Bankacılık endeksini iyileştirme adımları 5 milyonluk geri alım!

Ani satışlarla değer kaybeden Banka sektöründe sular durulmuyor. Halk bankasının geri alımından sonra iş Bankası da yüklü miktardaki payını geri aldı.

aselsan’dan tanklara ‘üçüncü göz’
Google News

Bankacılık endeksini iyileştirme adımları 5 milyonluk geri alım!

İş Bankasında birim müdürü görevinde yer alan Emre Duranlı 5.000.000 TL toplam nominal tutarlı alış gerçekleştirdi. 12 Eylül tarihinden bu yana %43 değer kaybeden iş bankası bu alımlarla toparlanabilecek mi? Şirket bu geri alımla hisselerine ve yatırımcısına sahip çıkıyor.

Güne nötr başlayan hisse bu alımlardan pozitif etkilenebilecek mi? Bankaların bu hamlesi Borsayı olumlu etkilemesi bekleniyor.

20.09.2022 tarihinde Türkiye İş Bankası A.Ş. payları ile ilgili olarak 8,00-8,19 TL fiyat aralığından 5.000.000 TL toplam nominal tutarlı alış tarafımca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Türkiye İş Bankası A.Ş.

sermayesindeki paylarım/oy haklarım 20.09.2022 tarihi itibariyle %..37,312 sınırına ulaşmıştır.

bankacılık endeksi

5 Temmuz-13 Eylül tarihleri arasında yaklaşık yüzde 170 oranında olağanüstü yükseliş kaydeden bankacılık endeksi, 12 Eylül’deki zirveden bu yana yüzde 35’in üzerinde, BİST100 endeksi ise yüzde 12 düşüş yaşadı. Rüzgar tersine döndü ve tavan tavan giden hisseler taban taban oldular.

Özellikle dört banka hissesi bu son dönemde en çok kaybedenlerin başında geldi. Yükseliş döneminde de iki kamu bankası başı çekiyordu. Düşüşte ise Vakıfbank, Halkbank, TSKB ve Şekerbank hisseleri öne çıktı. Konuya ilişkin bilgi veren piyasa uzmanları yükseliş döneminde bazı aracı kurum ve yatırımcıların özellikle iki kamu bankasından yoğun alım ve kaldıraçlı işlem yaptığına dikkat çekti. 4 banka hissesinin yanı sıra İş GYO hissesi de yoğun işlem yapılan ve son dönemde sert düşen hisseler arasında yer aldı.

Neden tüm endeksler sert şekilde geriledi?

Kafalardaki bir soru da yüksek hacimli kaldıraçlı işlemlerin 13 Eylül ile başlayan düşüşle ne kadar teminat tamamlama çağrısına maruz kaldığı ve bunun neden sadece bankacılık hisselerini değil tüm borsayı altı üst ettiği? Takasbank verilerine bakıldığında teminat tamamlama çağrılarının her geçen gün arttığı görülüyor. 9 Eylül’de 868.8 milyon liralık bir teminat kapama çağrısı yapılırken 15 Eylül ile birlikte 1.8 milyar liraya kadar yükseldi. 16 Eylül’de 1.5 milyar liralık, 19 Eylül’de ise 1.4 milyar liralık teminat tamamlama çağrısı oldu.

Şöyle ki son üç işlem gününde neredeyse 5 milyar liralık teminat tamamlama çağrısı geldi. Yatırımcılar günlerdir banka hisselerinde satışlarla likidite yaratarak teminat tamamlamaya çalışırken tamamlanamayan teminatlar aracı kurumların üzerinde de baskı oluşturdu. Hem yatırımcılar hem aracı kurumlar ellerindeki tüm hisseleri de satışa sürerek likidite yaratmak ve teminat kapatma çağrılarına uymaya çalıştı. Bu da sadece bankacılık hisselerinin değil satılmak zorunda kalan diğer hisse senetlerinin de fiyatlarının gerilemesine ve BİST100’de de düşüş yaşanmasına yol açtı.

Bankacılık endeksi Bankacılık endeksi

Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı

Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<