%160 Primlenen İhlas Hissesine İkinci Yasak Geldi!
%160 Primlenen İhlas Hissesine İkinci Yasak Geldi! Son günlerin en çok konuşulan İhlas hissesine ikinci yasak. Hisse Kasım ayı boyunca primlendi ve son 1 ayda %160 prim yaptı.
4 Aralık 2024 Çarşamba 08:40
İhlas Gayrimenkul (IHLGM) Kasım ayının en çok konuşulan hisselerinden! Hisse 5 Kasım günü 1,10 Lira dip fiyattan hızlı bir ralli hareketine başladı.
IHLGM o kadar hızlı primlendi ki, yatırımcılar hisseyi şaşkınlık içinde izlerken, %160 prim yapmıştı bile. Hisse 3 Aralık günü yani tam olarak 1 ay bile dolmadan 2,87 Lira fiyatı gördü ve %160 prim yapmış oldu.
Derken hissede tedbir açıkaması Borsa İstanbul yönetiminden geldi. Hissede brüt takas tedbiri 1 ay süreyle uygulamaya koyuldu.
Ancak hissede zaten uygulanmkata olan bir tedbir vardı. Hissede uygulanmakta olan kredili işlem yasağı tedbiri, brüt takas tedbiri süresince devam edecek ve tedbirler 3 Ocak 2025 günü sona erecek.
IHLGM günlük grafik:
Brüt Takas Tedbiri Nedir?
Brüt takas, pay senedi piyasalarındaki beklenmeyen fiyat hareketlerini engellemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hisse bazında getirilen bir tedbir olarak tanımlanır. Yatırımcı, pay senetlerinde alım yapmak istediğinde hesabında yeterli miktarda nakit bulundurmakla yükümlüdür. Benzer şekilde satış yapmak isteyen yatırımcının da ilgili tarihte yeterli miktarda menkul kıymete sahip olması gerekir. Bu uygulamayı gerçekleştiren yatırımcılar bir pay senedi aldığı gün satış yapamaz. Satış işlemi için ertesi günü beklemek gerekir.
KAP açıklaması:
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHLGM.E paylarında 04/12/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/01/2025 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.