Borsa İstanbul'dan 3 Hisseye Tedbir Kararı! Kredili İşlem Yasağı Geldi

Borsa İstanbul (BİST), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında 3 şirket payı için önleyici tedbir kararı aldı. BURCE, MEKAG ve TERA hisselerinde bir ay süreyle kısıtlama uygulanacak.

20 Ocak 2026 Salı 20:49

Borsa İstanbul'dan 3 Hisseye Tedbir Kararı! Kredili İşlem Yasağı Geldi

Borsa İstanbul (BİST), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında 3 şirket payı için önleyici tedbir kararı aldı. BURCE, MEKAG ve TERA hisselerinde bir ay süreyle kısıtlama uygulanacak.

Yatırımcıların güvenli ve şeffaf bir ortamda işlem yapabilmesini sağlamak amacıyla devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) çalışmaya devam ediyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirime göre, Burçelik (BURCE), Meka Beton (MEKAG) ve Tera Yatırım (TERA) paylarında sert fiyat hareketlerini önlemek adına tedbir uygulanacak.

Kısıtlama 1 Ay Sürecek

Alınan karar doğrultusunda söz konusu hisseler, 21 Ocak 2026 tarihli işlemlerden (yarın sabah seans başından) itibaren, 20 Şubat 2026 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Bu süre zarfında yatırımcılar, bu hisseleri alırken aracı kurumların sağladığı kredi imkanlarını kullanamayacak, sadece nakit (öz kaynak) ile işlem yapabilecekler.

Tedbir Getirilen Hisseler (Tablo)

Hisse Kodu

Şirket Adı

Tedbir Türü

Bitiş Tarihi

BURCE

Burçelik Vana

Kredili İşlem Yasağı

20.02.2026

MEKAG

Meka Beton Santralleri

Kredili İşlem Yasağı

20.02.2026

TERA

Tera Yatırım

Kredili İşlem Yasağı

20.02.2026

VBTS Nedir?

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS), Borsa İstanbul'da işlem gören paylarda aşırı fiyat dalgalanmalarını (volatiliteyi) önlemek ve yatırımcıları korumak amacıyla uygulanan otomatik bir tedbir mekanizmasıdır.

Sistem, fiyat hareketleri belirli bir eşiği aşan hisselerde kademeli olarak şu tedbirleri devreye alır:

  1. Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı: Yatırımcının elinde olmayan hisseyi satması veya borç parayla hisse alması engellenir.
  2. Brüt Takas: Satılan hissenin parası ile aynı gün başka hisse alınamaz, alınan hisse aynı gün satılamaz. Takas işlemi T+2 gününde netleşir.
  3. Emir İptalinin Kısıtlanması: Girilen emirlerin iptal edilmesi veya değiştirilmesi yasaklanır.
  4. Tek Fiyat İşlem Yöntemi: Gün boyu sürekli işlem yerine, belirli saatlerde emir toplanıp tek bir fiyattan işlem gerçekleşir.

Amaç: Spekülatif hareketleri zorlaştırmak ve küçük yatırımcının ani fiyat düşüşlerinde zarar görme riskini azaltmaktır.