20 milyon kar olağanüstü yedek akçe olarak ayrıldı!
2022 yılı halka arzlarından olan Gezinomi Seyahat 2021 yılı olağan Genel Kurul toplantısı sonuçlandı. Toplantıda alınan kararlara göre şirket 2021 yılında elde edilen 20 milyon kar miktarını temettü olarak dağıtmayıp yedek akçe olarak tutma kararı verdi.
2022 yılı halka arzlarından olan Gezinomi Seyahat 2021 yılı olağan Genel Kurul toplantısı sonuçlandı. Toplantıda alınan kararlara göre şirket 2021 yılında elde edilen 20 milyon kar miktarını temettü olarak dağıtmayıp yedek akçe olarak tutma kararı verdi.
20 milyon kar yedek akçe ayrıldı 2022 yılı halka arzlarından olan bu şirket Genel Kurul toplantı sonuçlarını KAP’a bildirdi.
Gezinomi Seyehat #GZNMI tarafından yayınlanan toplantı sonuçlarına göre şu bilgilere yer verildi.
Yönetim Kurulumuzun 28.04.2022 tarihli kararına istinaden, Şirketimiz, TFRS’ye uygun olarak hazırlanan 2021 yılı finansal tablolara göre 17.522.182,00 TL Net Dönem Kârı elde etmiştir. Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine uygun olarak tutulan kayıtlara göre Net Dönem Karı ise 21.599.995,82 TL’dir.
Yasal Kayıtlara göre elde edilen 21.599.995,82 TL Net Dönem Kârından 1.079.999,79 TL Genel Kanuni Yedek Akçe (1.Tertip) ayrılması, kalan 20.519.996,03 TL’nin tamamının Olağanüstü Yedek olarak ayrılması;
SPK’ya Göre hazırlanan finansal tablolara göre ise, 17.522.182,00 TL Net Dönem Kârından 1.079.999,79 TL Genel Kanuni Yedek Akçe (1.Tertip) ayrılması, kalan 16.442.182,21 TL’nin Olağanüstü Yedek olarak ayrılması; 13 Haziran 2022 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında, oy kullanmaya haiz ortakların fiziki ortamda toplantıya katılanların oybirliği ile kabul edilmiştir.
20 milyon karŞİRKETLERDE YEDEK AKÇE
Şirketlerin yıllık net kârları üzerinden belli bir oranda ayrılarak, ortaklara dağıtılmayıp şirkette yedek sermaye olarak tutulan paraya “YEDEK AKÇE” denir. Yedek akçe, şirketin beklenmedik finansal sıkıntılarını gidermek, şirketin olumsuzluk yaşadığı zamanlarda sermaye desteği olarak kullanılmak veya belli amaçların gerçekleştirilmesi için dönem karından ayrılıp, şirkette tutulur.
Mantığı, şirket karının tamamının ortaklara dağıtılmayıp, bir kısmının risklere karşı koruma amaçlı ve acil durumlarda kullanılması amacına dayanır. Yedek akçe, küçük ve orta işletmelerde hemen hiç ayrılmaz. Bazen bir iki yıl ayrılır, sonra bir daha ayrılmaz. Bunun iki sebebi var. Birincisi, küçük şirketler kâr dağıtmazlar, o yüzden kârın tamamı şirkette yedek akçe olarak kalır. Birkaç sene sonra da sermayeye ilave edilir. İkinci sebebi ise; TTK da bir denetim ve cezalandırma olmadığı için yıllarca yedek akçe ayrılmamıştır.
Ancak, yeni TTK’nın yürürlüğe girmesi ile şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulacak olması, şirketlerin genel kurul yapmaları sebebiyle her yıl ayrıntılı yönetim kurulu faaliyet raporu yazma zorunlulukları nedeniyle, bundan böyle yedek akçe ayrılması takip konusu olacaktır. Bu yüzden,bizde bu yazımızda YEDEK AKÇE konusunu işledikz. Yedek akçe; zorunlu olan Kanuni Yedek Akçe ve İsteğe bağlı yedek akçe (Olağanüstü) olarak iki ana gruba ayrılır.
20 milyon karOlağanüstü Yedekler: Sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından ayrılmasına karar verilen olağanüstü yedek akçeler ile dağıtılmayıp işletmede bırakılmasına karar verilen karlar olup TTK’da belirtilen genel kurul kararıyla ayrılan yedek akçelerdir 20 milyon kar
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Twitter takip için => twitter
Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi
Sitemize üye olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın => paraajansı Yeni alınan ekonomik tedbirleri Yeni alınan ekonomik tedbirleri
20 milyon kar