Bu Şirketlerde Kâr Beklentileri Dikkat Çekiyor!

Ak Yatırım 2024 yılı 4. çeyrek beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. İşte detaylar...

ak yatırım
Google News

Ak Yatırım, bugün (22 Ocak) 24 Yılı 4. Çeyrek Finansal Sektör Kâr beklentilerini yayınladı.

Ak Yatırım'ın analizi şu şekilde oldu:

"Önceki çeyreğe kıyasla 4Ç24’te araştırma kapsamımızdaki bankalarda ortalama %26, elementer sigorta şirketlerinde (Anadolu Sigorta ve Türkiye Sigorta) ortalama %6’ya yakın ve Anadolu Hayat’ta (hayat/bireysel emeklilik branşı) %60 kâr artışı bekliyoruz. Finans dışı şirketler için tahminlerimiz kapsam dahilindeki 30 şirket için yıllık bazda yaklaşık %44 ciro büyümesi, %50 FAVÖK büyümesi ve %67 net kar düşüşü ile nispeten daha zayıf bir finansal performansa işaret ediyor (enflasyon muhasebesi sonrası). Bu çeyrek daha düşük gerçekleşen enflasyon, TMS29 sebebiyle 4. çeyrekte yıllık bazda FAVÖK marjı genişlemesinde ve net kâr marjı daralmasında etkili oldu.

Kredi-mevduat makasında ılımlı iyileşme ve gayrimenkul iştirak değerlemesi bankaların 4Ç24 kazançlarını iyileştirdi: 4Ç24'te (i) TL fonlama ve kredi faizleri neredeyse yatay seyretti, (ii) YP kredilerdeki büyüme aylık sınır uygulaması sonrasında yavaşlarken ve TL kredi büyümesi, özellikle kamu ve yabancı mevduat bankaları kaynaklı olarak, 3Ç24'e kıyasla daha yüksek gerçekleşti, (iii) sorunlu kredi hacmi 3Ç24'te bir miktar kurumsal TGA girişi ile ivme kazandıktan sonra durağanlaştı; bununla birlikte, özellikle özel bankalarda karşılık oranının artmasıyla karşılık maliyetlerinin önceki çeyreğe kıyasla daha yüksek olması muhtemel, (iv) çekirdek spread gelişimi, özellikle kredi portföyünün kademeli olarak yeniden fiyatlandırılmasıyla sektör genelinde ılımlı bir şekilde olumlu seyretti. Tahminlerimize göre çeyreklik NIM artışı 100 baz puan ve son olarak (v) özellikle peşin giderler ve geçici faktörler (örn. erken emeklilik ödemeleri vb.) nedeniyle işletme maliyetlerindeki çeyreklik büyümenin net ücret/komisyonlardaki büyümeyi aşması olası gözüküyor. Ancak, bu çeyrekteki en önemli gelişme gayrimenkul ve iştirak değerlemesinin sağladığı güçlü katkılar ve TÜFE'ye bağlı menkul kıymetlerin gelir katkısının bankalar arasında farklılaşması oldu. Buna ek olarak, efektif vergi oranında da 3Ç24'e kıyasla bir artış öngörüyoruz.

Araştırma kapsamımızdaki bankalarda olumlu ayrışma öngördüğümüz Albaraka Türk ve TSKB’de gayrimenkul iştirak değerlemesinin güçlü etkisi, Vakıfbank’ta ise TÜFE’ye endeksli tahvillerin sektörden ayrışan güçlü katkısı belirleyici faktör olarak öne çıkıyor. Vakıfbank’ın ilk dokuz aydaki TÜFE tahvili faiz geliri hesaplamasında kullandığı TÜFE varsayımını son çeyrekte gerçekleşen enflasyonla birlikte yukarı yönlü güncellemesinden kaynaklanan önemli bir faiz geliri artışı sağlamasını bekliyoruz. Yüklü TÜFE tahvil portföyü taşıyan diğer bankalar ise ilk dokuz ayda TÜFE tahvil gelirlerini zaten daha yüksek TÜFE varsayımı altında hesapladığından 4Ç24’te ek faiz geliri sağlayamayacaklar. Net kârında güçlü sıçrama gördüğümüz bu üç bankanın ayrıca 2025 planlaması için önemli tutarlarda serbest karşılık ayıracağını öngörüyoruz. Garanti Bankası’nda ise, önceki çeyreklerdeki görece yüksek bazı nedeniyle sınırlı net kâr artışı bekliyoruz. Ancak Garanti’nin sene başından beri olumlu ayrıştığı net faiz marjını 4Ç24’te de rakiplerinin belirgin üzerinde korumasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Garanti’nin ayrıca %33 düzeyinde öz kaynak getirisi ile kârlılıkta rakiplerinin önünde yer alacağını tahmin ediyoruz. Araştırma kapsamımızdaki diğer bazı bankalarda da kısmen daha yüksek oranlarda kâr artışları öngörmekle birlikte düşük baz nedeniyle bu kâr artışları öz kaynak getirisinde 4Ç24 itibarıyla anlamlı bir güçlenmeye işaret etmiyor.

