7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Geride bıraktığımız haftanın gündeminde ilk sırada Türkiye’deki enflasyon ve büyüme  verileri yer aldı. Türkiye’de Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanan enflasyon oranı, politika faizinin üzerine çıktı. Diğer taraftan Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüme kaydetti. Dünya genelinde ise, Euro Bölgesi’nde enflasyon 10 yılın zirvesine açıklanırken, ABD’de 7 ayın en yavaş istihdam artışı yaşandı.

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?
Google News

1- Ağustos’ta enflasyon %19 olan politika faizinin üzerine çıktı

Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, gerçekleşen enflasyona göre reel faiz negatif bölgeye geriledi. Tüketici enflasyonu içinde özellikle gıda grubu dikkat çekti. Gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı. Ağustos ayında tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ederek yeni rekora ulaştı.

2- Türkiye ikinci çeyrekte %21,7 büyüdü

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 ile beklentilere paralel büyüdü. Aynı dönemde çeyreklik büyüme yüzde 0,9 seviyesinde açıklandı. Bloomberg HT anketine katılan kurumların tahmini ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 22 olacağı yönündeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ikinci çeyrek için yüzde 20 civarında büyüme yaşanacağını öngörmüştü.

3- Türkiye’de dış ticaret açığı 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye’nin dış ticaret açığı Temmuz ayında piyasanın beklentileriyle paralel bir şekilde gerçekleşerek 4 milyar 278 milyon dolar oldu.

Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 4,7 azalarak 26 milyar 720 milyon dolardan, 25 milyar 477 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 77,1 iken, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 82,6’ya yükseldi

4- Euro Bölgesi’nde enflasyon 10 yılın zirvesine çıktı

Eurostat verilerine göre 19 üyeli Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yüzde 3 ile Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin tahminini aştı. Enflasyon Temmuz’da yüzde 2.2 artmıştı.

Aylık enflasyon yüzde 0.4 ile yüzde 0.2’lik tahminin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon da yüzde 1.6 ile 2012’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Önceki ay çekirdek enflasyon yüzde 0.7 artmıştı.

5- ABD’de 7 ayın en yavaş istihdam artışı yaşandı

ABD’de Ağustos ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri oldukça zayıf geldi. Ekonomist beklentileri 733 bin artış yönündeyken, ülkede tarım dışı istihdam Ağustos’ta 235 bin arttı. Ağustos’ta ülkede işsizlik oranı yüzde 5,2 ile ekonomist beklentilerine paralel gerçekleşti.

6- Almanya’da enflasyon 13 yılın zirvesine çıktı

Avrupa Merkez Bankası enflasyonda yüzde 2 hedefini takip ederken, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da kaydedilen enflasyon verileri enflasyonist baskıların bölge gündeminde bir süre daha etkili olacağına işaret etti.

Almanya’da Ağustos’ta tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artış kaydetti. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda 2008 yılından bu yana en yüksek seviye izlendi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ağustos’ta enflasyonun yüzde 3,4 olacağı yönündeydi.

7- Afganistan’daki 20 yıllık ABD dönemi sona erdi

Amerikan askerlerinin Afganistan’daki 20 yıllık varlığı resmen sona erdi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie, “Afganistan’dan çekilmemizin tamamlandığını ve Amerikan vatandaşları, üçüncü ülke yurttaşları ile savunmasız Afganların tahliyesine yönelik askeri misyonumuzun sona erdiğini duyurmak için burada bulunuyorum” dedi.

(bloomberg)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<