DenizBank, BDDK Bankacılık Sektörü Verilerini Değerlendirdi

BDDK Şubat Ayı Bankacılık Verilerini Yayınladı, DenizBank Bu Verileri Değerlendirdi ve hisseler için öneri ve hedef fiyatlar verdi

4 Nisan 2025 Cuma 13:35

BDDK, Şubat 2025 dönemi bankacılık verilerini yayınladı. DenizBank, sektördeki %66'lık net kar artışı ve güçlü finansal göstergeleri inceledi. 2025 yılı için %75 civarında net kar artışı ve yüksek özsermaye karlılığı beklediğini açıkladı. Ayrıca "Şubat ayı rakamları GARAN ve TSKB için daha olumlu değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Bankacılık Sektörü BDDK Şubat Verileri Değerlendirmesi
Şubat ayında sektörün net kar rakamı 70,9 milyar TL ile aylık bazda %50, geçen yılın aynı ayına göre ise %66 artmış, özsermaye karlılığı ise %23,8 olmuştur. 1Ç24 aylık ortalamaya göre ise sektörün net kar rakamı operasyonel giderlerdeki enflasyon üzerinde artışa ve yüksek karşılık giderlerine rağmen net faiz geliri ve sermaye piyasası işlem gelirleri sayesinde %11 artmıştır. 4Ç24 aylık ortalamasına göre ise hem net faiz gelirindeki daralma hem de artan karşılık giderleri nedeniyle net rakamı %11 gerilemiştir. TL menkul kıymet getirisindeki daralma ile net faiz marjı yılın ilk ayında 4Ç24'e göre gerilemiş olsa da TL Kredi/Mevduat faiz makasındaki toparlanmanın önümüzdeki dönemde marj üzerinde olumlu etkisi göstermesini bekliyoruz. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya bağlı olarak özellikle bireysel segment kaynaklı takibe intikal artışı takipteki kredi oranını bir önceki döneme göre 14 baz puan kadar yukarı çekerek %1,94 seviyesine, kredi risk oranını ise 4Ç24'teki %1,2 seviyesinden %1,7 seviyesine yükselmiştir. Takipteki krediler için ayrılan karşılık oranı ise 60 baz puan gerileyerek %76 seviyesinde gerçekleşmiştir. Çekirdek sermaye yeterlilik oranı sektörde 4Ç24'e göre 160 baz puan gerileme ile %14 olmuştur.
2025 Beklentimiz. i) TL kredi büyümesi yıllık enflasyonun hafif üzerinde %25 30 seviyelerinde gerçekleşebilir, ii) büyüme dinamiği yılın ilk yarısında bireysel, ikinci yarısında ise ticari taraf ağırlıklı beklenebilir, iii) Mevduat büyümesi TL tarafta kredi büyümesinin biraz daha üzerinde gerçekleşebilir, ki buna bağlı olarak mevduatın krediye dönüşüm oranının geçmiş dönemlere kıyasla biraz daha düşük olabileceğini tahmin ediyoruz, iv) YP kredilerde 2024 yılındaki büyümeye paralel bir genişleme mümkün görünmekle birlikte yılın ikinci yarısında olası bir Avrupa ekonomisindeki toparlanma ile ivme artabilir, v) TL mevduat faizinin yüksek seyrine ve mevcut düzenlemelerin etkinliğine bağlı olarak YP mevduat artış hızının düşük kalması ve toplam fonlama içerisindeki payının biraz daha gerilemesi öngörülebilir, vi) ekonomik büyüme hızının yılın ilk yarısında daha yavaş beklenmesinden ötürü bu dönemde takibe intikallerin tolere edilebilir düzeyde artması ve buna bağlı olarak da 2024 yılında %1,2 seviyesinde öngördüğümüz kredi risk maliyeti oranının 2025 yılında hafif yükselerek %1.5 seviyesine ulaşması beklenebilir, ancak bankaların mevcut durumda oldukça yüksek karşılık oranları ile operasyonlarını sürdürmelerinden dolayı takipteki kredi karşılık giderlerinin gelir tablosu üzerine önemli bir yük getirmeyeceğini tahmin ediyoruz ve vii) 2024'te ödeme sistemlerinin katkısı ile %100'ün üzerinde artan komisyon gelirlerinin 2025 yılında politika faizindeki gerileme ile birlikte artış hızının belirgin bir şekilde yavaşlamasını ve 2024 yılında ortalama enflasyonun üzerinde artan operasyonel giderlerin ise 2025 yılında ortalama enflasyonun kısmen üzerinde %40-45 bandında artış kaydetmesini öngörüyoruz. Bu beklentiler sonrasında kapsamımızda yer alan bankalar için 2025 yılında %75 civarında bir net kar artışı olmasını bekliyoruz. Bu tahmin sonrasında özsermaye karlılığının 2025 yılında %31 seviyelerinde ve 2025 için %28 civarında olan enflasyon beklentisinin üzerinde olabileceğini tahmin ediyoruz.
Şubat ayı rakamları GARAN ve TSKB için daha olumlu değerlendirilebilir. Yerli özel bankalar haricindeki gruplarda kar artışı daha belirgin olmakla birlikte GARAN'ın içerisinde bulunduğu yabancı banka grubundaki istikrarlı karlılık dikkat çekici. TSKB'nin içinde bulunduğu kalkınma yatırım bankaları grubunda ise operasyonel giderlerdeki daha düşük oranlı artış ile yıllık kar büyümesi ön plana çıkıyor. Katılım bankalarındaki kar artışına rağmen (diğer faaliyet gelirinden kaynaklı) marj daralması dikkat çekici. Mevduat bankalarında TL Kredi/Mevduat faiz makası da olumlu seyrini korurken, komisyon gelirlerinin operasyonel giderleri karşılama dengesinin korunuyor olmasını da bankacılık sektörü açısından olumlu buluyoruz.
Öneri ve Hedef Fiyatlar