Küresel ve Yurt İçi Piyasalarda Son Durum Ne? İş Bankası Açıkladı!
Küresel ve yurt içi piyasalarda son durum ne? BİST 100 endeksi değerlendirmesi yapıldı. İş Bankası, piyasa günlüğünü yatırımcılarıyla paylaştı.
22 Nisan 2025 Salı 12:15
Türkiye İş Bankası, 22 Nisan 2025 tarihli piyasa günlüğünü paylaştı. Piyasa günlüğünde, Donald Trump'ın söylemleri piyasaları şekillendirmeyi sürdürdüğü belirtildi. Bugün, IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun yayımlanacağı aktarıldı.
- "Donald Trump, bir süredir hedef aldığı Fed Başkanı Powell'a ilişkin sert eleştirilerine önceki gün de sürdü. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ülkede neredeyse hiç enflasyon olmadığını ima eden Trump, faiz oranlarının derhal düşürülmemesi halinde ABD ekonomisinin yavaşlayacağını belirtti."
- "Fed üzerindeki baskının hisse senedi piyasalarında satışları beraberinde getirdiği görülürken, altın fiyatları da yeni tarihi yüksek seviyesini gördü."
- "Diğer taraftan, ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısında değerini gösteren DXY endeksinin 2022 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesine gerilediği günde EUR/USD paritesindeki artış da sürdü."
- "Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise küresel talebe yönelik endişelere bağlı olarak gerileyerek günü 66,3 USD düzeyinden kapattı. Asya piyasaları bu sabah saatlerinde karışık bir görünüm sergiliyor."
- "Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca duyurulan verilere göre merkezi yönetim brüt borç stoku 2025 Mart ayı itibarı ile aylık bazda %3,6, önceki senenin aynı dönemine oranla da %36,9'luk yükselişle 10,3 trilyon TL düzeyine çıktı."
- "Bu süreçte dış borçlar toplam brüt borcun %44'ünü oluşturdu. Borç stokunun 4,7 trilyon TL'lik kısmı TL cinsi ve 5,6 trilyon TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu. Böylece, döviz cinsi borçların toplam borç stokundaki payı, Nisan 2024'ten beri aralıksız azalma eğilimini sürdürerek Mart'ta %54,4 düzeyine indi."
Türkiye'nin Yurt Dışı Varlıkları Değerlendirmesi
- "Merkez Bankası'nın tarafından yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu verilerine göre, ülkemizin yurt dışı varlıkları Şubat ayında aylık bazda %0,1 azalarak 378,2 milyar USD olurken, yurt dışı yükümlülükleri %1,5 gerileyerek 657,2 milyar USD düzeyinde kaydedildi."
- "Böylece, Ocak ayında -288,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşen net uluslararası yatırım pozisyonu Şubat'ta -279 milyar USD seviyesine geriledi."
- "Ayrıca, önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in New York'ta Citibank ev sahipliğinde gerçekleştiren yatırımcı toplantısında yaptığı açıklamalar da izlendi."
- "Bakan Şimşek, son zamanda portföy yatırımlarında gözlenen çıkışın kredibiliteyle değil küresel risk iştahıyla ilgili olduğunu ifade ederek, yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası'nın belirlediği hedef aralığında gerçekleşmesini beklediğini kaydetti."
- "Şimşek'in uluslararası yatırımcılarla temasları bugün de sürecek."
- "Öte yandan dün TÜİK tarafından gıda enflasyonu için öncü gösterge niteliği taşıyan tarımsal girdi fiyat endeksi duyuruldu."
- Verilere göre tarımsal girdi fiyat endeksi Şubat ayında aylık bazda %2,35, yıllık bazda da %28,92 artış gösterdi. Böylece, tarımsal girdi fiyatları 2023 yılı Haziran ayından beri en düşük yıllık artışını kaydetmiş oldu."
- "Yine TÜİK'in duyurduğu başka veriye göre Mart'a yönelik yurt dışı üretici fiyat endeksi de yıllık bazda %19,34 ile Haziran 2020'den beri en yavaş artışını sergiledi."
BİST 100 Endeksi Değerlendirmesi
- "BIST-100 endeksi yurt içinde dün sınırlı bir artışla günü 9.322 seviyesinden kapatırken, ülkemizin 5 yıllık CDS primi 323 baz puan düzeyinde yatay seyretti. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları sırasıyla %49,11 ve %34,04 seviyesinde kaydedildi. Türk lirası ABD doları ve euro karşısında değer kaybetti."
- "Bugün Euro Alanı'nda ve yurt içinde tüketici güvenine yönelik veriler duyurulacak. Ayrıca IMF tarafından yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm raporunun Nisan ayı güncellemesi yakından izlenecek."