ABD Borsaları Moody's Uyarısı ve Vergi Belirsizlikleriyle Geriledi

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Detaylar haberin devamında...

21 Mayıs 2025 Çarşamba 10:38

Halk Yatırım piyasa yorumu araştırma raporunu yayınladı. Bu raporda yurt içi ve yurt dışı piyasalarla ilgili yaşananlar ve gelecek gündemi değerlendirdi. Bu haberde küresel piyasalar ile ilgili değerlendirme bulunmaktadır.

Küresel Piyasalar
Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, tarife belirsizliği ve makroekonomik görünümdeki bozulmaya ek olarak, Moody's tarafından öne çıkarılan mali problemler nedeniyle ekside kapandı. Son altı günlük yükselişle Nisan ayında gördüğü dip seviyeyi yaklaşık %20 aşan S&P 500 endeksi mevcut durumda zirve seviyesinin %3 altında bulunuyor. Ancak 8,6 trilyon dolarlık alımın yansımalarıyla aşırı alım seviyesine gelen endeksteki seyirde yükseliş eğiliminin devamını sağlayabilecek yeni katalistlerin bulunmamasının etkili olduğunu gözlemliyoruz. Öyle ki, tarife belirsizliği ve makroekonomik görünümdeki bozulmaya ek olarak, öne çıkan mali problemler piyasalardaki realizasyonlarda etkili oluyor. Dün ABD Başkanı Trump, söz vergi indirimi tasarısının geçmesine yönelik çok iyi bir görüşme yaptıklarını vurguladı. Söz konusu tasarıda, eyalet ve yerel vergi indirimlerinin artırılması, bahşiş ve fazla mesai gelirlerinden alınan vergilerin kaldırılması ve 2017'de yürürlüğe giren vergi indirimlerinin süresinin uzatılması öngörülüyor. Harcama kesintilerini de içeren tasarıyla elektrikli araçlara ve temiz enerjiye yönelik vergi teşviklerinin azaltılması gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, yasa tasarısını kısa süre içinde geçirmeyi ve 4 Temmuz'a kadar ABD Başkanı Trump'ın imzasına sunmayı hedefliyor. Trump, söz konusu tasarıyı "ABD tarihindeki en büyük vergi indirimi" tasarısı olarak nitelendirirken, bu tasarının geçmemesi durumunda Amerikalıların ciddi bir vergi artışıyla karşı karşıya kalacağını savundu, bu konuda Demokratları suçlayacağını deklare etti. Tahvil faizleri cephesinde, çekişmeli federal bütçe müzakerelerinin, bütçe açığının daha da artabileceği yönündeki endişeleri öne çıkarması nedeniyle Moody's'in ABD'nin kredi notunu düşürmesi sonrasında yükseliş eğilimi devam etti. 2 yıllık tahvil faizi %3,97 seviyesinde yatay seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,49 seviyesine yükseldi. 30 yıllıklar da %4,97 seviyesine artış gösterdi. VIX endeksi 0,05 puan düşüşle 18,09 seviyesine hafif geriledi. Dolar endeksi ise 100 seviyesi üzerindeki seyrini sürdürdü. Faiz patikasına ilişkin olarak Fed'in yıl içerisinde 25'er baz puan ile Ekim ve Aralık aylarında faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Bu gelişmelerle birlikte, S&P 500 endeksi günü %0,39 düşüşle 5.940,46, Dow Jones endeksi %0,27 gerilemeyle 42.677,24 seviyesinden tamamladı. %0,38 değer kaybeden Nasdaq endeksi ise 19.142,71 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında ise Nikkei endeksi dışında alıcılı seyir görülüyor. Özellikle bu sabah dolar endeksinin 100 seviyesinin altına gerilemesiyle öne çıkan zayıf dolar temasının piyasalardaki seyirde etkili olduğunu gözlemliyoruz.. Esasında Asya piyasalarında bu iyimserlik daha da güçlü öne çıkabilirdi. Ancak bunun için 8 Temmuz'dan önce ABD'nin ticaret partnerleriyle anlaşmaya varmış olması gerekiyor. Japonya özelinde ise hem dış ticaret dengesi verisinin tarifelerin yansımalarına ilişkin verdiği sinyaller hem de tahvil faizleri cephesindeki son durum negatif ayrışmada etkili oluyor. %2'lik ihracat artışı tahminlerle uyumlu olsa da, geçen yıl Ekim ayından bu yana en yavaş büyüme olarak kaydedildi ve Eylül ayında ihracatın yüzde 1,7 daraldığı dönemden bu yana en kötü performans oldu. Japonya'nın ihracatında büyüme üst üste ikinci ayda da yavaşladı. Bu durum, ülkenin ABD Başkanı Trump'ın kapsamlı gümrük tarifelerinden olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Ülkenin ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 azaldı. Bu veri yüzde 4,5'lik düşüş beklentisinden daha hafif bir daralma oldu. Diğer yandan, Japonya'da zirve seviyelere gelen tahvil faizleri, borçlanma araçlarına azalan talebe ek olarak, BoJ'a tahvil alımlarını azaltmanın büyük bir dikkatle yapılması gerektiği konusunda bir uyarı niteliği taşıyor. Bu arada, Brent petrol fiyatlarının bu sabah ABD istihbaratının İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırı planladığı yönündeki haberlerle %1,58 artışla 66 dolar varil seviyesini aştı. İran ABD nükleer görüşmeleri yılın ilerleyen dönemlerinde arz fazlası beklenen piyasaya İran'dan ek petrol girmesinin önünü açabilir. Ancak İsrail'in olası bir saldırısı, bu müzakerelerdeki ilerlemeyi durdurabilir ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birini sağlayan Orta Doğu'da gerginliği artırabilir.

ABD vadelilerinde bu sabah satıcılı seyir hakim.

Bugün ABD'de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 9 Mayıs haftasına ilişkin veri haftalık bazda %1,1 artış kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD'de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, PMI, mevcut konut satışları ve Kansas City Fed imalat aktivitesi verileri takip edilecek. Chicago Fed imalat aktivitesi endeksi Nisan ayı verisinin aylık bazda 0,22 puan düşüşle-0,25 seviyesine gerilemesi bekleniyor. 17 Mayıs haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvurusunun 230k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 10 Mayıs haftasına ilişkin devam eden başvurular verisine yönelik piyasa beklentisi de 1,88 mn seviyesinde bulunuyor. PMI verileri cephesinde Piyasa beklentisi imalat PMI Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 0,3 puan düşüşle 49,9 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Hizmet verisinin ise 0,2 puan artışla 51 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Beklentilerin hizmet sektörünün pozitif ayrıştığı yönünde yoğunlaştığını takip ediyoruz. Mevcut konut satışları Nisan ayı verisinin aylık bazda %2 artışla 4,10 mn seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Kansas City Fed imalat aktivitesi Mayıs ayı verisinin de 1 puan düşüşle-5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri takibimizde olacak. İmalat PMI Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 0,2 puan artışla 49,2 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Hizmet verisinin de 0,4 puan artışla 50,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Beklentiler, imalat sektöründeki negatif ayrışmanın 38. aya taşınacağına işaret ediyor. Asya cephesinde Japonya'da çekirdek makine siparişleri ve PMI verileri takip edilecek. Çekirdek makine siparişleri Mart ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,6 ve %1,8 düşüşler kaydetmesi bekleniyor. PMI verilerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor.