Borsanın En Çok Kazandırması Beklenen Demir Çelik Hissesi

Borsanın En Çok Kazandırması Beklenen Demir Çelik Hissesi. Gedik Yatırım borsanın en çok kazandırması beklenen demir çelik hissesini açıkladı.

2 Temmuz 2025 Çarşamba 13:15

Borsanın En Çok Kazandırması Beklenen Demir Çelik Hissesi. Gedik Yatırım borsanın en çok kazandırması beklenen demir çelik hissesini açıkladı.

Kocaer Demir Çelik KCAER için hedef fiyat raporu yayınlandı. Demir çelik hisseleri içinde en yüksek kazanç potansiyeline sahip olan hisseye, 18,30 Lira hedef fiyat verildi.

KCAER hissesinde kazanç potansiyeli ise %32 oldu.



Gedik Yatırım KCAER raporu:

Kocaer (KCAER TI, Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 18.30 TL):

48MW'lık (yukarı yönlü planlar mevcut) JES yatırımı ve 2030 Vizyonu çerçevesinde kapasite artışı ve marj iyileştirmesine odaklanan büyüme odaklı bir yatırım döngüsündedir. Beklentilerin bir kısmını yansıttığımız modelimizde, Şirket'in FAVÖK marjının 2024'teki %10,4 seviyesinden 2028 yılında %17,6'ya yükseleceğini varsayıyoruz. Bu iyileşmedeki temel varsayımlarımız; enerjide bağımsızlaşma, katma değerli çelik profil ürünlerinin artan payı ve operasyonel kaldıraçtır. 2030 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan potansiyel yassı mamul üretim kapasitesi ve depolama yatırımlarını ise baz senaryomuza dahil etmiyoruz.

Net borç/FAVÖK oranı 1,5x seviyesinin altında kalmaya devam ederken, ROE'nin 2028 yılında %24,4'e ulaşmasını bekliyoruz. Bu görünüm, etkin stratejik uygulamaların ve güçlü sermaye getirisinin bir göstergesidir.

Toplam talepte hafif toparlanma beklense de bu beklenti bölgelere eşit yayılmıyor ve arz fazlası riski de sürüyor: 2025 yılında küresel talepte sınırlı bir toparlanma öngörülmekte olup, ham çelik tüketiminin yaklaşık %1,2 artışla 1,77 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Bu toparlanmanın Çin dışı pazarlarda, özellikle altyapı yatırımları ve sanayi üretimiyle desteklenen Hindistan'da (%+8 büyüme beklentisi) daha belirgin olması öngörülmektedir.

Öte yandan, geciken kapasite artırımları ve Çin'in rekor seviyedeki ihracat hacmi (2024: 110,7mn ton) arz fazlası riskini artırarak fiyat toparlanmasını sınırlandırabilir. Çin'in önümüzdeki yıllarda yaklaşık 50mn tonluk verimsiz kapasiteyi aşamalı olarak kapatabileceğine dair ön sinyaller alınmış olsa da, 2025 ortaları itibarıyla somut adımların sınırlı kaldığı gözlenmektedir.

Önümüzdeki üç yıl için satış hacminde sırasıyla %7, %3 ve %2 oranlarında artış öngörüyoruz. Bu artış, nihai pazarlarda kademeli normalleşme beklentimizin yanı sıra enerji, altyapı, madencilik ve savunma gibi yapısal olarak cazip sektörlere olan yüksek entegrasyonu yansıtmaktadır. Bu varsayımlar, 2030 yılına kadar yaklaşık %2 bileşik yıllık büyüme (CAGR) anlamına gelmektedir.

Temel senaryomuzda kapasite kullanım oranının 2024'teki ~%73 seviyesinden 2030 itibarıyla %88'e yükselmesini öngörmekteyiz. Şirket Yönetimi, 2030'a kadar potansiyel yeni bir üretim tesisi planından bahsetmiş olsa da, bu konuda şimdilik yeterli görünürlük sağlanmadığı için modelimize dahil edilmemiştir. Bunun yerine, Kocaer'in 2032'ye kadar %99 seviyesinde kapasite kullanımına ulaşacağı varsayılmıştır. Kocaer, Vision 2030 stratejisi kapsamında dönüştürücü bir yatırım döngüsüne girmiştir. Bu strateji, dikey entegrasyon, ürün karması optimizasyonu, enerji bağımsızlığı ve uluslararası genişleme odaklıdır.

Şirket, toplam 750mn USD yatırım planlamakta olup, bunun yaklaşık %55'i enerjiye, %45'i ise çelikle bağlantılı kapasite projelerine ayrılmıştır. Öne çıkan sanayi yatırımları arasında, 1.0mn ton/yıl kapasiteli bir yeşil enerji odaklı çelikhane tesisi (EAF ve BOF teknolojilerinin sınırlandırmalarına tabi olmayan) ve 500bin ton/yıl kapasiteli A4 profil tesisi yer almakta olup, bu yatırımlar hem kütükte kendine yeterlilik oranını artırmayı hem de katma değerli ürün gamını genişletmeyi hedeflemektedir.

Şirket yönetimi, Haziran 2025'teki Kurumsal Yatırımcı Zirvesinde, jeotermal enerji yatırımlarının Türkiye'nin YEKDEM mekanizması kapsamında diğer yenilenebilir enerji türlerine kıyasla daha avantajlı olduğunu yinelemiştir. İlk aşamada hedeflenen toplam kurulu güç 48MW olup, bunun ilk fazı olan 24MW'lık kısmın 2026 sonu veya 2027 başında devreye alınması, geri kalanının ise 2030 itibarıyla tamamlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda yapılacak 20– 25mn USD'lik yatırım, yaklaşık %30 özkaynak katkısıyla, 2–3 yıl geri ödemesiz, 8 yıla kadar vadeli proje finansmanı yoluyla gerçekleştirilecektir. Bu yenilenebilir enerji stratejisi yalnızca Scope 2 emisyonlarını azaltmak değil, aynı zamanda karbon kredileri ve çeşitli endüstriyel uygulamalarda ticarileştirme fırsatları yaratmak üzere kurgulanmıştır.

Önemle belirtmek gerekir ki, YEKDEM destekli gelir akışı 2042 yılına kadar sürecektir. Bu çerçevede, baz senaryomuza ek olarak 2030'a kadar 47.5mn USD'lik ek yatırım öngörülmüş olup, bu tutar olası kapasite artışlarının bir kısmını da kapsayabilir. Ancak 48MW üzerindeki kapasitelere dair nakit akışı projeksiyonu modele yansıtılmamıştır. Eş zamanlı olarak, yönetim katma değerli üretimi ölçeklendirmek üzere dördüncü çelik profil fabrikasını devreye almayı planlamakta olup (yukarıda bahsettiğimiz), bu yatırımın 2028 yılı itibarıyla toplam üretim kapasitesine 500bin ton katkı yapması beklenmektedir.

Bu sayede, toplam kapasite 1.3mn tona ulaşabilir. Toplam satış hacminin (dış kaynak dahil) 2030 itibarıyla 1.45mn ton seviyesine çıkarılması hedeflenirken, odak nokta yüksek marjlı segmentler olacaktır. Şirket, 2024'te %42 ve 1Ç25'te %49 olan yüksek marjlı ürün oranını %70'e yükselterek, EBITDA marjını yaklaşık iki kat artırarak %29'a, konsolide FAVÖK'ünü ise 5 kat büyüterek 400mn USD'ye ulaştırmayı hedeflemektedir. (Gedik Uzun vade FAVÖK marjı varsayımı: %17,0)

Kocaer, ayrıca üst düzey müşteri bağlılığı ve fiyatlama gücünü desteklemek amacıyla Avrupa, MENA ve Kuzey Amerika bölgelerinde toplam 5 yeni dağıtım ve hizmet merkezi kurmayı planlamaktadır. Bu girişimlerin teslimat sürelerini kısaltması, müşteri yakınlığını artırması ve marj genişlemesini desteklemesi beklenmektedir. Yönetim ayrıca, önemli ölçüde kullanılmamış kredi limitlerinin mevcut olduğunu, bu sayede büyüme stratejisinin finansmanı konusunda likidite açısından geniş hareket alanına sahip olduklarını vurgulamıştır.

Modelimizde, FAVÖK/ton'un kademeli olarak artarak 2026T'deki 144 USD seviyesinden uzun vadede 180 USD'ye ulaşacağını varsaydık. Bu varsayım, Şirket'in yüksek katma değerli segmentlere geçiş stratejisi ile uyumludur. Model, ilave çelik üretim kapasitesi veya 48MW üzeri jeotermal üretim gibi yukarı yönlü potansiyelleri içermemektedir. Çalışma, raporlama para birimi olan Türk Lirası (TL) bazında hazırlanmış olup, uzun vadeli enflasyon ve tahvil faizi beklentilerimizle uyumlu şekilde %7.5 terminal büyüme oranı uygulanmıştır.