Buda oldu! Caizcoin’le ilgili ne biliniyor?

Caizcoin, Türkiye’de tartışma konusu oldu. ‘İslam alimlerinden onaylı’ ve ‘şeriata uygun’ olduğu söylenen Caizcoin’in, şubat ayında ATV Avrupa kanalına Türkçe reklam verdiği ortaya çıktı. Girişimin Halkla İlişkiler Müdürü ise Cumhur Nadir olarak görünüyor.

19 Mart 2021 Cuma 12:57

‘İslami usullere uygun’ kripto para birimi olarak kendini nitelendiren Caizcoin, 2021 yılının başında kurulmasına rağmen Türkiye’de yeni gündeme geldi. Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu’nun bugünkü köşe yazısı, pek çok haber sitesinde de yer buldu ve Caizcoin geniş kamuoyunun ilgisini çekti.

Almanya-Frankfurt merkezli Caizcon’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Caizcoin, “İslam alimleri tarafından İslami finans hukukuna uygun olarak” faaliyet yürütüyor. 15 Ocak’ta ‘özel satışlara’ başlayan girişimin ilkeleri şu şekilde:

*Şeriata uyumlu olması,

*Silah, tütün, yetişkin endüstrisi, alkol veya domuz eti endüstrisi gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerle iş yapmaması,

*İslami Finans standartlarına uygun cüzdan ve borsaların kullanılması,

*İslam ahlakına uygun kredi limitlerinin kullanılması,

*İslami normlara uygun proje finansmanın sağlanması.

Ethereum temelli Caizcoin’nin hedefleri de oldukça büyük. Kurucular, girişimin küresel bankacılık varlıklarında ve yatırımlarında, 162 trilyon ABD dolarına ulaşma potansiyeline sahip olduğunu iddia ediyor.

SOSYAL MEDYA KANALLARI

Londra ve Viyana gibi kentlerde de ofisi bulunduğu öne sürülen Caizcoin’in “iş, teknoloji ve finans alanlarında çalışma yürüten kişiler tarafından oluşturulduğu” ifade ediliyor.

Platformun Instagram, Telegram ve Facebook sayfaları da bulunuyor. 11 bine yakın kişi, Caizcoin’in Telegram hesabına abone olmuş durumda. Şeriata uyumlu kripto paranın Facebook’ta bini, Instagram’da da 6 bini aşkın takipçisi var; Twitter hesabı ise kapatılmış. Platform adına açılan YouTube kanalında ise herhangi bir içerik yer almıyor. Kanalın abone sayısı da görünmüyor.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ BELİRSİZ

Müslümanları ve Müslüman olmayanları “İslami coine yatırım yapmaya” çağıran Caizcoin’in alışverişlerde de kullanabildiği ifade ediliyor. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Caizcoin’i almanın 3 yolu bulunuyor. Bunlardan biri, Ethereum ağında geliştirilen token’ları destekleyen MetaMask cüzdan sistemini kullanmak. İkincisi Ethereum’la, üçüncüsü ise Caizcoin’e bir form göndererek coini gerçek parayla satın almak.

Caizcoin’den nasıl kâr edileceği ve sistemin nasıl çalıştığı konusu oldukça belirsiz. Buna dair ne internet sitesinde ne de yabancı basında yer alan haberlerde kayda değer bir bilgi yer alıyor. Sosyal medyada ise pek çok kullanıcı, Caizcoin’in ‘yeni bir saadet zinciri’ olacağını düşünüyor.

‘HUZURLU BİR GELECEĞE HAZIR MISINIZ?’

Öte yandan Caizcoin’in, ATV Avrupa kanalına da reklam verdiği ortaya çıktı. Reklamın, 8 Şubat’ta Caizcoin’in Telegram hesabından video olarak paylaşıldığı görülüyor. 10 saniyelik reklamda, Türkçe olarak, “Huzurlu bir geleceğe hazır mısınız? Yaşamınıza daha iyi bir değer katmak için Caizcoin. Yakında…” ifadeleri yer alıyor. Öte yandan şirketin Halkla İlişkiler Müdürü, Türkçe bir isim olan Cumhur Nadir ismi göze çarpıyor.

DİYANET’E GÖRE KRİPTO PARA CAİZ DEĞİL

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçen Şubat ayında ‘Alo Fetva’ hattına gelen bir soruya yanıt vererek, kripto paranın ‘caiz olmadığını’ açıklamıştı. Diyanet, konuyla ilgili olarak şu görüşü dile getirmişti:

“Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.”

(birgun.net)