Yabancı Yatırımcılar Türkiye'den Ayrılır mı? Dev Kuruluştan Dikkat Çeken Değerlendirme
Dünyaca ünlü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından Türkiye için yapılan değerlendirme dikkat çekti. 2025 yılında yabancı yatırımcılar Türkiye'den ayrılır mı? Dev kuruluşun analiz detayları haberimizde.
27 Kasım 2024 Çarşamba 11:15
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ülkemizde var olan borçlanma aracı piyasası için yaptığı açıklamada, kısa vadede ılımlı bir şekilde büyümenin süreceğini ifade etti.
Ünlü kuruluş Fitch'in dün dikkat çeken bir rapor yayımladı. Buna göre, 2025 yılında Hazine'nin iç piyasada borçlanma aracı ihracının fazlalaşacağını tahmin etmesine rağmen, bu büyümeyi artan borç geri ödemelerinin sınırlayacağı öngörülüyor.
Şirket ve Bankaların Piyasadaki Payı Artabilir
Fitch'in Küresel İslami Finans Birimi Başkanı Bashar Al Natoor, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Bashar Al Natoor, "Türkiye'de var olan borçlanma aracı piyasasında ihraçlara büyük ölçüde kamu finansmanının yön vereceğini tahmin ediyoruz. Ancak, şirketlerin ve bankaların da piyasadaki mevcut payı artabilir." ifadelerine yer verdi.
Öte yandan, yabancı yatırımların da önemli seviyelerde kalmaya devam edeceğini düşündüklerini ifade eden Natoor. "2024 yılının eylül ayı itibarıyla yurt dışında yerleşik yatırımcıların yerel kamu borçlanma araçlarında var olan payı yüzde 9,9'a yükselerek son dört senenin en yüksek seviyesini gördü" şeklinde konuştu.
Fitch'den Türkiye Tahvil Piyasası Değerlendirmesi
Fitch Ratings'in ülkemizdeki tahvil piyasasına ilişkin değerlendirmesi dikkat çekti.
Fitch tarafından yayımlanan verilerde, Türkiye'nin tahvil piyasasının 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla senelik yüzde 7 yükselişle 422,7 milyar dolara çıktığı ifade edildi.
Katılım enstrümanlarının kullanıldığı pazarlar arasında Türkiye, Endonezya ve Malezya'dan sonra yüzde 15'lik payla üçüncü sırada bulunuyor.
Öte yandan raporda, ülkemizdeki parasal gevşemenin, yurt içi tahvil ihraç faaliyetlerini desteklemesi öngörüsüne de yer verildi.