Sigortada elementer branşlara ilişkin görece zayıf kâr artış beklentimiz rezerv baskısı sebebiyle teknik sonuçlarda bozulma öngörümüzü yansıtıyor. Buna karşılık büyüyen yatırım portföyü sayesinde finansal gelirdeki artışın teknik taraftaki kötüleşmeyi telafi edeceğini düşünüyoruz. Anadolu Hayat Emeklilik için ise daha güçlü 4Ç24 beklentisi portföy getirisindeki artış ve portföydeki büyümeden kaynaklanıyor. Ayrıca bu grupta hayat segmentindeki güçlü sonuçların teknik kâra olumlu etki etmesini de bekliyoruz.
Reel değerlenmeye dayalı dezenflasyon stratejisi imalat/ihracat sektörlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor: Orta sınıfın alım gücündeki düşüş ve özellikle (son iki yılın aksine) asgari ücrette ara dönem ayarlamasının yapılmaması, 4Ç24'te genel olarak tüketici talebi üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Diğer yandan, (i) ortalama ticari kredi faizinin 4Ç23'e kıyasla yaklaşık 500 baz puan daha yüksek olmasıyla reel olarak fonlama maliyetlerinin yükselmesi (nominal olarak 2Ç24'teki zirve seviyelerinden bir miktar gevşemesine rağmen), (ii) 4Ç24'de ortalama %50'ye yakın TÜFE enflasyonuna karşılık TL'nin nominal olarak yaklaşık %20 değer kaybetmesi, (iii) ABD Doları'nın Euro karşısında güçlenmesi, özellikle imalat ve ihracat sektörlerinde karlılık koşullarını baskılamaya devam etti. Buna karşılık, gıda perakendeciliğinde artan mağaza sayıları, telekom sektöründe fiyat ayarlamalarının devam eden gecikmeli etkileri, havacılıkta yolcu sayısındaki artış ve düşen yakıt fiyatları, sağlıkta fiyat düzenlemeleri ve artan hasta trafiği bu sektörleri reel anlamda olumlu yönde ayrıştıran önemli faktörler oldu.
2025 beklentileri yatırımcıların risk iştahı açısından daha kritik olacaktır. 4Ç24 sonuçları mevsimsellik ve az çok beklentiler paralelinde olması nedeniyle geleceğe dönük beklentilerde sınırlı bir belirleyiciliğe sahip olacaktır. Dolayısıyla, yatırımcıların bilanço döneminde bu verilerden ziyade şirketlerin 2025’e dair bütçe öngörülerine odaklanmasını bekleriz. Bununla birlikte, gıda ve içecek sektöründe, MGROS'un en yüksek ciro ve FAVÖK büyümesi ile en iyi performansı göstermeye devam etmesini bekliyoruz. Havacılıkta, TAV, THY ve Pegasus'un yolcu sayısındaki büyüme ve yakıt fiyatlarındaki düşüş ile güçlü sonuçlar paylaşacağını düşünüyoruz. Otomotivde FROTO'nun güçlü sonuçlar vereceğini tahmin ediyoruz. Sağlık segmentinde, referans kur artışı ve brüt marj düzeltmesi ile SELEC, güçlü fiyatlama ve hasta trafiğindeki artış ile LKMNH ve güçlü ihracat performansı ve marj genişlemesi ile MEDTR'nin güçlü sonuç açıklamasını bekliyoruz. Yüksek baz etkisi nedeniyle güçlü beklentimizi koruduğumuz MPARK'ta ise yıllık artış daha mütevazi düzeyde kalabilir. Kapsamımızda yer alan diğer şirketler arasında KLKIM, TRGYO, AVPGY, TTKOM, TCELL pozitif tarafta ve EREGL, OTKAR, TOASO, DOAS & TTRAK negatif tarafta ayrışıyor.

4Ç24 bilanço dönemi 29 Ocak’da Garanti Bankası ile başlayacak. Bunu takiben Akbank 30 Ocak’ta; Yapı Kredi ve TSKB 31 Ocak’da sonuç açıklayacak. Banka yönetimlerinin öngörüleri ve BDDK’nın toplu verileri kârlarda sürpriz ihtimalinin sınırlı kalacağını gösteriyor. Ancak özellikle Hazine işlemlerine ve iştirak gelirlerine bağlı sürpriz olasılığı olabilir. Finans dışı şirketler için bilanço döneminin son tarihi 11 Mart’tır."

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<