Borsa İstanbul'dan Devre Kesici Sisteminde Şok Değişiklik!
Borsa İstanbul'dan Devre Kesici Sisteminde Şok Değişiklik! Borsa İstanbul'un yaptığı son açıklama ne oldu? İşte Borsa İstanbul'un değişiklik duyurusu haberimizde!!!

Borsa İstanbul, piyasalarda şeffaflığı artırmak ve yatırımcıları ani dalgalanmalara karşı korumak amacıyla devre kesici sistemleri ve açığa satış kurallarında kapsamlı değişikliklere gitti.
Borsa İstanbul'un yaptığı açıklamaya göre,
"Pay Bazında Devre Kesici Sistemi, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi (EBDKS) ve açığa satış işlemlerinde uygulanan yukarı adım kuralında aşağıda yer alan değişikliklerin yapılması kararlaştırılmıştır.
Açığa satış yapılabilen işlem sıralarında seans sonuna kadar yukarı adım kuralı getirilmesi uygulamasında esas alınan BIST 100 Endeksi düşüş değeri %3'ten %2'ye çekilecektir.
Mevcut durumda BIST 100 Endeksi'nin gün içerisinde önceki günün kapanışına göre birinci aşamada %5 ve ikinci aşamada %7 veya daha fazla düşmesi durumunda devreye giren EBDKS uygulaması tek aşamalı olarak uygulanmaya başlayacak ve endeks değerinin %6 veya daha fazla düşmesi halinde devreye girecektir.
EBDKS kapsamında emir girişlerine ve işlemlere ara verilen süre 10 dakika kısaltılacaktır. Buna göre Pay Piyasasında işlem gören ".E", ".F1", ".F2", ".S1", ".G" özellik kodlu işlem sıralarında uygulanan 20 dakikalık durdurma süresi 10 dakikaya; ".V", ".C", ".F", ".R", ".BE", ".AOF" özellik kodlu işlem sıraları ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde uygulanan 30 dakikalık durdurma süresi ise 20 dakikaya düşürülecektir.
Pay Piyasasında EBDK'nın sürekli işlem seansının sona ermesinden önceki 60 dakika içerisinde (mevcut durumda 17.00'den itibaren) devreye girmesi halinde işlemlerin durdurularak kapanış seansı ile yeniden başlatılması uygulamasına esas teşkil eden 60 dakikalık süre 30 dakika olarak (17:30'dan itibaren) uygulanacaktır.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda EBDK'nın 17.30'dan sonra (mevcut durumda 17.00) devreye girmesi durumunda pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler VIOP_SUREKLI_MZYD seansı ile 18.08'de yeniden başlatılacaktır.
Pay Piyasasında pay bazında devre kesici sonrası emir toplama süresi sürekli işlem yöntemi ile işlem gören tüm paylar için 10 dakika olarak uygulanacaktır.
Söz konusu değişiklikler 01/09/2025 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Son değişikliklerin yer aldığı Pay Piyasası Prosedürü ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Prosedürü'ne Borsamız kurumsal internet sitesinden ulaşılabilecektir."