Bakan Albayrak’ın Rezerv Kuralı Değişiyor
Türkiye, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kilit politikalarından birini tersine çevirerek, ticari bankaları kredileri artırmaya teşvik etme amaçlı bir mekanizmayı Cuma günü sona erdirdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararnameye göre, merkez bankası, resmi olarak belirlenen kredi verme hedeflerine ulaşmaları şartıyla, borç verenlerin gerekenden daha küçük miktarları para otoritesine park etmelerine izin veren kurala son verdi.
Cuma günkü düzenleme, belirli vadeler için borç verenlerin merkez bankasında tutmaları gereken lira ve döviz gibi “zorunlu karşılıkları” artırdı.
Türkiye Maliye Bakanı Naci Agbal Röportajı
Naci Agbal, 2017 Kaynak: Bloomberg
Değişikliklerle birlikte, rezerv opsiyonu kullanım oranlarının değişmemesi kaydıyla, bankacılık sisteminin zorunlu karşılıklarının yaklaşık 12,3 milyar lira, döviz ve altın cinsinden 5,7 milyar dolar artması bekleniyor. Aracılık maliyetleri, sırasıyla sıfır ve % 12 olarak belirlenen lira cinsinden zorunlu karşılıklara ilişkin komisyon ve ücret oranlarının değişmesi sonucunda azalacaktır.
Karar, Türkiye’nin yeni ekonomi yöneticilerinin, bu ayın başlarında istifa eden Albayrak’ın öncülüğünü yaptığı müdahaleci politikaları tersine çevirme çabalarını güçlendiriyor. Yeni merkez bankası Başkanı Naci Agbal da dahil olmak üzere politika yapıcılar, piyasa dostu U dönüşlerinin başlangıçta lira için daha fazla oynaklık anlamına gelebileceğinin farkında. Yine de, piyasa ortodoksisine dönme taahhütleri genellikle yatırımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Kasım’daki önceki merkez bankası başkanını görevden almasından bu yana lira, bir sepet para birimi karşısında% 4’ün üzerinde değer kazandı. Çoğuna göre, yabancı yatırımcılar önümüzdeki iki hafta boyunca Türk hisse senetlerine ve devlet borcuna 1 milyar dolardan fazla para yatırdı.
(bloomberg.com)