Dün Global Piyasalarda Neler Oldu? Aracı Kurum Açıkladı

Nasdaq endeksi %0,71 artışla 22.941,67 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,36 artışla 6.740,28 seviyesinden günü tamamladı. İşte detaylar...

BBB
Google News
Dün piyasalarda neler oldu?
Halk Yatırım 7 Ekim tarihli günlük bültenini yayınladı. Yayınlanan bültende yurt dışı piyasalarda yaşanan gelişmelere yer verildi. İşte aracı kurumun analizleri:

ABD'de şirket birleşme ve satın alma faaliyetlerindeki artış ile faiz indirim beklentileri piyasaları desteklerken, dün ağırlıklı olarak pozitif seyir izlendi. Makro veri tarafında ise öne çıkan bir veri bulunmuyordu. Diğer yandan, AMD ve OpenAI, yapay zeka altyapısını güçlendirmek amacıyla 6 gigawatt’lık çok yıllı bir GPU anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında OpenAI, 2026’nın ikinci yarısında başlayacak şekilde ilk etapta 1 gigawatt AMD Instinct MI450 GPU kurulumunu gerçekleştirecek. İş birliği, gelecekteki MI serileri ve geniş ölçekli AI çözümlerini de kapsayacak. Bu anlaşmayla AMD, OpenAI’nin stratejik donanım ortağı haline gelirken, iki şirket donanım ve yazılım alanında çok nesilli bir ortak geliştirme süreci başlatacak. Ayrıca AMD, OpenAI’a belirli teknik ve ticari hedeflere ulaşılması durumunda 160 milyon adede kadar hisse alım hakkı (warrant) tanıdı. AMD CEO’su Lisa Su, anlaşmanın “dünyanın en iddialı AI yapılanmasını mümkün kılacağını” vurgularken; Sam Altman ise “AMD’nin yüksek performanslı çipleri sayesinde AI’nın potansiyelini daha hızlı hayata geçireceklerini” belirtti.

AMD CFO’su Jean Hu, anlaşmanın AMD’ye on milyarlarca dolar gelir getirmesini ve şirketin hisse başına karına önemli katkı sağlamasını beklediklerini açıkladı. Bu ortaklık, küresel AI altyapı talebini karşılayacak dev ölçekli bir iş birliği olarak değerlendiriliyor. AMD hissesi bu gelişmelerle dün %23,71’lik yükseliş ile 203,71 dolar seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Bu gelişmeler ile birlikte Nasdaq endeksi %0,71 artışla 22.941,67 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,36 artışla 6.740,28 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,14 değer kaybı ile 46.694,97 puandan kapandı.

ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,60, 10 yıllık tahvil faizleri de %4,16 seviyesine yükseldi.

VIX endeksi ise %1,68’lik düşüşle 16,36 seviyesine geriledi. Avrupa borsalarında genel olarak negatif seyir izledi. DAX günü yatay kapatırken, FTSE 100 endeksi %0,13, CAC 40 %1,36 ve Euro Stoxx 50 %0,36 oranında düşüş kaydetti.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<