%3000 Bedelsiz Neden Onaylanmadı? Rekor Bedelsizde Bekleyiş Sürüyor

Yatırımcılar tarafından büyük bir heyecanla beklenen %3000 bedelsiz sermaye artımı duyurusu eylül ayında yapılmıştı. Yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen bedelsiz onayı gelmedi.

4 Kasım 2024 Pazartesi 15:24

Batıçim Batı Anadolu Çimento (BTCIM) geçtiğimiz aylarda rekor oranda bedelsiz sermaye artırımına gideceğini duyurdu. Buna göre, şirket 180 milyon Lira olan mevcut sermayesini tam tamına %3000 oranında artırarak, 5 milyar 580 milyon Liraya yükseltecek.

Hak sahibi yatırımcılara yeni sermayeyi temsil eden 5 milyar 400 milyon lot hisse bedava dağıtılacak.

Dev bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başvurusu 13 Eylül 2024 tarihinde yapıldı.

SPK dan gerekli onay alınmasının ardından şirket tarafından bedelsiz hisselerin hak sahibi yatırımcıların hesaplarına geçeceği tarih duyurulacak. Ancak 1 aydır toplanmayan SPK Kurul Karar Organı, bedelsize onay veremiyor.

SPK Bülteni Neden Yayımlanmıyor?

Piyasalar ve yatırımcıların yakından takip ettiği SPK bülteni, 3 Ekim 2024'ten beri yayımlanmıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteni son olarak 3 Ekim 2024'te  yayımlandı. Borsa yatırımcıları, yatırım yaptıkları şirketlere ait gelişmelerin sunulduğu SPK bültenini merakla bekliyor. Şirketlerin bedelli bedelsiz sermaye artırımları ile idari ve tedbir kararları SPK Bülteni ile duyuruluyordu. Dolayısıyla SPK'ya bedelsiz sermaye artımı başvurusunda bulunan şirketlerin de bedelsizleri henüz onaylanmadı.

SPK Bülteni'nin 1 aydır yayınlanmaması yatırımcılar başta olmak üzere tüm kamuoyunun dikkatini çekti. 

Yedi üyeden oluşan Sermaye Piyasası Kurul Karar Organı'nın toplanması için en az 5 üyenin hazır bulunması gerekiyor. En az 4 üyenin ise aynı yönde oy vermesi ile karar alınıyor. Son 1 aydır kurul üyelerinden 3 üyenin görev süresinin dolması ve Cumhurbaşkanı'nca görev süresi dolan üyelerin yerlerine yenilerinin atanmamasından dolayı Kurul Karar Organı toplanamıyor.

Yeni üyelerin seçimiyle beraber biriken tüm işlerin kararlarının sonuçlanacağı öngörülüyor. Kurulun çalışmaya başlaması ile birlikte halka açılma başvurusunu kabulü, pay ihraçları, sermaye artırım onayları ve idari para cezası suç duyurularının yayımlanması bekleniyor.

Kurul Karar Organının Çalışma Esasları Şöyle:

(1) Kurul Karar Organının, en az iki haftada bir defa olmak üzere, gerekli hållerde gündemli olarak toplanması esastır. Kurul Başkanı tarafından belirlenen toplantı gündeminde yer alan öneri yazıları ve ekleri toplantı tarihinden üç gün önce üyelere ulaştırılır, toplantıya katılan üyelerin çoğunluğunun kabulü şartıyla toplantı gündeminde yer almayan hususlar da Kurul toplantısında görüşülebilir. Böyle bir durumda verilen karar bir tutanak ile tespit edilir. Kurul toplantıları Kurul merkez ve temsilcilikleri ile Kurul tarafından kararlaştırılmak üzere yurt içinde başka merkezlerde de yapılabilir. Geçerli mazareti olmayan tüm üyelerin katılımı ile gündemsiz toplantı yapılması, Kurul toplantılarına mesafeli katılım ve toplantılara ilişkin sair hususlar Kurul tarafından çıkarılacak bir iç yönetmelik ile belirlenir. Kurul Karar Organi, üyelerin talebi hâlinde Kurul merkezi dışında kurul temsilciliklerini de ilgili üyenin daimi çalışma yeri olarak belirleyebilir.

(2) Görev, izin ve hastalık gibi geçerli mazereti olmaksızın bir takvim yılında toplam beş toplantıya katılmayan Kurul üyesi üyelikten çekilmiş sayılır. Bu durum, Kurul kararı ile tespit edilir ve ilgili Bakana bildirilir.

(3) Kurul Karar Organi, en az beş üye ile toplanır ve en az dört üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alır. Üyeler çekimser oy kullanamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın, Başkanın yokluğunda İkinci Başkanın oyu doğrultusunda karar alınmış sayılır.

(4) Kurul Başkan ve üyeleri kendisi, eşi, evlatlıkları ve üçüncü derece dahil kan ve ikinci derece dâhil kayın hısımlarıyla ilgili konularda müzakere ve oylamaya katılamazlar. Bu durum karar metninde ayrıca belirtilir.

(5) Kurul Karar Organının toplantılarının gizliliği esastır. İhtiyaç duyulması hâlinde görüşlerinden yararlanılmak üzere Kurul personeli ve Kurul Karar Organı tarafından toplantıya katılmasında fayda görülen Kurul dışından kişiler Kurul Karar Organı toplantısına davet edilebilir. Ancak, Kurul kararları toplantıya dışarıdan katılanların yanında alınamaz.