2024'ün Halka Arzlarından Olan Teknoloji Firması Avrupa Fonundan %75 Teşvik Alacak

2024 yılının halka arz olan şirketlerinden Odine Solutions, Avrupa Komisyonu tarafından kurulan fon için onay aldığını yatırımcılarına duyurdu.

21 Ekim 2024 Pazartesi 12:20

21 Ekim 2024 tarihinde Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş (ODINE) tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir bildirim yapıldı. Odine Solutions, Avrupa Celtic-Next Fonu İleri Arge Projesi teşvik başvurusuna yönelik bilgilendirmede bulundu.

2024'ün Mart ayında halka arz olan ODINE, Avrupa Celtic-Next fonu ileri AR-GE ge projesi teşvik başvurusuna ilişkin açıklama yaptı. Yapılan bildirime göre şirketin, Avrupa Komisyonu'nca kurulmuş olan Eureka – CELTIC-Next kümesi tarafından desteklenen, uluslararası üniversiteler, araştırma enstitüleri ve Türkiye’nin önde gelen mobil operatörü ile beraber yürüttüğü, 6G ağlarının kendi kendini düzenleyebilmesi amacıyla ağ otomasyonu alanındaki projesinin, TÜBİTAK tarafından onaylandığı belirtildi.

ODİNE KAP Açıklaması Şu Şekilde:

"Şirketimizin, Avrupa Komisyonu tarafından kurulmuş olan Eureka – CELTIC-Next kümesi tarafından desteklenen, uluslararası üniversiteler, araştırma enstitüleri ve Türkiye'nin önde gelen mobil operatörü ile birlikte yürüttüğü, 6G ağlarının kendi kendini düzenleyebilmesi amacıyla ağ otomasyonu alanındaki projesi, TÜBİTAK tarafından onaylanmıştır. 

Onaylanan efor ve destek kapsamında teşviğe tabii bütçe tutarı yaklaşık 26.649.561,65 TL olarak hesaplanmaktadır. Program dahilinde uygulanacak teşvik oranı %75 olarak belirlenmiştir. 
Proje kapsamında, Açık Radyo Erişim Ağı (O-RAN) mimarisi ve makine öğrenimi teknikleriyle, mobil radyo şebekesinin ve mobil radyo şebeke performansının aynı anda optimize edilmesi ve yapay zekâ desteği ile birden fazla makine öğrenimi modeli uygulanarak ideal yönetim modelinin seçilmesi amaçlanmaktadır.

Şirketimiz bu projede, 6G ağlarının otomasyonu için yapay zekâ ve makine öğrenimi uygulama mekanizmalarını araştırmayı, tasarlamayı ve nihayetinde makine öğrenimi algoritmalarının geliştirilmesi ve entegrasyonu üzerine odaklanmaktadır. Özellikle, mobil ağların kendilerini optimize edebilmesi, arıza tespiti ve düşük performans durumlarında hızlı çözüm üretebilmesi için yeni makine öğrenimi tabanlı yaklaşımlar geliştirilmesi planlanmaktadır.

Projenin bir diğer önemli çıktısı olarak, O-RAN mimarisi kapsamında geliştirilecek yapay zekâ ve makine öğrenimi destekli otomasyon mekanizmaları, mobil operatörler için operasyonel verimliliği artırmayı ve ağ yönetim süreçlerini daha etkin bir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye ve dünyada, 6G ile yaygınlaşması öngörülen açık radyo erişim ağları teknolojisi, farklı tedarikçilerin ürettiği radyo ağlarının tek bir merkezden yönetilmesini sağlayarak, şebekelerin kendi kendini optimize edebilme kabiliyetlerini artırması hedeflenmektedir.

Operasyonel verimliliğin ve esnekliğin ön planda olduğu mobil iletişim sektöründe, yapay zekâ destekli, kendi kendini yöneten ağlar (SoN) gibi çözümlerin, hızla büyüyen pazar ihtiyacına yanıt vermesi ve bu çerçevede geliştirilecek ürünlerin, özellikle mobil operatörler, ağ sağlayıcılar için önemli bir avantaj sağlayacağı öngörülmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla."