Doğan Grubu ortağı sermaye artırım kararı aldı!
Doğan Şirketler Grubu ortaklığı olan Ditaş Doğan şirketi sermaye artırımı kararı aldı! Her iki şirketten de konuyla ilgili KAP’a gerekli açıklamalar yapıldı. Doğan Grubu ortağı sermaye artırım kararı aldı! Sermaye artırım oranı ne kadar? Tüm detaylar haberimizde…
Doğan Grubu ortağı sermaye artırım kararı aldı!
Ditaş Doğan şirketi mevcut sermayesini % 126,92 oranında artırarak 26 milyondan 59 milyona çıkarma kararı aldı. Nakden artırılacak sermaye için gerekli mercilere başvurular için çalışmaların başlatılacağını bildirdi.
Doğan Şirketler Grubu Holding a.ş.’nin konuyla ilgili yaptığı açıklama;
Doğrudan bağlı ortaklığımız Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.’nin; 26.000.000 Türk Lirası olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 59.000.000 Türk Lirası’na artırılmasına ilişkin 28.04.2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı’na istinaden;
– Söz konusu sermaye artırımında yeni pay alma hakkımızın tamamen kullanılmasına,
– Mevcut ortakların yeni pay alma haklarını kullanmasından sonra kalan payların halka arz edilmesi neticesinde satılmayan pay kalması halinde; söz konusu payların, ilgili düzenlemelerde belirtilen usule göre satın alınacağının taahhüt edilmesine.
Ditaş Doğan şirketinin yapmış olduğu açıklama;
Yönetim Kuruluna verdiği yetkiye istinaden; 100.000.000, Türk Lirası kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 26.000.000,- Türk Lirası olan çıkarılmış sermayenin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 33.000.000,- Türk Lirası (% 126,92 oranında) arttırılarak 59.000.000,- Türk Lirası‘na çıkarılmasına,
doğan grubu ortağı sermaye doğan grubu ortağı sermayeYönetim Kurulu Karar Tarihi | 28.04.2022 |
Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL) | 100.000.000 |
Mevcut Sermaye (TL) | 26.000.000 |
Ulaşılacak Sermaye (TL) | 59.000.000 |
Şirket Adı: Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat Ve Teknik A.Ş.
Sektör: Otomotiv Yan Sanayi
Faaliyet Alanı: Şirket otomotiv tedarik sanayi içerisinde yer almakta ve her türlü kara nakil vasıtalarının direksiyon ve süspansiyon sistemi parçaları imalatını gerçekleştirmektedir
Pazar: Ana Pazar
Dahil Endeksler: XUTUM, XUSIN, XMESY, XTUMY, XKOBI, XBANA, XKTUM
Kayıtlı Sermaye: 100.000.000
Ödenmiş Sermaye: 26.000.000
Halka Arz Tarihi: 08.05.1991
Halka Açıklık Oranı (%): 30
doğan grubu ortağı sermayeBedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelli sermaye artırımı bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır. Genel olarak bakıldığında bir şirketin sermayesini artırma işlemi de denilebilen bu işlemde şirket ek bir para kazanarak bunu kasasına koyar. Bu işlem sonucunda şirket ortaklarının hisse oranları da dolaylı olarak artar
Bedelli Sermaye Artırımı Rüçhan Hakkı Nedir?
Şirket ortakları eğer dilerlerse rüçhan hakkını kullanarak yeni hisse senetlerinden paylarına düşen oranda satın alabilirler. Eğer istemezler ve sermaye artırımına katılmamaya karar verirlerse olan rüçhan haklarının borsada satışını gerçekleştirebilirler. Bu satış işlemini gerçekleştiren ortakların dolayısı ile şirketteki hisseleri azalacaktır. Rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15, en çok 60 gündür.
Bedelli Sermaye Artırımı Özellikleri ve Avantajları
Bedelli sermaye artırımına giren şirket, şirketin tüm ortaklarına üzerlerine düşen pay kadar hisse alabilme imkanı tanır. Şirketin halihazırdaki ödenmemiş ve öz sermayesi artış gösterir. Bedelli sermaye artırımı yapan şirketin piyasa değeri yükselir. Yapılan bedelli sermaye artırımında ortaklara sunulan rüçhan hakları kısıtlanabilir ve bu haklar yeni yatırımcılara tanınabilir.
Bedelli sermaye Artırımında Şirkete Sağlanan Avantajlar Nedir?
Asıl amacı şirket sermayesini artırmak olan ve bu nedenle yapılan bu işlem esasında işleme giren şirkete ek bir finansman kaynağı sunar. Bedelli sermaye artırımını tercih eden ve bu yola giren şirketler, değerlerinin artmasına denk olarak sermayeye olan ihtiyaçlarını da karşılarlar.
Şirketler Neden Sermaye Artırımına Gerek Duyar?
“Bedelli sermaye artırımı ne demek?” sorunun cevabı içerisinde de sık sık yer aldığı gibi şirketler ek bir finansmana ihtiyaç duyduklarında bedelli sermaye artırımı yoluna girerler. Şirkete yapılan yeni yatırımlar sonunda o şirketin fon ihtiyacı duyması durumu ve ihtiyaç duyulan bu fon şirketi bedelli sermaye artırımına doğru götürür. Yapılan bu işlem şirketin piyasa değerini etkilemektedir.
Anonim Şirketlerde Bedelli Sermaye Artırımı Ve Rüçhan Hakkı
Anonim şirketler bedelli sermaye artırımına giderken, ortaklara verilen rüçhan hakkını şirket hisse senedinin nominal değer aralığı üzerinde kullanıp kullanamayacaklarını sık sık gündeme getirirler. Bedelli sermaye artırımında tanınan rüçhan hakkı eğer şirketin asıl sözleşmesinde hükümü bulunuyorsa, hisse senedinin nominal değer aralığı üzerinde yani primli olarak kullanılabilir. Anonim şirketlerin sık sık gündeme getirdikleri benzer bir konu da pay alma durumudur. “Herhangi bir anonim şirket bedelli sermaye artırımı yolunda, tüm şirket ortaklarına tanınan yeni pay alma hakkını kısıtlayabilir mi?” sorusu sık sık duyulur. Anonim şirketler, eğer asıl olan sözleşmelerinde hüküm bulunuyor ise bedelli sermaye artırımı yolunda şirket ortaklarına tanınan yeni pay alma haklarını kısıtlayabilirler. Bu kısıtlama ile birlikte ihraç edilmiş olan senetleri ise birincil durumda yani piyasada primli olarak satabilirler.
doğan grubu ortağı sermayeDoğan Grubu ortağı sermaye
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr/Bizi sosyal medyada takip ederek özel haberlerimize ilk siz ulaşabilirsiniz;