AB, Türkiye’de doğalgaz sondajına yönelik yaptırımları onaylayacak
Yeni bir taslak zirve bildirisine göre, Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan ve Kıbrıs ile yaşanan enerji arama anlaşmazlığı nedeniyle Perşembe günü Türk bireylere yönelik yaptırımları kabul etmeye hazırlar, ancak yeni bir taslak zirve bildirisine göre daha sert adımları Mart ayına kadar erteleyecekler.
Ekim ayında daha geniş ekonomik tedbirler alma tehdidinden çekinen AB liderleri, bloğun Kıbrıs’ta izinsiz sondaj olduğunu söylediği şeyi planlamakla veya katılmakla suçlanan kişileri cezalandırmayı kabul edecekler.
AB, Ocak ayında göreve başlayacak olan ABD Başkanı yeni seçilen Joe Biden ile olası ilave tedbirleri koordine etmeye çalışacağını söyledi.
Türkiye, kendi kıta sahanlığında veya Kıbrıslı Türklerin haklarının olduğu bölgelerde sularda faaliyet gösterdiğini söylüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bloğun uygulayabileceği herhangi bir yaptırımdan endişe duymadığını söyledi.
Reuters tarafından ilk olarak Çarşamba günü bildirildiği üzere, AB varlığı henüz isimlendirilmemiş bireylerin ve şirketlerin halihazırda Kasım 2019’da oluşturulmuş bir yaptırım listesinde bulunan iki yetkiliye ek olarak donuyor.
AB elçileri tarafından hazırlanan ve liderlerin Perşembe günü akşam yemeğinde yapılacak zirve tartışmasının ardından onaylamaları beklenen taslak bildiriye göre, “Türkiye tek taraflı eylemler ve provokasyonlar gerçekleştirdi ve AB’ye karşı retoriğini tırmandırdı.”
Son taslakta, AB liderlerinin yetkililere “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki izinsiz sondaj faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda … ek listeleri kabul etmelerini” söyleyeceği belirtildi.
Üst düzey AB diplomatları, önerilen yaptırımları sembolik olarak nitelendirdi çünkü blok, bir NATO müttefiki ve ekonomisi ve para birimi zaten zayıf olan AB üyeliği adayı Türkiye’yi ağır şekilde cezalandırmaya isteksizdi.
2011 yılında, uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum hükümeti, bölünmüş adanın statüsünü tanımayan ve arama haklarını talep eden Türkiye’den gelen uyarılara rağmen bir ABD şirketi ile doğal gaz aramaya başladı.
Ağustos ayında Ankara, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine ve ayrıca Yunanistan’ın talep ettiği sularda sismik bir araştırma gemisi gönderince gerginlikler alevlendi. Almanya’nın başını çektiği AB, bir anlaşmayı müzakere etmeye çalışıyor ancak başarılı olamadı.
Suriye ve Libya’daki Türk dış politikasına öfkelenen Fransa, Yunanistan’ın daha sert yaptırım çağrılarını destekledi. Yakın zamanda yaptığı açıklamada, ”Macron: Türkiye’ye karşı AB ülkerinin egemenliğini savunmalıyız.”dedi. Avrupa Parlamentosu geçen ay cezai tedbirler çağrısında bulundu. Atina, Türkiye’ye resmi silah ambargosu çağrısında bulundu.
(reuters)