Aksigorta’dan kayıtlı sermaye tavanı artış başvurusu ve temettü dağıtım kararı
Şirket kayıtlı sermaye tavanı tutarının 750.000.000.- TL olarak arttırılmasına, ve kar payının iki taksit şeklinde ödenmesine karar verdi.

Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.
Aslında şirketler büyüme planlarını bir sermaye tavanıyla sınırlamamak için kayıtlı sermaye tavanını sürekli olarak artırmak durumundadır. Çıkarılmış sermayenin kayıtlı sermaye tavanına yaklaştığı durumlarda gerçekleştirilen bu artırımlar, aynı zamanda şirketin sermaye bazlı büyüme planlarının da bir parçasıdır. Yani bir şirket eğer kayıtlı sermaye tavanını maksimum seviyede artırıyorsa, bu durumda sermayesinde hızlı büyüme planları yapıyor olabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki, mesela 5 yıl boyunca geçerli olacak şekilde yapılan yüksek oranlı kayıtlı sermaye tavanı artırımı, şirketin o 5 yılda sermayesini o tavana getirmek zorunda olduğu anlamına gelmez. Çünkü şirket bu 5 yılın sonunda SPK’ya başvurarak aynı sermayenin 3-4 veya 5 yıl daha aynı seviyede belirlenmesi için süre uzatım talebinde de bulunabilir.
Kayıtlı sermaye tavanı artırımı hisseyi nasıl etkiler?Bir şirketin yasal bir sermaye kalıbı var. Ve bu kalıp dışına her ne iş yaparsa yapsın çıkamaz. Diyelim ki büyük yatırım hedefleri var veya 5 yıllık bir stratejik planlama yaptı ve baktı ki yasal sermaye tavanı bu işlere yetemiyor. İşte bu süreçte şirket sermaye tavan artırım kararı alıyor ve bunu SPK’ya da onaylatıyor.
Bu durumun hisse ve yatırımcılarına doğrudan bir etkisi yok. Yani bu iş ne bedelli sermaye artırımıdır ne de bedelsiz. O yüzden endişe veya sevince gerek yok.
Ama şunu söylemek mümkün. “Bu kararı alan şirket, uzun vadede önemli planlamalar yapıyor ve yatırım yapma, büyüme hedefleri var.” diyebiliriz.
Temettü ödemesi ne kadar?Şirket pay başına 0,85 TL kar payı ödemesi yapacak. Yapılan açıklamaya göre şirket
- 01.01.2020-31.12.2020 hesap dönemine ait finansal tablolarımıza göre 432.342.886-TL “Dönem Net Karı” elde edilmiştir.
- Söz konusu dönem net karından yasal yükümlülükler düşüldükten sonra; pay sahiplerine sermayenin %100’ü oranında toplam 306.000.000-TL brüt kar payının dağıtılmasına,
- Ödemelerin 201.960.000 TL’lik kısmının 18 Mart 2021 tarihinden itibaren,
- Geri kalan 104.040.000 TL’lik kısmının 06 Eylül 2021 tarihinden itibaren olmak üzere iki taksit halinde nakden dağıtılması hususunun, 16 Mart 2021 tarihinde yapılacak 2020 Olağan Genel Kurul toplantısında Genel Kurul’un onayına sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.
Alınan kararlara göre kar payının tamamı nakit biçiminde yapılacak pay biçiminde dağıtım olmayacak,
Sabancı geçtiğimiz hafta Rekabet Kurumuna Aksigorta için başvuruda bulundu.Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş., Belçikalı Ageas Insurance International NV ile ortak kontrol ettiği Aksigorta A.Ş.’nin tek kontrolüne sahip olmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu.