Bu şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay geldi!
Sermaye artırım talebi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan şirket açıklama yaptı. Hangi şirketlerin sermaye artırımına onay verildi? Bu şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay geldi! Tüm detaylar…
Bu şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay geldi!
SÖNMEZ FİLAMENT SENTETİK İPLİK VE ELYAF SANAYİ A.Ş. (SONME)
Şirketi bedelsiz sermaye artırımı talebinin Sermaye Piyasası Kurulu’nun kararı ile onaylandığını bildirdi.
Şirket kararı çerçevesinde, 2020 hesap dönemi Bilançosunda yer alan 5.086.941,67.-TL Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları ve 13.848.058,33.-TL Geçmiş Yıl Karlarından olmak üzere, toplam 17.935.000,00.-TL tutarında İç kaynaklardan karşılanmak suretiyle sermayemizin 56.065.000,00-.TL’den 74.000.000,00.-TL’ye artırılmasıyla ilgili Ana sözleşme tadili ve ön izni için 07.05.2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmıştır.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Hangi Özelliklere Sahiptir?Pek çok şirketin uygulamaya geçtiği bedelsiz sermaye artırımı ne demek sorusunun yanı sıra özelliklerinin açıklanması da oldukça büyük önem taşır. Şirketlerin finansal kaynaklarını daha kullanışlı hale getirmesinde etki sahibi bu yöntemin önemli noktaları, ilerleyen dönemde karşılaşılabilecek durumları aydınlatma konusunda herkese yardımcı olur. Şirketin öz sermayesinde her ne kadar bir değişim görülmese de, satış işlemlerinde teşvik edici hareketlenmeler ortaya çıkar. Hisse fiyatında yaşanan düşüş, aynı hissenin satılma ihtimalini artırıcı bir etkiye yol açar. Bu sayede toplu halde satışı zor olan hisselerin ayrı ayrı gelir kaynağına dönüşmesi mümkün olur. Artırım sonucunda şirketin piyasa değerinde de yükseliş yaşanmaz. Ancak piyasa içerisindeki aktifliği belirgin düzeyde artış gösterir. Şirkete doğrudan bir katkısı gözükmeyen yöntem, dolaylı yollardan alıcı ve satıcılar için gerekli düzenlemeleri en uygun biçimde gerçekleştirir.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Uygulanır?Teknik açıdan pek çok sebebin bulunduğu bedelsiz sermaye artırımı hisseyi nasıl etkiler ve ne gerekçe ile uygulamaya geçilir denildiğinde çeşitli nedenler sayılabilir. İlk sebeplerden biri hisse likiditesini artırmaktır. Değeri belli bir seviyeye gelen hisselerin akışkanlığını kaybetmesi, kaynak açısından şirketi olumsuz etkiler. Bölünmenin gerçekleştirilmesi ile hisse senetlerinin piyasada hızlı ve kolayca el değiştirebilir hale gelmesi sağlanır. Diğer yandan hisse değerini artırmak için elverişli bir yöntem olan bedelsiz sermaye artırımı örnek şirket stratejileri arasına yerleşir. Bölünme sonucu hisse sayısı, hisselerin toplam değerinde de gözle görülür bir değişikliğe yol açar. Özellikle küçük yatırımcıların yönelmesi ile birlikte şirkete giren gelir miktarı yükselir. Yöntemin temel sebeplerinden bir başkası ise finansal kaynakların kullanılamayan kısımlarını aktifleştirmektir. Yıllar içerisinde büyüyen ve gelişen özsermaye kalemlerini finansal kaynaklara dönüştüren yöntem, kaynak sayısının artırılmasına aracılık eder. Çeşitli amaçlarla uygulanan şirket stratejileri, piyasaya canlılık ve hareket getirir. Bu şekilde firmaların kar oranı ve sezon aktifliği korunmuş olur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama sırasında ortak kabul edilen bir formülden yararlanılır. Eski fiyatın bedelli oranına 1 eklenerek bölünmesi sonucu ortaya çıkan rakam, yeni fiyatın hesaplanmasına olanak tanır. Hisse fiyatı düşerken toplam piyasa değerinin değişmemesi, küçük bütçeli firmaların da alım-satım işlemlerine dahil olmasını sağlar. Örnek olarak, normalde fiyatı 10₺ şeklinde belirlenen hisseye %100 bedelsiz oranı uygulandığında yeni hisse fiyatı 5₺ seviyesine düşer. Hissedarın elindeki toplam değer değişmemiş iken görülen fiyat azalması, alıcılarda ucuzlama hissi yaratır. Bu sayede durgunlaşan piyasanın yeniden hareketlenmesi beklenir. Formül yardımıyla kolayca hesaplanan sermaye artırımı, stratejinin işe yarayıp yaramayacağını görmek için en kısa ve güvenilir yoldur.