Dev Holding Şirketinin Bilanço Sonuçları Dikkat Çekti!
Holding şirketinin bilanço yorumu haberimizde...
31 Ağustos 2024 Cumartesi 15:45
Sabancı Holding ( SAHOL) geçtiğimiz günlerde 2024 yılının ikinci çeyreklik bilançosunu açıklamıştı. Tablonun ardından Allbatross Yatırım kurumu SAHOL bilançosu için yorumlarda bulundu. Yayınlanan raporda şu ifadeler yer aldı:
" Şirket 2.çeyrek sonuçlarında beklentilere göre daha iyimser 1.814 milyon TL zarar açıkladı. Konsensus beklentisi 4.011 milyon TL zarar oluşmasını tahmin ediyordu. Şirket önceki yıla göre kârdan zarara geçmiş oldu. Bankacılık bilançolarında şu an için enflasyon muhasebesi uygulanmıyor olsa da holdinge yansıyan rakamlarda muhasebenin dahil edilmesiyle oluşan zarar, kayda değer oranda olumsuz etki yarattı.
- Şirket, 6 aylık sonuçlarda önceki yıl 10.811 milyon TL kâr elde ederken 2024/6 sonuçlarında 7.631 milyon TL zarar açıkladı.
Net satışlar 2023/6 sonuçlarına göre 6 aylıkta 27% artış sağlarken satış maliyetlerinin 1% ile sınırlı da olsa daralma gösterdi. Faaliyet giderlerinde aksine 15% artış yaşandı. Esas faaliyet kârında 52% FAVÖK’te ise 45% oranında kayda değer kayıplar yaşandı.
- Net parasal pozisyon zararında 2023/6 dönemi 6 aylık sonuçlara kıyasla 9% oranında hafifleme olsa da 36.881 milyon TL zarar ile net kâr üzerinde baskı yaratmaya devam etti. Net finansman gideri ise 41% artışla 3.705 milyon TL seviyesine ulaşarak baskı oluşturan unsurlar arasında yer aldı.
- 6 aylık dönemde toplam 35 milyar TL serbest nakit çıkışı izlendi. İşletme faaliyetlerinden sağlanan nakit akışının negatife dönmesi ve yatırım ile finansman faaliyetlerde yaşanan nakit akışının güçlendiği tablonun negatif değerlendirilebileceği söylenebilir.
- Gelecek adına ABD’de Cutlass II GES santrali, Oriana GES inşaatı, Enerjisa Üretim tarafında kapasite artışına yönelik yatırımlar ve RES kapasite artışı gibi gelişmeler takip edilmesi gereken başlıklar arasında yer alıyor.
- Bu anlamda açıklanan finansal tabloyu sınırlı negatif olarak değerlendirirken beklentiye kıyasla daha ılımlı bir zarar oluşmuş ve PD/DD rasyosu 1’in altında 0,70 ile fiyatlanıyor olması hisse fiyatı üzerinde ekstra baskı oluşmasını engelleyebilir. Diğer taraftan özsermaye kârlılık noksanlığı ve düşen kâr marjları baskı oluşturmayı sürdürecek.
- Bu olumsuzluklara rağmen devam eden ekonomik ve politik gelişmeler ile yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a ilgi artışı gösterebileceği bir senaryoda; kurumsal yapısı ile rağbet görebilecek şirketler arasında olduğunu da belirtmek gerekir.
- Yabancı ilgisinin artabileceği bir senaryo oluşması halinde mevcut kârlılıklar değil, çok daha uzun vadede oluşabilecek kârlar ve sürdürülebilirlik ön planda tutulacaktır şeklinde yorumlamak sağlıklı olacaktır. Güncel durumda yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasına kısa vadede ilgisini artıracağı yönünde henüz net bir sinyal alınmadığı izleniyor."