Aracı Kurum Tekstil Şirketi için Bilanço Analizi Yaptı

Şirkete yönelik değerlendirmede bulunan İntegral Yatırım, şirketin bilançosunu analiz etti.

3 Mayıs 2025 Cumartesi 19:45

İntegral Yatırım, 01.05.2025 tarihinde Kordsa Teknik Tekstil A.Ş. (KORDS) için finansal değerlendirme raporunu yayınladı.

Şirketin hisseleri için "Kordsa 2025 yılı ilk çeyreğinde 338 milyon TL net zarar açıkladı. Net kâr marjı bu doğrultuda %0,3'ten –%4,5'e düştü. Net zararın temel nedenleri arasında, zayıflayan faaliyet kârlılığı dışında Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulamasıyla geçen yıla göre daha düşük ertelenmiş vergi geliri kaydedilmesi ve hedge işlemlerinin piyasa değerinden muhasebeleştirilmesi öne çıktı."ifadelerini kullandı. Rapor ile ilgili ayrıntılar:

İntegral Yatırım KORDS Raporu

Şirket, 1Ç25 döneminde 338.7 mn TL zarar açıkladı. Geçen yılın aynı çeyreğinde 33.61 milyon TL net kâr açıklayan şirket bu çeyrek 338.7 milyon TL zarar açıkladı. Piyasa beklentisi 283 milyon TL net zarar açıklaması yönündeydi. Net kar marjı yıllık bazda 4.8 puan azalış göstererek %-4.3 seviyesinde gerçekleşti.

Satış gelirleri yıllık bazda %8.4 artış gösterdi 1Ç25 döneminde satış gelirleri, yıllık %8.4 artış göstererek 7.9 milyar TL'ye yükseldi. Bir önceki çeyreğe göre satış gelirleri %1 arttı. Piyasa beklentisi net satışların 7.922 milyon TL olması yönündeydi. Brüt kar yıllık %11.1 azalışla 1.1 milyar TL olurken, brüt kar marjı yıllık -3.1 puan azalışla %13.9 seviyesinde gerçekleşti.

Özellikle Endonezya tesisinde mart başında yaşanan sel felaketi nedeniyle üretimin durması gibi operasyonel kesintiler yer aldı. Ayrıca lastik güçlendirme segmentinde küresel ölçekte devam eden fiyat rekabeti, pazarın toparlanamaması ve Avrupa otomotiv sektöründeki durgunluk da satış hacmini olumsuz etkiledi. Bu etkenler, şirketin ciro büyümesini sınırlamış görünüyor.

FAVÖK 504.7 milyon TL oldu FAVÖK yıllık bazda %27 azalış gösterirken, çeyreksel bazda %1,465.3 artış gösterdi ve 504.7 milyon TL oldu. FAVÖK marjı da yıllık 3.1 puan azalışla %6.4 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki çeyrekte %0.4 FAVÖK marjı elde edilmişti.

Operasyonel kaldıraçta bozulma neticesinde esas faaliyet kârı %70 gibi ciddi bir düşüşle 110 milyon TLoldu. Esas faaliyet kâr marjı ise %5 seviyesinden %1,4 seviyesine geriledi.

Net borç pozisyonu azalıyor Şirketin net borç pozisyonu 2024 yılının aynı dönemine göre %15.6 artarken, bir önceki çeyreğe göre %0.1 azalarak bu dönemde 14.4 milyar TL net borcu gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu ise 9.6 seviyesinde gerçekleşti. 31 Mart 2025 itibariyle şirketin 3.4 milyar TL döviz açığı bulunmaktadır. Şirket 2025'in ilk çeyreğinde makine ve sürdürülebilir ürün yatırımlarına 6 milyon dolar ayırdı.

Şirketin nakit değerleri arttı Şirketin nakit değerleri 2024 yıl sonuna göre 519.9 milyon TL artarak 4.8 milyar TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 1.5 milyar TL nakit girişi sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 111.7 milyon TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 1.2 milyar TL nakit çıkışı oldu.


Lastik güçlendirme segmenti, mart ayında Endonezya'daki sel felaketi ve pazardaki agresif fiyat rekabetinin etkisiyle %8 küçülerek 163 milyon dolar ciro elde etti. Talep yetersizliği, arz fazlası ve fiyat baskısı bu alandaki zayıflamanın temel nedenleri oldu.

Kompozit segmenti, karbon kumaş tedariki yapılan uçak projelerinde (örneğin Boeing 787) pandemi sonrası toparlanmanın gecikmesi ve Avrupa otomotiv sektöründe talebin durağan kalması nedeniyle yıllık bazda %4 daraldı. Ancak enerji sektöründeki canlanma sayesinde bir önceki çeyreğe göre %17'lik artış göstererek 48 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu olumlu çeyreklik momentum dikkat çekici.

İnşaat güçlendirme segmenti, hem yurt içi projelerdeki durgunluk hem de ihracat pazarlarında daralma nedeniyle yalnızca 1,1 milyon dolar ciro oluşturabildi. Bu kalem en zayıf halka oldu.

Değerlendirme Kordsa 2025 yılı ilk çeyreğinde 338 milyon TL net zarar açıkladı. Net kâr marjı bu doğrultuda %0,3'ten –%4,5'e düştü. Net zararın temel nedenleri arasında, zayıflayan faaliyet kârlılığı dışında Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulamasıyla geçen yıla göre daha düşük ertelenmiş vergi geliri kaydedilmesi ve hedge işlemlerinin piyasa değerinden muhasebeleştirilmesi öne çıktı. Özellikle lastik güçlendirme segmentindeki daralma, FAVÖK ve net kârlılık üzerinde ciddi baskı yaratmıştır. Kompozit segmenti ise enerji sektörüne yönelim sayesinde toparlanma sinyalleri vermektedir. Ancak hem küresel hem bölgesel zorluklar karşısında operasyonel verimliliğin korunması kritik olacaktır.