SPK Bülteni Neden Yayımlanmadı? SPK Bülteni 2024 Son Durum
Piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından takip edilen SPK bülteni, 3 Ekim 2024 tarihinden beri yayımlanmaması ile dikkat çekti.
25 Ekim 2024 Cuma 18:00
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) en son 3 Ekim 2024 tarihinde yayımlandı. Borsa Yatırımcıları, yatırım yaptıkları şirketlere ilişkin gelişmelerin yer aldığı SPK bültenini yakından takip ediyor. Şirketlerin bedelli bedelsiz sermaye artırımları ile idari ve tedbir kararları SPK Bülteni ile duyuruluyordu.
SPK Bülteni'nin 3 haftadır yayınlanmaması yatırımcılar başta olmak üzere kamuoyunun dikkatini çekti.
Sermaye Piyasası Kurul Karar Organı yedi üyeden oluşuyor. En az 5 üyenin hazır bulunması ile kurul toplanıyor. En az 4 üyenin aynı yönde oy vermesi ile karar alınıyor. Son 3 haftadır kurul üyelerinden 3 üyenin görev süresinin dolması ve Cumhurbaşkanı tarafından görev süresi dolan üyelerin yerlerine yenilerinin atanmaması sebebi ile Kurul Karar Organı toplanamıyor.
Yeni üyelerin seçilmesi ile birlikte, biriken tüm işlerin kararlarının yayınlanması bekleniyor. Kurulun çalışmaya başlamasıyla beraber halka açılma başvurusunu kabulü, pay ihraçları ve idari para cezası suç duyurularının yayımlanacağı öngörülüyor.
SPK Kurul Atamaları Hakkında
SPK'da Kurul Başkanı, Başkanlık teşkilatının da başıdır. Başkan, ikinci başkan, başkan vekili ve üyeler, Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Kurul başkanları beş yıl için seçilir ve idari tasarrufla (Cumhurbaşkanı, ilgili bakan kararı vb.) görevden alınamaz.
Kurul Karar Organının Çalışma Esasları Şu Şekilde:
-Kurul Karar Organının, en az iki haftada bir defa olmak üzere, gerekli hållerde gündemli olarak toplanması esastır. Kurul Başkanı tarafından belirlenen toplantı gündeminde yer alan öneri yazıları ve ekleri toplantı tarihinden üç gün önce üyelere ulaştırılır, toplantıya katılan üyelerin çoğunluğunun kabulü şartıyla toplantı gündeminde yer almayan hususlar da Kurul toplantısında görüşülebilir. Böyle bir durumda verilen karar bir tutanak ile tespit edilir. Kurul toplantıları Kurul merkez ve temsilcilikleri ile Kurul tarafından kararlaştırılmak üzere yurt içinde başka merkezlerde de yapılabilir. Geçerli mazareti olmayan tüm üyelerin katılımı ile gündemsiz toplantı yapılması, Kurul toplantılarına mesafeli katılım ve toplantılara ilişkin sair hususlar Kurul tarafından çıkarılacak bir iç yönetmelik ile belirlenir. Kurul Karar Organi, üyelerin talebi hâlinde Kurul merkezi dışında kurul temsilciliklerini de ilgili üyenin daimi çalışma yeri olarak belirleyebilir.
(2) Görev, izin ve hastalık gibi geçerli mazereti olmaksızın bir takvim yılında toplam beş toplantıya katılmayan Kurul üyesi üyelikten çekilmiş sayılır. Bu durum, Kurul kararı ile tespit edilir ve ilgili Bakana bildirilir.
(3) Kurul Karar Organi, en az beş üye ile toplanır ve en az dört üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alır. Üyeler çekimser oy kullanamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın, Başkanın yokluğunda İkinci Başkanın oyu doğrultusunda karar alınmış sayılır.
(4) Kurul Başkan ve üyeleri kendisi, eşi, evlatlıkları ve üçüncü derece dahil kan ve ikinci derece dâhil kayın hısımlarıyla ilgili konularda müzakere ve oylamaya katılamazlar. Bu durum karar metninde ayrıca belirtilir.
(5) Kurul Karar Organının toplantılarının gizliliği esastır. İhtiyaç duyulması hâlinde görüşlerinden yararlanılmak üzere Kurul personeli ve Kurul Karar Organı tarafından toplantıya katılmasında fayda görülen Kurul dışından kişiler Kurul Karar Organı toplantısına davet edilebilir. Ancak, Kurul kararları toplantıya dışarıdan katılanların yanında alınamaz.