1 Ayda %50 Primlenen Hisse Daha Primlenecek mi?
1 Ayda %50 Primlenen Hisse Daha Primlenecek mi? Hisse 16 Ekim günü 46 Lira fiyattan çıkış yaptı ve 1 ay içinde 68,25 Lira fiyata kadar primlendi. Peki daha gidecek yolu var mı? İnfo Yatırım açıkladı.
29 Kasım 2024 Cuma 11:00
1 Ayda %50 Primlenen Hisse Daha Primlenecek mi? Hisse 16 Ekim günü 46 Lira fiyattan çıkış yaptı ve 1 ay içinde 68,25 Lira fiyata kadar primlendi. Peki daha gidecek yolu var mı? İnfo Yatırım açıkladı.
TNZTP günlük grafik:
Tapdi Oksijen Analist Toplantı Notları
Ocak 2023 yılı itibariyle halka arzını gerçekleştiren şirket, İzmir’de bünyesinde oluşturduğu üç adet hastane ve bir adet tıp merkezi ile faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. İzmir’in nüfus olarak en kalabalık ilçesi Buca’da 113 yataklı bir hastanesi ve A tipi cerrahi branşlı, günübirlik 25 yatak kapasiteli bir tıp merkezi ve İzmir’in nüfus olarak en kalabalık 6. ilçesi Bayraklı’da toplam 200 fiziki yatak kapasitesine sahip 110 yataklı bir hastanesi ile onkoloji, beyin ve sinir cerrahisi, dahiliye gibi pek çok branşın yanında aynı zamanda tüp bebek, havacılık tıp merkezi ve genetik tanı merkezi gibi özel branşlarda da faaliyet göstermektedir.
Şirketin Bünyesindeki Hastane ve Tıp Merkezileri:
Tınaztepe Buca Tıp Merkezi
2001 yılında Buca’da açılan, Şirketin Buca Belediye’si ile “yap-işlet-devret” şeklinde ortaklaşa kurduğu, 25 yatak kapasiteli A tipi cerrahi tıp merkezi, her ne kadar şirketin operasyonlarına başladığı merkez olarak öne çıksa da günümüzde Tınaztepe’nin faaliyetlerinin çok az bir kısmını kapsamaktadır.
Tınaztepe Üniversitesi Özel Tınaztepe Buca Hastanesi
2010 yılından itibaren faaliyet gösteren 111 yataklı 3. basamak hastanesi, bir araştırma hastanesi olarak öne çıkmasından dolayı şirketin hastaneleri içerisinde özel bir yere sahiptir. Tınaztepe Üniversitesi ile iş birliği anlaşması kapsamında çalışan hastane, bu sayede istihdam ettiği doktorların önemli bir kısmının akademisyen arka planına sahip olmasını sağlamaktadır. Böylelikle hem daha üst düzey ekipman ve altyapıya sahip olup hem de müşterilerin profesör ve doçentler tarafından muayene olma talebini karşılamaktadır. Bununla beraber 3. basamak hastanelerin sahip olduğu mevzuatın 1.ve 2.basamak hastanelerince yapılmasına izin verilmeyen organ nakli gibi işlemler yapabilmektedir.
Özel Tınaztepe Galen Hastanesi
2019 yılından itibaren İzmir’in Bayraklı ilçesinde faaliyet gösteren, toplam 200 fiziki yatak kapasitesine sahip, şimdilik 100 yataklı 3. basamak hastanesi, şirketin mevcut en büyük hastanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Buna bağlı olarak şirketin cirosunda en çok paya sahip olan hastane olarak faaliyet göstermektedir. Tıpkı Tınaztepe Buca Hastanesi’nde olduğu gibi bir 3.basamak hastanesi olması sebebiyle diğer sağlık kurumlarına göre SGK’ ya düzenleyeceği fatura tutarlarını %30 ile %70 arasında artmaktadır.
Tınaztepe Torbalı Hastanesi
İzmir/Torbalı ‘da “Tınaztepe Torbalı Hastanesi” unvanı ile 2016 yılından itibaren faaliyet gösteren 75 yataklı 2. basamak hastanesidir. Şirket finansallarına etkisi diğer hastanelere kıyasla daha düşük olmasına rağmen radyolojiden, ürolojiye pek çok branşta hizmet vermektedir..
