BIST100 güne yükselişle başladı, yükseliş sürecek mi? Dolar/TL’de neler bekleniyor?
BIST 100 endeksi haftaya %0,85 yükselişle 1540,22 puandan başladı
BIST 100 endeksi haftaya %0,85 yükselişle 1540,22 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 ve holding endeksi yüzde 0,56 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,41 ile madencilik, tek gerileyen ise yüzde 0,01 ile spor oldu.
Küresel piyasalarda ‘Yellen’ rallisi sürüyorKüresel hisse senedi piyasaları ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın güçlü teşvik paketine destek çıkan açıklamalarıyla pozitif. Bakan Yellen, yeterli koronavirüs teşvik paketinin hayata geçirilmesi durumunda ülkesinin 2022 yılında tam istihdama dönebileceğini, aksi takdirde istihdamda ve ekonomide yavaş toparlanmayı riske edeceğini söyledi
BIST 100 TeknikBIST-100 endeksinde 1,550 direnci öne çıkıyor Mart sonlarından bu yana yükselişlerin etkili olduğu küresel piyasalarda, Küresel piyasalarda, salgının seyri, aşılama çalışmaları, merkez bankaları politikaları, yeni teşvik paketlerine yönelik gelişmeler takip edilen konu başlıkları olmaya devam ediyor. Ekonomi ve şirket karlılıklarının iyileşeceği beklentileri, aşılama çalışmalarının başlaması, Fed’in güvercin duruşunu koruyan açıklamaları ve büyük ölçekli yeni teşvik beklentileri eşliğinde yeni rekor seviyeleri test eden, riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetlerinde kar satışları ardından yukarı hareket devam ediyor. Cuma günü piyasa beklentilerinin altında kalan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi teşvik beklentilerine destek olurken, hisse senetleri haftayı yeni rekor seviyelerde tamamladı.
Volatilite endeksi geri geliyorVolatilite endeksi VIX gerilerken (Ekim ayından bu yana ki en yüksek seviyeyi görmüştü), küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi Cuma günü %0.4, teknoloji endeksi Nasdaq %0.6, Russell 2000 endeksi ise %1.4 yükselişle yeni rekor seviyede, Dow Jones ise %0.3 sınırlı yükselişle günü tamamladı. (MSCI Dünya %+0.6, MSCI EM %+0.6, MSCI Türkiye ETF’i %+0.5). Altında satış baskı öne çıkarken, tahvil faizlerinde (ABD 10 yıllık tahvil faizi son bir haftada onyedi baz puan yükseldi) ve Şubat 2020’den bu yana ki en yüksek seviyelere yükselen Brent petrolde yukarı hareket devam ediyor. Nisan 2018’den bu yana ki en düşük seviyelere geri çekilen dolar endeksinde ise dip oluşumu sinyalleri öne çıkıyor. Son gelişmelere baktığımızda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, yeterli koronavirüs teşvik paketinin hayata geçirilmesi durumunda ülkenin 2022 yılında tam istihdama dönebileceğine dair açıklamaları dikkat çekiyor. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın ise ekonominin yeteri kadar toparlanması durumunda politika yapıcıların parasal ve mali desteğin kademeli olarak çekileceğinin güvencesini vermesi gerekiyor ifadeleri ön planda.
EUR/USDGeçtiğimiz hafta dolar endeksinin de toparlanma hareketleri sergilemesinden negatif etkilenen EURUSD paritesi aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmiş ve bu hareketlenmeler ile birlikte uzun süreden sonra 1.20 seviyelerinin altına sarkmalar yaşanmıştı. Geçtiğimiz haftayı 1.2049 seviyelerinde kapatan parite haftayı yüzde 0.68 değer kaybı ile kapatmış oldu. Yeni haftaya da benzer seviyelerde başlangıç yapan paritede piyasalar gün içerisinde TSİ 10:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelecek olan Sanayi Üretimi verisini takip edecek. Ardından TSİ 19:15’te Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek. Amerika kanadına baktığımızda ise geçtiğimiz haftanın son işlem gününde gelen Tarım Dışı İstihdam verisi izlendi. Gelen veriye göre Ocak ayında ABD’de tarım dışı istihdam 49 bin artış gösterdi ve beklentilerin bir tık altında kaldı. Ocak ayındaki işsizlik ise %6.3 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlara baktığımızda ise yine aynı dönemde bir önceki aya kıyasla %0.2 artış yaşandı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde itibaren aşağı yönlü gevşeyen dolar endeksinin yeni haftaya da zayıf başladı. EURUSD paritesini haftanın ilk işlem gününde teknik olarak incelediğimizde 1.20869 – 1.21783 – 1.22780 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20026 – 1.19283 – 1.18756 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Dolar KuruSon günlerin en dikkat çeken para birimlerinden biri kuşkusuz TL. Geçtiğimiz hafta dolar endeksinin toparlanma çabasına rağmen TL’deki değer kazanımları ağır bastı ve USDTRY paritesindeki aşağı yönlü hareketlenmeler devam etti. Bu hareketlenmeler ile geçtiğimiz hafta 7.02 seviyeleri test edildi ve parite haftayı 7.04 seviyelerinde kapattı. USDTRY paritesinin geçtiğimiz haftaki performansına baktığımızda ise yaklaşık olarak yüzde 3.30 oranlarında değer kayıpları yaşadığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde yurtiçinden gelen enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen, veri ile birlikte merkez bankasındaki sıkı duruşun korunacağına dair beklentiler daha da arttı. Ek olarak TCMB Başkanı Ağbal’ın uzun süre faiz indirimini gündeme almanın olası gözükmediği yönündeki açıklamaları TL’deki değer kazanımının devam etmesine katkı sağladı. Yeni haftanın ilk işlem gününe de 7 seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar ile başlayan USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.10093 – 7.20769 – 7.32509 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.00747 – 6.90551 – 6.81155 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
AltınGeçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler sergileyen altın fiyatları bu hareketlenmeler ile birlikte 1784 seviyelerini test etmişti. Geçtiğimiz hafta genel olarak altının performansına baktığmızda ise yaklaşık olarak yüzde 2.7 oranında değer kayıpları yaşandığı görülüyor. Özellikle dolar endeksinde geçtiğimiz hafta toparlanma hareketlerinin yaşanması ve ABD kanadında hazine tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketler altın üzerindeki baskıları artırdı. Hazine tahvil faizlerinin güçlü duruşu, faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde zaman zaman cazibenin azalmasına neden olabiliyor. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelen Tarım Dışı İstihdam verisi takip edildi ve veri Ocak ayında beklentilerin bir tık altında kalarak 49 bin olarak gerçekleşti. İşsizlik oranına baktığımızda ise Ocak ayında yüzde 6.3 kaydedilirken; ortalama saatlik kazançlar ise yine Ocak ayında Aralık ayına kıyasla yüzde 0.2 artış gösterdi. Diğer yandan ABD senatosu Biden’ın teşvik paketini hızlandıracak düzenlemeyi Cuma günü onayladı. Bu haber akışı altını bir miktar destekledi. Yeni haftaya 1816 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1832.51 – 1854.31 – 1875.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1800.02 – 1785.53 – 1769.20 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
(matriksdata.com – İnfo Yatırım Günlük Bülten / Yapı Kredi Yatırım / BloombergHT)