Çelikte gümrük vergisinin kalkması talebi
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, çelikte yaşanan fiyat artışlarından dolayı beyaz eşya sektörünün olumsuz etkilendiğini ve yoğun kullanılan birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Çelikte gümrük vergisinin kalkması talebi
Çelikte gümrük vergisinin kalkması talebi
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, basın toplantısında beyaz eşyanın ana girdisi olan yassı çelik tedariki ile ilgili yaşanan sıkıntıya çözüm olabilecek talebini dile getirerek “Sektörümüzün karşılaştığı maliyet artışlarının bir kısmı küresel ölçekte pek çok sanayiyi etkiliyor. Çok sayıda ülke ulusal sanayinin rekabet gücünü koruyabilmek için küresel maliyetleri bertaraf edebilecek önlemler almaya çalışıyor.” dedi.
Yavuz, “Örneğin, Çin ve Rusya çelik ürünlerinde ihracatı azaltacak girişimlerde bulunarak ulusal sanayilerinin bu kritik hammaddeden faydalanmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda bizim de sektörümüzün yoğun kullandığı birkaç çelik ürününde geçici bir süre gümrük vergilerinin kaldırılması yönünde talebimiz bulunuyor. Böylece kaçınılamayan maliyet yükünün bir miktar azaltılması ve ihracatta rekabetçiliğimizin zarar görmemesi mümkün olabilecek.” diye ekledi.
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Artan girdi ve hammadde fiyatlarının uluslararası rekabet gücümüzü olumsuz etkilememesi adına hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerde düzenlemeye gidilmesi üreticileri rahatlatacaktır” diye belirtti.
Enflasyonla mücadele için gümrük vergileri askıya alınmalı
Bloomberg HT’ye konuk olan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de yerli markaların girdisinin önemli bir bölümünün Dövize dayalı olduğunu ve bunun doğrudan maliyetlere yansıdığını belirtmişti. Öncel, enflasyonla mücadele için gümrük vergilerinin askıya alınması gerektiğini vurgulamıştı.
Öncel, “Navlunda beş kata varan artış söz konusu, gümrük vergisini bunun üzerinden ödüyoruz. Önümüzde çok önemli bir fırsat var, dış talepte çok yoğun bir artış var, bu firmaları elimizde tutmamız gerekiyor. Spekülatif artışlar, dış alımcılarla bir sonraki alımlarda uyumsuzluğa sebep oluyor.” ifadelerini kullanmıştı. (bloombrght)