Gelecek Planları ve Stratejiler
Ülkemizde özellikle son yıllarda gelişen sağlık turizmi branşında da elini güçlendirmek isteyen firma, şirketin amiral gemisi olarak öne çıkacak, Balçova’da yer alan, içerisinde 176 yataklı bir otelin de yer aldığı 57676 m2 kapalı alana sahip alışveriş merkezinin içerisinde tam teşekküllü bir hastane, termal terapi merkezi, sağlıklı yaşam spor salonları, eczaneler, kafeterya ve restoranları olan bir sağlık kompleksi projesini 2027 yılı 2. Çeyreğinde hayata geçirmeyi planlamaktadır. Şirket, 2027-2030 yılları arasında Balkanlar’da yeni bir hastane kurmayı veya mevcut bir hastaneyi satın alarak rehabilite etmeyi ve büyütmeyi hedeflemektedir. Orta-uzun vadeli planlar arasında yer alan ve arazisi satın alınan yaşlı sağlığı-bakımı turizmi tesislerinin 2028-2030 yılları arasında hayata geçirilmesi sağlanacaktır.
Sektörel Fark
Toplantıda özellikle, şirketin çekirdek faaliyetlerini rakip firmalara kıyasla daha düşük maliyetlerle gerçekleştirebildiği belirtildi. Firma FAVÖK’ünü faaliyet gösterdiği binaları satın alarak, dolayısıyla istikrarlı ancak nispeten daha yavaş büyümeyi hedefleyerek, maksimize etmeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak, şirket bünyesinde kurulan GES, hastane ve tıp merkezlerinin harcadığı elektriği %60 oranında karşılayarak faaliyet giderlerini kısmaktadır. İlavaten, hizmet üretim maliyetlerini düşük tutmak amacıyla şirket bünyesinde bulunan hekimlerin 1/3 den fazlası vergi mükellefi hekime dönüştürülmüştür.
Sektörel Bakış
Özellikle son yirmi senede Kamu sağlık hizmetleri, yerini özel sağlık hizmeti sunumuna bırakarak özel sağlık kurumlarının önünü büyük ölçüde açmıştır. Yakın gelecekte sağlık harcamalarında kamunun payı azalarak özel sektörün payının artması beklenmektedir. Buna ek olarak, tıpkı diğer pek çok sektörde de olduğu gibi yapay zeka ve dijitalleşme sağlık hizmetlerinde verimliliğin artmasını ve maliyetlerin azalmasını sağlamıştır. Yapay zeka destekli erken tanı ve tedavi, robotik cerrahi ve otomasyon özel hastanelerin gelir potansiyelini arttırmakta ve gelecekte sağlık sektöründe daha da kilit bir yere sahip olması beklenmektedir.
Finansal Performans
Şirket, özellikle operasyonel optimizasyonlarla Favök marjını %32.8 gibi yüksek bir oranda tutmasına rağmen özellikle bu yıl boyu yüksek amortisman giderleri sebebiyle elde ettiği hasılatın az bir kısmını net kar olarak değerlendirebilmiştir. 20243. Çeyrek itibariyle firma 600 milyon Türk Lirası favök elde etmesine rağmen bunun sadece 2.16 milyon lirasını net kar olarak realize edebilmiştir. Şirket yetkilileri net kardaki düşüklüğü mevcut ekonomik konjenktüre ve satın almış oldukları AVM’nin faiz giderlerinden kaynaklandığını belirtti. Buna ek olarak, AVM projesinin borçlarının 2028 itibariyle sona ermesiyle ileriye dönük daha yüksek bir net kar beklentileri olduğu iletildi.
Şirketin istikrarlı ancak yavaş büyüme misyonu her ne kadar karlılığa yansımasa da firmanın sağlam b,ir özkaynak yapısı oluşturmasını konsolide etmekte, 2023 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında 2024 yılı ilk üç çeyreğinde Kısa Vadeli yükümlülükler (%1) artış gösterirken Uzun Vadeli yükümlülüklerin (%-23) düşüş gösterdiği görülmüştür. Bu sayede toplam yükümlülükler %13 azalış ile 1.581mTL’ye gerilemiştir. Firmanın Özkaynaklarıı ise 2024 yılının ilk üç çeyreğinde, 2023 yılının sonuyla karşılaştırıldığında %22 artış ile 5.141mTL’ye ulaşmıştır. Şirketin 2025 – 2030 yılları arasında TMS 29 hariç olarak cirosunun %41, esas faaliyet karının ortalama %34,2 artmasının ve FAVÖK marjının ise ortalama %36,6 olarak gerçekleşeceğinin öngörüldüğü açıklanmıştır.