Dolar rekorlara doymuyor! Dolar nereye gidiyor?

Dolar kuru resmen rekorlara doymak bilmiyor ve hızla 10 TL’ye doğru gidiyor… Peki dolar daha ne kadar yükselecek, geri çekilme olacak mı yoksa 10 liraya mı gidecek?

18 Ekim 2021 Pazartesi 21:09

Dolar nereye gidiyor?

Merkez Bankası’nın ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay sonrası için ortalama dolar kuru beklentisi 10.01 TL oldu. Eylül ayında 12 ay sonrası için beklenti 9.56 TL seviyesindeydi

Eylül ayı anketinde yıl sonu dolar kuru beklentisi 8.92 TL iken, bu anket döneminde 9.22 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 9.56 TL iken, bu ankette 10.01 TL’ye yükseldi.

Fransız yatırım bankası Societe Generale, TCMB’nin bu hafta faizi “irrasyonel” biçimde 100 baz puan indirebileceği ve dolar/TL’nin yıl sonunda 9.8 olabileceği tahminini paylaştı.

1 DOLAR KAÇ TL?

Güne 9,18 lira seviyesinden yukarı yönde hareketle başlayan dolar/TL kuru gün içi yükselişini sürdürerek 9,33 lira olan tarihi zirvesini aştı. Tüm zamanların rekorunu kırarak 9.338 lira seviyesini gören dolar şu dakikalarda 9,32 seviyesinde işlem görüyor.

1 Dolar :9,32 (Anlık 18 Ekim 2021 PAZARTESİ saat 20:50)

1 Dolar rekor fiyatı : 9,339 (18 Ekim 2021 PAZARTESİ gün içi)

Dolar 10 lira olur mu?

Bundan yaklaşık 6 ay önce kısa vadede neden 10 lira olamayacağını anlatan bir yazı yazmıştım.

Yazıyı okumak isteyenler için buraya bir link bıraktım.https://paraajansi.com.tr/dolar-10-lira-olur-mu/79171/

O günlerde de yine dövizde hareket başlamış ve dolar 8,50 seviyelerine gelmişti. Sonrasında 7,90 seviyesine gelmesine rağmen hızla toparladı ve 8,25 seviyesini dip yaptı.6 ay kadar da oralarda geziniyor. Şimdi ise teknik analiz olarak bakılırsa 10 seviyesi ve üstünü test etmesi zor değil.

Diğer taraftan euro/dolar paritesi aynı günden bu yana 1.22 den 1.17 lere geldi. Dolar gelişmekte olan ülkeler de düşmesine rağmen Türkiye’de yükselmeye devam ediyor. Peki bu büyüklükte bir ekonomi olup, dünyadaki en yüksek faizi vermemize rağmen dolar neden düşmüyor.

Neden TL’ye talep yok? En büyük nedeni enflasyon hesaplarına güvensizlik yani toplum, yerli ve yabancı TL yatırımcısı parasının eridiği düşünüyor ve likit olarak anında paraya çevirebileceği doları bir güven unsuru olarak elinde tutuyor. Daha önce çok fazla piyasaya sürüldüğü için aslında dünyada gazete kağıdından daha değersiz hale gelebilecek doların neden değerli olduğu hakkında da bir yazı yazmıştım. Linki aşağıdahttps://paraajansi.com.tr/altin-tekrar-yukselir-mi-dolarda-neler-oluyor-borsada-banka-hisse-senetleri-neden-yukselmiyor/40879/

Yani aslında faizin çok daha fazla olması gerektiğini düşünüyorlar gerçek enflasyon için ev kiralarına bakalım, gıda fiyatlarına bakalım. Köprü ve otoyol fiyatlarına bakalım diyorlar… Sizce haksızlar mı?

Diğer taraftan dövizle kontrat yasak iken dövizle anlaşma yapılan köprü, otoyol vs her türlü kamu ihalesinde neden bu geçmişte çıkan kanun şartlarına uygun hale getirilip Türkiye İstatistik kurumu enflasyon hesabına bağlanmıyor. Ya da memur maaşları baz alınsın köprü, otoyol ve kamu ihalelerinin tümünde artış kriteri olarak bu neden yok?

Devlet ve devlet üzerinden iş yaparak para kazananlar TL’ye güvenmez ise vatandaş hiç güvenmeyecektir. Bu bu kadar açık.

Taahhütlerde sene sonu kuru baz alınırsa, sene sonuna doğru kuru yukarı itenler de çok olur. Bunun sonucu da dolar neden 10 oldu dememek lazım. Ne Merkez Bankası, ne BDDK, ne SPK kimse bir şey yapamaz.

Çözüm fedakarlıksa tüm kesimler bunu yapmalı sadece maaş artışı enflasyona bağlananlar değil. Bir ülkede kiralar 6 ayda yüzde 300 artıyorsa o ülkede insani değerlerde de bir sorun var demektir.

Fırsatçılık toplumun ana sorunu haline gelmiş ve tüm değer yargıları yok olmaya yüz tutmuştur.

Dibe vurmak bazen toplumların ayağa kalkması için bir çare olabilir ancak algısı zayıf insanlar bunu da anlayamayacaktır.

Ucuz ülke olmak bir avantaj olabilir ama insanımızın ucuz olmaması gerekiyor.

Borsa’ya gelince 1400 seviyelerinde bile kalabilmesi için artık paranın yetmediği bir hale gelmiş… Yeni gelen yok, giden çok. Bir çok şirket ederinin çok altında … Bazıları da çok çok üstünde….Herkes biri bir manipülasyon yapsa da ben de para kazansam derdinde. Buna biz kağıt bazında hareket diyoruz. Bir şey olur mu? Çareler var ama başka bir yazı konusu ama onu yazarken alınan çevrilen işlerden alınan büyük komisyonları ve borsa dışında paylaşılan halka arzları da yazmak lazım …değil mi ?

Ali Bahçuvan/ Ekonomist

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

paraajansı Takip İçin üye olmayı unutmayın