Türkiye, 4 ülke ile swap hattı görüşmeleri yapıyor. Yetkililer iyimser açıklaması ile, dolar gevşiyor.
29 Aralık 2020 Salı 13:52
• Tokyo, Londra, Pekin, Katar yetkilileri ile kurulabilecek bir swap hattı üzerine görüşmeler yapılıyor. Reuters tarafından Türk yetkililer iyimser, finansman mevcut şeklinde yapılan haber üzerine dolar 6,92/6,93 bandına gevşedi.
Haberde Türkiye‘nin, lira şokuna karşı küresel finansman yardımı aradığından bahsediliyor.
ANKARA, 14 Mayıs (Reuters) – Üç üst düzey Türk yetkili, analistlerin yıllardır ikinci bir para krizi olabileceği korkusuna karşı savunma hazırladığı için, Türk hükümetinin acil bir finansman arayışında yabancı müttefiklerine başvurduğunu söyledi.
Yetkililer, Hazine ve merkez bankası yetkililerinin son günlerde para takas hatları kurma konusunda Japonya ve İngiltere ile , mevcut tesislerin genişletilmesi konusunda da , Katar ve Çin ile ikili görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
İktidardaki AK Parti’nin dışişleri başkan yardımcısı Cevdet Yılmaz, Perşembe günü Türkiye’nin takas anlaşmaları aradığını doğruladı.
Panelde yaptığı konuşmada, “Takas fırsatları için farklı merkez bankalarıyla görüşmeler yapıyoruz,” diyerek şunları söyledi: “Bu olanak sadece ABD ile değil, başka ülkelerle de var.”
Daha fazla ayrıntı vermedi.
Anlaşma, geçen haftaki TRYTOM = D3’ün, Ankara’nın tükenmiş dış rezervleri ve ağır borç yükümlülükleri konusundaki endişeleri ele alma kapasitesini sınırlayan tarihi bir düşüşe geçmesinden sonra geliyor.
Yetkililerden biri, Reuters’e Türkiye’nin görüşmelerden sonra kendinden emin olduğunu söyledi. Ancak, koronavirüs pandemisi hükümetleri ve merkez bankalarını daha önce hiç olmadığı kadar genişlettiği için herhangi bir anlaşmanın sağlanmasının ne kadar yakın olabileceğinin belli olmadığını belirtti.
Türkiye Hazine bakanlığı, Japonya maliye bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası yorum yapmaktan kaçındı. Çin Halk Bankası faksla yapılan yorum talebine cevap vermedi. Katar hükümeti medya dairesi Ankara ile takasların genişletilmesi sorgusuna yanıt vermedi.
Yatırımcılar, Türkiye’nin tercih ettiği finansman kaynağı olan ABD Federal Rezervinin ötesine bakmak gerektiği ve yatırımcıların IMF yardımı veya sermaye kontrolleri gibi, faiz oranlarını arttırmayı veya reddettiği seçenekler hakkında daha sert kararlar alması gerekebileceğini öne sürüyorlar.
İsminin açıklanmamasını talep eden bir üst düzey yetkili, “Görüşmeler özellikle Katar, Çin ve İngiltere ile daha iyi durumda” dedi. “Belli bir miktarda kaynağın sağlanacağı konusunda iyimserim” ve bir anlaşma “çok uzun sürmemeli”. diye ekledi.
Diğer iki yetkili, Türkiye’nin olası temsilcilerle ilgili Japon temsilcilerine ulaştığını ve bir de takas hattının güvenliğinin sağlanması için müzakerelerin hızlandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
RİSKLER
Türk merkez bankasının net döviz rezervleri bu yıl 40 milyar dolardan 26 milyar dolara düştü. Bankacılar, bunun büyük ölçüde döviz piyasalarında 30 milyar dolar satan devlet borç vericilerinin bu yıl buna rağmen % 15 düşen liraya destek olmak için olduğunu söyledi.
Ülkenin 12 aylık dış borç yükümlülükleri, Ağustos ayına kadar yaklaşık yarısı ile 168 milyar dolarken, turizm gelirlerinin kaybolması aylık cari işlemler açığını yaklaşık 5 milyar dolara getirdi.
New York’taki AllianceBernstein’da gelişen piyasa borcu direktörü Shamaila Khan, “Türkiye’nin bu dönemde nasıl ilerleyebileceğini, özellikle de dış finansman açıklarını göz önünde bulundurarak gerçekten göremiyorum” dedi.
Geçen hafta Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığı konferans görüşmesinde yüzlerce yatırımcı arasında yer alan Khan, “risklerini” maalesef aylardır “hafife aldı.
Çağrıda Albayrak, rezervlerin yeterli olduğunu ve katılımcılara ve kısa bir bakanlık özetine göre G20 ülkeleri ve ticaret ortaklarıyla yeni fon görüşmesi konusunda iyimser olduğunu söyledi.
Bir yatırımcı, Türkiye’nin büyük ticaret açıklarına sahip olduğu ülkeleri seçti ve mevcut takas hatlarında bir güncelleme sözü verdi. Türkiye, Çin ile 1,7 milyar dolar ve Katar ile 5 milyar dolar değerinde para takas imkanına sahiptir.
Fed, Mart ayında birçok ülkeye dolar takas çizgileri uzattı, ancak Ankara’nın Washington’a yaptığı çağrıya rağmen, mevcut ve eski yetkililerin yorumlarına göre Türkiye’yi eklemek pek mümkün görünmüyor. ABD merkez bankası yorum yapmaktan kaçındı.
Bir Japon hükümet yetkilisi Tokyo’nun şimdilik lirayı izlemenin ötesinde bir planı olmadığını, ancak Yedi (G7) ülkeden oluşan Grubun veya Uluslararası Para Fonu’nun “gerçek bir krize dönüştüğü takdirde Türkiye’yi kurtaracağını” da ekledi.
Hükümeti, yerel banka FX ticaretine daha sıkı sınırlar koydu ve küresel şirketler UBS, Citigroup ve BNP Paribas hakkında soruşturma başlattı.
Yatırımcılar ve bankacılar, şirketlerin dış borç ödemelerini kaçırmaya başlaması veya Türklerin mevduat çekmeye başlaması durumunda güvenin yeniden sağlanması için hızlı hareket etmeleri gerektiğini söylüyorlar.
Brown Brothers Harriman’ın küresel para birimi stratejisi başkanı Win Thin, “Bu, son lira krizinin bir tekrarlaması gibi” dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Geçen iki yıl içinde (politikalar hariç) Türkiye’ye yatırım yapmayı daha da zorlaştıran şaşırtıcı bir şekilde çok az şey değişti.”
Yatırımcılar ve bankacılar, ancak en kötü senaryoda Türkiye, piyasa güvenilirliğine zarar verecek transferler veya para çekme limitleri gibi sermaye kontrolleri benimseyeceklerini söyledi.
Türk yetkili, para birimindeki “spekülatif saldırıları” önlemek için bazı adımlar atıldığını ancak sermaye kontrollerinin “kesinlikle gündemde olmadığını” söyledi.