7 Hisse İçin Bilanço Beklentisi! En Yüksek Karı Açıklayacak Banka Hangisi?
7 hisse için bilanço beklentisi! En yüksek karı açıklayacak banka hangisi? Ziraat Yatırım, 2. çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirme yaptı.
22 Temmuz 2025 Salı 09:00
Borsa'nın aracı kurumu Ziraat Yatırım, 2025 yılı 2. çeyrek bankacılık sektörü kar tahminlerini paylaştı. Ziraat Yatırım'ın bilanço beklentileri dikkat çekti.
Ziraat Yatırım, tahminlerinde etkili olan faktörleri de duyurdu.
- "BDDK'nın duyurmuş olduğu aylık verilere göre Bankacılık sektörü karı 2025 yılının ikinci çeyreğinin Nisan – Mayıs döneminde, geçtiğimiz çeyreğin Ocak – Şubat dönemine oranla %6,6 oranında düşüş kaydederek 110,4 milyar TL'ye gerilemiştir."
- "Ayrıca Nisan – Mayıs dönemindeki net dönem karı önceki senenin aynı dönemine göre %50 oranında artış kaydetmiştir."
- "Mart ayı sonunda piyasalarda meydana gelen dalgalanmadan sonra Merkez Bankası ara toplantı yaparak politika faizini değiştirmese de faiz koridorunun üst bandını yukarıya çekmiş ve fonlama maliyetini %46'ya yükselmişti."
- "Nisanda ise politika faizi %46'ya, üst bant %49'e çıkarılmıştır."
- "Merkez Bankası ikinci çeyrekte sıkı duruşunu korumuş ve haziran toplantısında politika faizini değiştirmemiştir. Bu süreçte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bir süre üst banda yakın seyrederken, haziranda enflasyondaki iyileşme eğilimiyle beraber fonlama maliyetinde %46'ya doğru gerileme meydana gelmişir."
- "Haziran ayı enflasyonu %35,05'e kadar düşerek dezenflasyon sürecinin sürdüğü aktatılmıştır. Ancak, yüksek faiz ortamıyla beraber yılın ikinci çeyreğinde mevduat maliyeti yüksek seviyelerde kalmıştır. Bu çerçevede de bu süreçte net faiz marjları baskı altında kalmıştır."
- "Swap maliyetlerinde de artışlar gözlenmesi kar üzerinde baskı yaratırken, net ücret ve komisyon gelirlerindeki artış finansallar üzerinde olumlu etki yaratmıştır."
- "Aktif kalitesinde ise öngörüler doğrultusunda kısmi bozulamlar gözlenmiştir."
- "Sektörde 2025 senesinin ikinci çeyreğinde (28 Mart 2025 – 27 Haziran 2025 haftalık BDDK verileri) geçtiğimiz çeyreğe oranla, TL cinsi kredilerde %10'a yakın oranda büyüme yaşanmıştır."
- "YP kredilerde ise Dolar bazında %7 artış gözlenmiştir. Kurdaki artışın da etkisiyle toplam kredilerde %11 civarında büyüme görülmüştür."
- "Kamu mevduat bankalarında TL ve YP kredilerde %8,5'e yakın artış gerçekleşmiştir. Ayırca, Bankacılık sektöründe YP mevduatlarda Dolar bazında orta tek haneli artış yaşanırken, TL mevduatlarda yüksek tek haneli büyüme kaydedilmiştir."
- "Artan fonlama maliyeti ile birlikte ikinci çeyrekte net faiz marjında baskı beklenmektedir."
Bankalarda Neler Bekleniyor?
- "TÜFE endeksli tahvil getirileri tarafında İş Bankası, Yapı Kredi ve Garanti Bankası'nda önemli değişimler olacağını tahmin etmiyoruz."
- "Akbank'ın TÜFE getirisinde kullanıldığı enflasyonu 1 puan artırarak %31'e çıkarması ile bu kalemden hafif gelir artışı öngörülmektedir."
- "Vakıfbank'ın söz konusu kağıtların değerlemesinde kullandığı enflasyonu %26,1'e yükseltmesi ile (önceki %23,6) bu kalemden elde ettiği gelir artış gösterebilir."
- "Öte yandan Halkbank bu kağıtların değerlemesinde kullandığı enflasyon beklentisini%41'den %30'e çekmiştir. Ancak, özellikle sabit getirili tahvillerin net faiz gelirlerini desteklemesi tahmin edilmektedir. Halkbank ile Vakıfbank'ın bu çeyrekte net faiz gelirlerinde artış öngörüyoruz."
- "Bu çeyrekte ayrıca karlılığı desteklemesi beklenen net ücret ve komisyon gelirlerinin orta onlu seviyede artmasını bekliyoruz."
- "Önceki çeyrekte düşük performans gösteren İş Bankası bu çeyrekte daha iyi bir görüntü çizebilir."
- "Diğer faaliyet gelirlerinde, tahsilatlar, sorunlu kredi satışı, karşılık iptalleri vs. ile bankalar arasında ayrışmalar meydana gelebilir."
- "2. çeyrekte swap maliyetlerinde tekrar artış gözlenmiştir. Görece yüksek swap maliyeti ile birlikte Yapı Kredi'nin ticari zararı yüksek kalmayı sürdürebilir."
- "Artan maliyetlere karşın Garanti Bankası ve Vakıfbank ise ticari kar yazmaya devam edebilir."
- "İlk çeyrekte karşılık giderlerinde düşüş beklerken, operasyonel giderlerde yüksek tek haneli artışlar yaşanabilir."
- "İştirak gelirlerinin ise özel banka karlılıklarını desteklemeye süreceğini tahmin ediyoruz."
- "Bu çeyrekte %20 - %25 arasında efektif vergi karşılığı bekliyoruz. İş Bankası'nda vergi tarafında önemli bir etki öngörülmemektedir."
Kar Artışı ve Kar Düşüşü Hangi Bankalarda Bekleniyor?
- "Takibimizde yer alan bankalardan İş Bankası ve TSKB'de çeyreksel hafif kar artışı, diğer bankalarda ise kar düşüşü beklenmektedir.
- "En yüksek kar düşüşünün baz etkisiyle Vakıfbank'da gerçekleşebileceği tahmin edilmiştir. Nominal anlamda en yüksek karı ise Garanti Bankası'nın açıklamasını öngörüyoruz."
- "Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, 2025'in 2. çeyreğinde takibimizde bulunan bankaların toplam karlarının geçtiğimiz çeyreğe oranla %20 oranında azalarak 74,4 milyar TL'ye ineceğini tahmin ediyoruz.
- "Söz konusu kar rakamı, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre ise %8,3'lük artışa işaret etmektedir."