendirmeye göre, Türkiye'deki yerel Schengen iş birliği çerçevesinde yapılan incelemeler, geçmişte aldığı vizeleri kurallara uygun biçimde kullanmış olan Türk vatandaşlarının sayısının artış gösterdiğini ortaya koydu.
Bu kişilerin, ilk kez vize başvurusu yapanlara kıyasla daha düşük göç ve güvenlik riski taşıdığı vurgulandı. Bu nedenle, bu gruba daha avantajlı kuralların uygulanacağı belirtildi. Belirlenen giriş koşullarının karşılanması durumunda, pasaport süresini aşmamak kaydıyla çok girişli vize düzenlenebileceği bildirildi.
Kimler yararlanabilecek?
Yeni düzenleme, geçmişte Schengen vizesi almış, bu vizesini doğru şekilde kullanmış ve düzenli seyahat geçmişine sahip Türk vatandaşlarını kapsıyor.
Yeni vize süreleri nasıl olacak?
Komisyon'un belirlediği esaslara göre:
Önceki vizesinin bitiminden itibaren 1 yıl içinde başvurulursa, 6 aylık vize verilecek.Önceki 6 aylık vizesinin bitiminden itibaren 2 yıl içinde başvurulursa, 1 yıllık vize verilecek.Önceki 1 yıllık vizenin bitiminden itibaren 2 yıl içinde başvuranlara, 3 yıllık çok girişli vize verilecek.Önceki 3 yıllık vizenin bitiminden itibaren 2 yıl içinde başvuranlara ise 5 yıllık çok girişli vize düzenlenecek.
Ancak hiçbir vize, pasaport süresini geçemeyecek ve geçerliliği, pasaportun bitiş tarihinden en az 3 ay önce sona erecek şekilde ayarlanacak.
Hangi ülkelerde geçerli olacak?
Brüksel'in aldığı bu karar, şu ülkelere girişlerde geçerli olacak:
Belçika, Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç.