İki gazeteden OpenAI ve Microsoft’a telif davası

ABD'de The Seattle Times ve Newsday, haber içeriklerinin yapay zeka sistemlerinin eğitimi ve işletilmesinde izinsiz kullanıldığı iddiasıyla OpenAI ve Microsoft hakkında dava açtı. Gazeteler, içeriklerinin şirketlerin yapay zeka araçları tarafından yeniden üretilebildiğini öne sürdü.

.
Google News

The Seattle Times ve Newsday, cuma günü New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'ne başvurarak OpenAI ve Microsoft hakkında telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı.

Dava dilekçesinde, iki teknoloji şirketinin gazetelerin internet sitelerindeki haberleri izinsiz şekilde topladığı, ücretli abonelik kapsamında bulunan bazı içeriklerin de bu süreçte kullanıldığı iddia edildi. Gazeteler, söz konusu içeriklerin ChatGPT, Microsoft Copilot ve Bing'in yapay zeka destekli özelliklerinde kullanılan veri setlerine dahil edildiğini öne sürdü.

Gazetelerin iddiasına göre yapay zeka araçları, kendi haberlerinden bazı bölümleri yeniden oluşturabiliyor veya içerikleri yakın ifadelerle özetleyebiliyor. Bu durumun kullanıcıların doğrudan gazete sitelerine gitme ve abonelik satın alma ihtiyacını azaltabileceği savunuldu.

The Seattle Times Başkanı ve Üst Yöneticisi Alan Fisco, çalışanlara gönderdiği mesajda, hazırlanması için her yıl milyonlarca dolar harcanan gazetecilik içeriklerinin izin ya da ödeme olmadan kullanılmasına karşı haklarını korumak istediklerini belirtti.

OpenAI cephesinden yapılan açıklamada ise şirketin modellerinin kamuya açık verilerle eğitildiği ve bu uygulamaların “adil kullanım” kapsamında değerlendirildiği görüşü savunuldu. Şirket, söz konusu dava hakkında doğrudan ayrıntılı değerlendirme yapmadı.

Microsoft ise davadan şaşkınlık duyduğunu belirtirken, yerel gazeteciliğin önemini kabul ettiklerini ve bu tür anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeye açık olduklarını bildirdi.

Dava, medya kuruluşları ile yapay zeka şirketleri arasındaki telif hakkı tartışmalarına yeni bir halka ekledi. The New York Times da 2023 yılında OpenAI ve Microsoft'a, milyonlarca haberinin yapay zeka modellerinin eğitiminde izinsiz kullanıldığı iddiasıyla dava açmıştı. Bu dava halen devam ediyor.

Kaynak: Reuters

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<