Esenboğa Elektrik iştirakinin halka arzı için harekete geçti!

Esenboğa Elektrik (#ESEN), yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı Margün Enerji’nin halka arzı için SPK’ya ön izin başvurusunda bulunma kararı aldığını açıkladı.

19 Nisan 2021 Pazartesi 13:25

Yurtiçinde sahip olduğu 118.03 MWp kapasiteli Güneş Elektrik Santrali ile sektörde üretim tarafında da yerini almış ve EPC faaliyetleri kapsamında özellikle öztüketim amaçlı Çatı Güneş Santrali kurulumları ile kendisine önemli bir yer edinen Esenboğa Elektrik (#ESEN), dün gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında, şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret‘in halka arzı için çalışmalara başlanmasına karar verdi.

Esenboğa Elektrik tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret’in halka arz edilmesini ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi gayesiyle Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı.

Margun Enerji Hakkında ve Hedefleri;

Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş Üretim A.Ş, 2014 yılında Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir yatırımcı olmak ve yurtdışında proje geliştirme, EPC ve İşletme&Bakım hizmetleri sunmak amacı ile uzmanlaşmış yönetim kadrosu ve personeli ile faaliyetine başlamıştır.

Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş, yurtiçinde sahip olduğu 118.03 MWp kurulu gücündeki güneş enerjisi santralleri ile sektörünün en önemli oyuncularından birisi olmuş ve yurtdışı proje geliştirme faaliyetleri ile 61 MWp kurulu gücündeki güneş enerjisi santrallerinin Türkiye’den sektöründe önde gelen iki yatırımcısına anahtar teslim kurulum ve işletme&bakım anlaşmasını gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra başta İtalya, Almanya, İngiltere ve Amerika olmak üzere özellikle Batı Avrupa ülkelerinde proje geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir. Orta-Uzun vadede Avrupa ve Amerika kıtalarında 1.500 MWp kurulu gücünde proje geliştirmeyi ve kurulumlarını tamamlamayı hedeflemektedir.

Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan bildiride ise aşağıdaki ifadelere yer verildi;

Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. ve Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 15.04.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantılarında, Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka açılmasına ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na ön izin başvurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.

Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 310.000.000 adet nominal paya karşılık 310.000.000 TL nakden ödenmiş sermayesi bulunmaktadır.

Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (www.margunelektrik.com.tr) 03.12.2014 tarihinde kurulmuştur. Şirket, başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik elde etmek için yurt dışında proje geliştirme, EPC, işletme – bakım, elektrik enerjisi üretimi ve üretilen elektrik enerjisinin satışı konusunda faaliyet göstermektedir.

Şirket, 2019 yılının son çeyreğinde, Nevşehir, Yozgat, Bilecik ve Afyon’da 22,35 MWp gücünde güneş elektrik santrali satın alımı gerçekleştirmiş, 2020 yılının son çeyreğinde ise Afyon ilinde 12,27 MWp güneş elektrik santrali alımı ile Ankara ilinde toplam 10,29 MWp gücünde güneş elektrik santrali alımı yapmıştır. Şirket 2021 yılına gelindiğinde Ankara ilinde kurulu olan 11,44 MWp güneş elektrik santrali alımı ve en son olarak da 12.03.2021 tarihinde Konya, Antalya, Ankara, Eskişehir, Adana ve Muğla illerinde 61,68 MWp güneş elektrik santrali alımı yaparak mevcut kapasitesini 118,03 MWp gücüne çıkarmıştır. Toplam yıllık elektrik üretim miktarının yaklaşık 190.096.750 kW/h olması beklenmektedir. Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketimizin; yurt içi ve yurt dışı güneş elektrik santrali proje geliştirme ve müteahhitlik hizmetleri haricinde, yalnızca güneş elektrik santrali yatırımlarından yaklaşık 25.282.868 USD yıllık toplam satış geliri ve 23.580.000 USD net gelir elde etmesi öngörülmektedir.

Elektrik satışlarının tamamı, 5346 ve 6094 sayılı kanunlarla belirlenmiş Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında, devlet alım garantisi ile 13,3 USDcent/kWh fiyat ile gerçekleşmekte ve bu alım garantisi santrallerin geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl süre ile devam etmektedir.

2020 yılında Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., yurt dışı proje geliştirme ve müteahhitlik faaliyetleri kapsamında 2 farklı proje için İtalya’da toplam 61 MWp Güneş Elektrik Santrali proje geliştirilmesi ve kurulumu amacıyla anahtar teslim esaslı KDV dahil 65.431.000 Avro toplam bedelli sözleşme imzalamıştır. Şirket bundan sonraki süreçte de gerek yurt içi yatırımları gerekse yurt dışında proje geliştirme, EPC ve işletme-bakım hizmetleri ile hem kendisi hem müşterileri adına gerçekleştireceği güneş enerjisi santrali yatırımları için faaliyetlerini sürdürecektir.

Kader Tez,PA